Alle concerten en activiteiten van Jazzpodium de Tor tot nu toe.

NB: dit overzicht gaat terug tot 2014. Wil je nog verder terug in het roemrijke verleden van De Tor, kijk dan op


 • 24 mei 2024 18:00 uur,

  Mini-Festival European Tunes and Tapas – verplaatst naar binnen

  In samenwerking met “Wald und Wiesen Kultur” uit Münster en onze buren van tapasrestaurant Los Suenos organiseren we onder het motto “Nooit te jong voor jazz” een mini-festival op het pleintje achter de Jacobuskerk.


 • 19 mei 2024 13:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Big Band Festival Hengelo

  Pinksteren wordt weer Swingsteren! Het is intussen een fraaie traditie: het Big Band Festival op Eerste Pinksterdag (19 mei 2024) in Hengelo.


 • 17 mei 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Boi Akih

  Alweer een winnaar van de Boy Edgarprijs in De Tor. Zangeres Monica Akihary voert je met haar Boi Akih kwartet langs alle windstreken van de wereld.


 • 10 mei 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Oscar Rodenburg’s Trans-Siberian Four

  Enschedese jazzzanger en ‘friends’ brengen eigen werk, bewerkte jazzstandards en Nederlandstalig repertoire.


 • 3 mei 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Baas, van Gelder & Bennink

  Neerlands avontuurlijkste drummer Han Bennink bundelt zijn krachten met gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder. Drie podiumbeesten die ieder concert zichzelf en het publiek weten te verrassen en verwonderen.


 • 26 april 2024 21:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Scott Hamilton – Rein de Graaff trio @ Mystiek

  De avond voor Koningsdag wijken wij uit naar ons ‘buitenverblijf’ bij theater Mystiek voor een heel bijzonder concert: legendarische tenorsaxofonist Scott Hamilton begeleid door trio Rein de Graaff.


 • 19 april 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  RED

  RED is een nieuwe band met twee gevestigde muzikanten en twee aanstormende talenten. Hun sound is stuwend, aanstekelijk en energiek. Soulvolle jazz met zo’n lekker hammondorgel, de klassieke trompet / tenorsax combinatie en Amerikaans swingende drums.


 • 12 april 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ronald Douglas & Rob van Bavel

  Zanger Ronald Douglas en pianist Rob van Bavel presenteren hun nieuwste cd “A Life in Songs”.


 • 5 april 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Bert Joris en Enrico Pieranunzi

  Vraag niet hoe het kan, maar geniet er van...Twee wereldsterren als gast bij ‘ons’ huisorkest! Bert Joris en Enrico Pieranunzi!


 • 29 maart 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper Blom- The Ellington Project

  Hoe laat je zeven man klinken als een voltallige bigband? Saxofonist Jasper Blom blaast het werk van jazzlegende Duke Ellington naar nieuwe hoogten. Bloms kleine ‘Big Band’ bestaat verder uit zes van de meest getalenteerde jonge jazzmusici van dit moment: Ian Cleaver op trompet, Gideon Tazelaar op tenorsax, Maarten Combrink op trombone, Timothy Blanchet op piano, Cas Jiskoot op bas en Tim Hennekes op drums. Sir Duke zou trots zijn.


 • 22 maart 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  VLOT

  Vorige week speelden de maestro's (of de 'oude knarren', zo u wilt...) van het ArtEZ Conservatorium in de Tor, vanavond is het podium aan de 'jonge honden'. Alumni en  vierde-jaars studenten van de opleiding Pop/Jazz van ArtEZ Zwolle.


 • 15 maart 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Maestro’s – Artez in the spotlight

  De meesters aan het werk! Intussen al weer een fraaie en vooral inspirerende traditie: een concert rondom een van de docenten van het ArtEZ conservatorium in Enschede, Zwolle en Arnhem.


 • 8 maart 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ineke Vandoorn & Marc van Vugt

  Edisonwinnaars zangeres Ineke Vandoorn en gitarist Marc van Vugt staan bekend om hun kleurrijke muziek en avontuurlijke improvisaties. Samen creëren ze creatieve en toegankelijke jazz van wereldklasse, muziek die je comfortabel meeneemt naar plaatsen voorbij het alledaagse. Intieme landschappen met spannende uitbarstingen, op smaak gebracht met Braziliaanse choro en een sprookjesachtige Scandinavische vibe.


 • 1 maart 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Descarga Amsterdam

  Spetterende Latin muziek gecombineerd met swingende en groovy jazz met spectaculaire line up van muzikanten uit Venezuela, Nederland en Duitsland.


 • 23 februari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor Vinylcafé

  Intussen is het een traditie geworden: een keer per jaar komt het radioprogramma “All That Jazzz” live vanuit Jazzpodium De Tor in Enschede met het Tor-Vinyl-Café.


 • 16 februari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Efraïm Trujillo

  Ons onvolprezen huisorkest met een al even gewaardeerde gastsolist: saxofonist Efraïm Trujillo. Bekend (en berucht) van bands als Fra Fra sound, New Cool Collective, The Ploctones, The Ob6sions, The Amsterdam Funk Orchestra, The Preacher Men... en dan vergeten we vast nog wel een paar. 


 • 9 februari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Artvark & Claron McFadden – hear, hear, listen

  Nieuwe muziek, door Artvark speciaal voor dit programma geschreven geïnspireerd door teksten over het leven, beschreven vanuit het vrouwelijk perspectief. In perfecte harmonie, ergens tussen jazz en klassiek, vormen Artvark en McFadden een kwintet dat zich laat inspireren door teksten over het leven, beschreven vanuit het vrouwelijk perspectief.


 • 2 februari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Masha Bijlsma Sextet feat. Ben van den Dungen en Ilja Reingoud

  In dit sextet voert de geweldige stem van Masha Bijlsma de boventoon, hoewel ook de overige leden van haar band stevig van zich laten horen. Wat wil je ook met zo’n line-up: Ilja Reingoud (trombone), Ben van den Dungen (sax), Hans Kwakkernaat (piano), Ruud Ouwehand (bas) en papa Dries Bijlsma (drums).


 • 26 januari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Conrad Miller Trio

  Toetsenist Coen Molenaar en bassit David De Marez Oyens zijn vooral bekend als vaste begeleiders van Jan Akkerman. Samen met percussionist Enrique Firpi vormen zij één van de beste en avontuurlijkste jazztrio’s van Nederland.


 • 19 januari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Bert van der Brink, Ruud Ouwehand & Sebastian Netta: Bannink’s Beste

  Pianist/accordeonist Bert van der Brink, bassist Ruud Ouwehand en drummer Sebastian Netta. Drie maestro’s op hun instrument die samen een masterclass over de muziek van Harry Bannink geven. Dat wordt genieten én meezingen...


 • 12 januari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Anna Serierse / Gijs Idema kwartet

  Zangeres Anna Serierse en gitarist Gijs Idema vinden nieuwe manieren om vocalen en gitaar samen te laten vloeien. Met hun Idema/Serierse Quartet, wat ze vormen samen met contrabassist Cas Jiskoot en drummer Tim Hennekes. Dit kwartet is een eenheid, met een sterk gevoel voor vrijheid, melodie, ritme en vorm. Mooi!


 • 5 januari 2024 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ronald Snijders

  Het eerste concert in dit nieuwe jaar: een goed begin is het halve werk... En beter dan met Ronald Snijders, de meest swingende fluitist van Nederland (en verre omstreken), kun je niet beginnen. Door de Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina te vermengen met jazz, funk en soul brengt hij een geheel eigen klankwereld tot leven en drukt hij al decennia zijn stempel op de ontwikkeling van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland.


 • 22 december 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kerstconcert New Sound Jazz Machine – Uitverkocht

  Uiteraard sluiten we ook dit jaar weer af met het inmiddels traditionele, maar altijd verrassende kerstconcert van Joris Bolhaar en zijn New Sound Jazz Machine.


 • 15 december 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Saul Rubin, Florian Wempe, Heleen Schuttevaer, Ruud Ouwehand

  Amerikaans meestergitarist Saul Rubin samen met jazzdiva Heleen Schuttevaer en saxofonist Floriaan Wempe. Het laag wordt verzorgd door bassist Ruud Ouwehand. Bij voorbaat een legendarisch concert, de 15e december in Jazzpodium de Tor in Enschede.


 • 8 december 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Önder

  Önder bestaat uit maar liefst vier bassisten: een contrabas, twee basklarinetten, basgitaar en drums. Alleen dat al maakt ze uniek in de wereld. De composities - zowel akoestisch als elektronisch - zijn filmisch en gaan van chopped-up beats naar stevige avant-garde jazz. Dit ijzersterke ensemble is oorspronkelijk, boeit en is volop in ontwikkeling.


 • 1 december 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jurjen Donkers quintet

  "Wat heb jij een prachtige stem", reageerde Rita Reys nadat ze Jurjen Donkers had horen zingen. Zijn zang kenmerkt zich door zowel een oprechte interpretatie van de teksten als een groot gevoel voor timing. Of zoals pianist Peter Beets onlangs zei: “This guy swings!”. Wijlen bassist en producer Ruud Jacobs merkte op: “Hij is een echte talent." Overtuig jezelf op 1 december in Jazzpodium de Tor!


 • 24 november 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Leo Janssen group

  De Leo Janssen Group bestaat uit muzikale vrienden als Peter Tiehuis (gitaar), die jarenlang met Janssen samenwerkten in het Metropole Orkest en met hem gemeen hebben dat zij musiceren op het kruispunt van jazz, rock, worldfusion en sferische impro. Met genoemde musici participeren bassist Xander Buvelot, percussionist Martin Gort en toetsenist Stormvogel in uiteenlopende projecten.


 • 19 november 2023 15:00 uur, AGORA-theater UT

  Afscheidsconcert Cotton Town Jazzband – Uitverkocht

  De Cotton Town Jazz Band. Opgericht in 1959. In de decennia daarop werden ze een begrip in Enschede en verre omstreken; bij hun optredens 'hingen ze er in schouwburg Irene met de benen uit...'. Aan alles komt een eind... Nog een concert willen ze geven: zondagmiddag 19 november 2023.


 • 17 november 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band: Job Helmers baritonbaas

  Goede wijn behoeft geen krans! Al dertig jaar het huisorkest van De Tor. Vanavond een hoofdrol voor Job Helmers, zijn baritonsax en zijn arrangementen.


 • 10 november 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Robin Nolan trio: Sneak Preview “the music of George Harrison”

  Een sneak-preview concert van gitarist Robin Nolan die met bassist Arnoud van den Berg en gitarist Jan Brouwer een bijzondere ode brengt aan de muziek van George Harrison.


 • 3 november 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Lucas Santana trio feat. Lilian Vieira

  De Braziliaanse saxofonist en fluitist Lucas Santana is hard op weg een nieuwe wereldster te worden in de jazz. In dit concert gaat hij met zijn band enmet de eveneens Braziliaanse zangeres Lilian Vieira terug naar zijn muzikale roots: de samba’s, bossa-nova’s en chorinho’s.


 • 27 oktober 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  DEON

  DEON is het nieuwste project van bassist Dion Nijland. DEON zoekt de intimiteit van een zingbare melodie en heeft de drang om te rocken en op en neer te springen. De muziek is knetterend, intiem, schurend en ontroerend. Op het scherpst van de snede gespeeld. Zij presenteren hun nieuwste CD die in oktober uitkomt.


 • 20 oktober 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Uppertunes

  The Uppertunes is een jonge, frisse band bestaande uit gedreven muzikanten uit de omgeving Enschede/Hengelo/Zwolle. Op een eigenzinnige wijze spelen ze een gevarieerde mix van jazz, funk, fusion, latin, reggae en hip hop.


 • 13 oktober 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Chamber9: The music of Ellington/Strayhorn and The American Songbook

  Chamber 9 is een ensemble dat zich richt op het voortzetten van het legendarische erfgoed van de klassieke jazz in een verrassende combinatie van instrumenten. Chamber9 viert composities van jazz- en "American Songbook"-componisten en composities van bandleden in eigentijdse arrangementen; harmonisch rijk met veel ruimte voor improvisatie. Het geluid van Chamber9 heeft een duidelijke "wow-factor", wat volgens ons uniek is in de hedendaagse jazz.


 • 6 oktober 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Loet van der Lee Quintet

  Energieke jazz in de hardbop traditie met een bezetting van de nieuwe generatie top-jazzmuzikanten. Loet van der Lee (trompet, bugel), Gideon Tazelaar (sax), Sebastiaan van Bavel (piano), Cas Jiskoot (bas) en Tim Hennekes (drums).


 • 29 september 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Efraim SW Quartet

  Efraim Schulz-Wackerbarth is een in Australië geboren Duitse jazzdrummer gevestigd in Amsterdam. Hij speelt 29 sept 2023 met zijn eigen kwartet, bestaande uit Suzan Veneman (trompet), Philip Rutgers (piano) en Hendrik Muller (bas).


 • 23 september 2023 14:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Open les Swing Dance door Swing Out Loud

  Dance, make new friends and have fun! That is what Swing Out Loud is all about. Swing Out Loud is the association in Enschede/Twente that teaches Lindy Hop and other Swing Jazz related dances.


 • 22 september 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band: All By Themselves

  Het huisorkest van Jazzpodium de Tor speelt 22 september een heel bijzonder thema: All By Themselves...


 • 15 september 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Harry Allen – Martin Sasse Quartet

  Saxofonist Harry Allen wordt beschouwd als de meest swingende saxofonist in de VS, toert wereldwijd en is te horen op talloze cd-producties. De Duitse pianist Martin Sasse is één van toonaangevende jazzpianisten in Europa en heeft met bijna alle legendes in de internationale jazz gewerkt. Bassist Ruud Ouwehand en drummer Joost van Schaik maken het kwartet compleet.


 • 10 september 2023 15:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Vrijwilligersborrel

  Jazzpodium de Tor kan alleen maar bestaan dankzij de inzet van vele vrijwilligers. De programmering, de coördinatie, de techniek, de bar, de entree-kassa, de administratie, het onderhoud, de communicatie, de financiën, de pr, de recensies, de Tor-kroniek… alles is vrijwilligerswerk! De enigen die betaald krijgen zijn de optredende musici. Daarom organiseren we in het eerste...


 • 8 september 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Opening Tor-seizoen: Pan-Europees Jazzquintet Jumelage 23

  We openen het nieuwe Tor-seizoen op vrijdag 8 september 2023 met Jumelage 23, een inspirerend muziekproject dat de creatieve kracht van muziek gebruikt om mensen van verschillende culturen en talen tot diepere niveaus van verbondenheid te brengen. Jumelage 23 is een quintet dat bestaat uit musici afkomstig uit vijf verschillende Europese landen: Polen, Frankrijk, Litouwen, Duitsland en Nederland.


 • 11 juni 2023 16:00 uur, Theater Concordia

  Film: Thelonious Monk; Rewind and Play @ Concordia Enschede

  Concordia en Jazzpodium de Tor slaan de handen ineen met deze fascinerende film met en over Thelonious Monk.


 • 9 juni 2023 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dag van de Jazz-Amateur

  “Een amateur stelt nooit teleur...” En zo is het! Daarom geven wij van Jazzpodium de Tor de liefhebbers die zelf jazzmuziek spelen weer de kans om op ons roemruchte podium te staan. Geheid een mooie avond! Vrij entree.


 • 2 juni 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Sound Jazz Machine

  Na een lange kerstperiode heeft de New Sound Jazz Machine de kerstboom weer opgeruimd en de korte broek aangetrokken. Op 2 juni komen zij in Jazzpodium de Tor de boel weer eens ouderwets op z’n kop zetten met een set kokende arrangementen en originals van bandleider Joris Bolhaar.


 • 28 mei 2023 13:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Bigband Festival Hengelo

  Pinksteren wordt weer Swingsteren! Ook dit jaar gaan we op eerste Pinksterdag weer los op het plein achter Schouwburg Hengelo. Alweer de achtste editie van het Big Band Festival Hengelo. Georganiseerd door Schouwburg Hengelo, Bert Fransen en Jazzpodium de Tor. Natuurlijk vrij entree; kom gezellig langs op ons concert-terras!


 • 26 mei 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  CD opname en Masterclass: Sebastian Altekamp en Ruud Ouwehand

  Twee 'maestro's' van de jazz, pianist Sebastian Altekamp en bassist Ruud Ouwehand, hebben het plan opgevat om een album op te nemen met composities van Ruud Ouwehand. Het concert wordt 'gelardeerd' met mini-masterclasses over de composities.


 • 19 mei 2023 21:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Montis, Goudsmit, Directie

  Dé soul-jazz sensatie van Nederland en verre omstreken: Montis, Goudsmit en Directie! Wegens enorme belangstelling is dit concert verplaatst naar Mystiek Theater. (Reeds aangekochte tickets blijven uiteraard gewoon geldig.)


 • 12 mei 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Henk Kraaijeveld

  De presentatie van de nieuwe cd van bekroond jazzvocalist en songwriter Henk Kraaijeveld.


 • 28 april 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Undercurrent trio feat. Gerard Klein

  De muziek van Undercurrent Trio biedt een grote verscheidenheid aan verschillende stemmingen. Voor dit concert wordt het trio aangevuld door één van Neerlands meest vermaarde trompettisten: Gerard Klein.


 • 21 april 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  John Hondorp, Sebastian Altekamp, Peter Weissink

  Drie Twentse toppers die hun krachten hebben gebundeld: Hammond-maestro John Hondorp, klavierleeuw Sebastian Altekamp en drumvirtuoos Peter Weissink laten je horen dat jazz niet is gebonden aan grenzen of stijlen.


 • 14 april 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band featuring Paul Heller

  Het laatste concert dit seizoen van ons huisorkest: de Dual City Concert Band. Met vanavond als gastsolist niemand minder dan Paul Heller, eerste saxofonist van de WDR bigband. Daarnaast speelde hij in zijn eigen bands met artiesten als Bill Evans, Al Foster, Ack van Rooyen, Scott Hamilton, Billy Hart en Adam Nussbaum.


 • 7 april 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Sun-Mi Hong Quintet

  Sun-Mi Hong werd op 15 juli 1990 in het Zuid-Koreaanse Incheon geboren. Ze begon te drummen toen ze 17 was, en op haar 19e ging ze naar de Howon University. Daarna vertrok ze naar het Conservatorium van Amsterdam, een van de meest vermaarde Europese jazzopleidingen. Die overgang naar Europa veranderde haar kijk op het leven en de muziek volledig. Door het luisteren naar albums van onder meer Brian Blade, Ari Hoenig en Roy Haynes werd haar geest steeds sterker naar jazz gestuurd, mede doordat ze onder de vleugels kwam van docenten/slagwerkers als Martijn Vink en Marcel Serierse.


 • 31 maart 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Docentenconcert + Millennium Youth Bigband

  De meesters aan het werk! Intussen al weer een fraaie en vooral inspirerende traditie: een concert door het docententeam van het ArtEZ conservatorium in Enschede, Zwolle en Arnhem.


 • 24 maart 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Zosja El Rhazi & Nomads in Jazz: the songs of Joni Mitchell

  Zosja brengt een verfrissend en swingend nieuw geluid in de Nederlandse jazz wereld. Met als inzet de unieke stem van frontvrouw Zosja El Rhazi en een krachtige, stuwende ritme sectie weet deze groep bruggen te slaan tussen swing, fusion, latin en pop.


 • 17 maart 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Mike del Ferro: Opera meets jazz

  Het klassieke repertoire bestaande uit liederen en opera aria’s van componisten als Puccini en Verdi. In een nieuw, jazzy jasje, gespeeld door pianist Mike del Ferro (zoon van operazanger Len del Ferro) en zijn trio.


 • 10 maart 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper van ‘t Hof trio

  Pianist, componist, arrangeur en jazz-icoon Jasper van ‘t Hof is in de hele wereld beroemd en bejubeld om zijn vernieuwende pianospel en grensverleggende composities. Vanavond keert hij terug naar Enschede, de plek waar hij zijn carrière ooit begon.


 • 3 maart 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  VinylCafé

  Intussen is het een traditie geworden: een keer per jaar komt het radioprogramma “All That Jazzz” live vanuit Jazzpodium De Tor in Enschede met het Tor-Vinyl-Café.


 • 24 februari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Philippe Lemm trio

  De Nederlandse drummer Philippe Lemm keert voor even terug uit de VS voor een aantal concerten met zijn New Yorkse trio. Lemm studeerde in 2009 af aan het Conservatorium van Amsterdam en vertrok daarna naar New York om er als eerste Nederlandse drummer een mastertitel te halen aan de prestigieuze Manhattan School of Music. Daar ontstond ook zijn pianotrio waarmee hij nu naar Enschede komt.


 • 17 februari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band: The Music Of The Brecker Brothers

  Het huisorkest van Jazzpodium De Tor. Iedere keer weer een verrassing wat ze nu weer hebben bedacht.... Op 17 februari 2023 spelen ze een concert met de muziek van The Brecker Brothers met medewerking van niemand minder dan trompettist Philip Lassiter, bekend van Prince & the New Power Generation, en saxofonist Sean Freeman, al jaren de saxofonist van Level 42. Dat wordt "Some Skunk Funk" optima-forma!


 • 10 februari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dasha Beets “Bach…Because”

  In een bijzonder programma brengt de Nederlandse zangeres Dasha Beets drie grote culturen bij elkaar: Europese klassieke muziek, eeuwen oud poëzie en Amerikaanse jazz en blues.


 • 3 februari 2023 19:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Familieconcert Edwin Rutten + Ome Willem’s Afterparty

  Een gezellig familiejazzconcert met Edwin Rutten in de Tor voor kinderen en andere volwassenen van 1 tot 100 jaar! Een uurtje zingen, swingen en fun. Bossa, ballads, blues en betonswing. Over ritme, improvisatie, swing en de blues Hard, zacht, snel, langzaam, mineur en majeur, 3/4, 4/4, 5/4... Wat heeft jazz timing met voetballen te maken? Wat heeft jazz met liefde te maken? Wie zijn muzikaler: moeders, vaders, opa’s, oma’s of kinderen? Aansluitend "Ome Willem's Afterparty"!!


 • 27 januari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Nefertiti Quartet

  Het uit Frankrijk afkomstige Nefertiti is een jazzkwartet dat in 2012 werd opgericht. Ondanks de traditionele instrumentatie (sax, piano, contrabas en drums) verkent de groep nieuwe mogelijkheden om deze muziek naar nieuwe plaatsen te brengen. De kleuren variëren van zoete zingbare melodieën tot eigentijdse textuur. De improvisatie kan geleid worden door elk lid, zonder vooraf bepaalde afspraken, waardoor de muziek de vrijheid krijgt om te gaan waar het op dat moment nodig is om te vertalen.


 • 20 januari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Niels Tausk, Paul Heller, Rob van Bavel, Tim Hennekens, Ruud Ouwehand

  Alweer zo’n “all star” bezetting op het Tor-podium. De ‘klassieke’ jazz-quintet opstelling van trompet, sax, piano, bas en drums. Maar dan wel met zo’n beetje de besten die we in ons land hebben rondlopen...


 • 13 januari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  John Engels, Joris Teepe & Benjamin Herman: When Will The Blues Leave

  Drie goeie bekenden van De Tor eindelijk weer eens samen op ons podium(pje): drummer John Engels, bassist Joris Teepe en saxofonist Benjamin Herman.


 • 6 januari 2023 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dick de Graaf Edison Oeuvreprijs

  Saxofonist Dick de Graaf (67) voegt al ruim veertig jaar zijn eigen opvattingen over jazz en aanverwante stijlen toe aan de rijke traditie, op het podium en met een fraaie discografie. Reden voor de jury van de Edisons om hem de Edison Oeuvreprijs Jazz toe te kennen. Vrijdag 6 januari speelt 'ie met z'n quartet in Jazzpodium De Tor.


 • 23 december 2022 19:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Vrijwilligers KerstBorrel

  23 december 2022 geen concert in De Tor. Dit kalenderjaar willen we afsluiten met een gezellige kerstborrel met alle vrijwilligers die de afgelopen jaren Jazzpodium de Tor mogelijk hebben gemaakt.


 • 16 december 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kerstconcert New Sound Jazz Machine

  “The Most Wonderful Time Of The Year”. ‘Goede tradities moet je in stand houden: het kerstconcert van de New Sound Jazz Machine onder leiding van Joris Bolhaar is er zo een.


 • 9 december 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Reinier Voet Quartet

  Een ideale mix van traditie en een blik op de muzikale toekomst van gipsyjazz. Laat je op vrijdag 9 december 2022 in Jazzpodium de Tor verleiden door standards in een nieuw jasje en eigen werk van gitarist Reinier Voet en zijn quartet.


 • 2 december 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Mosquito presents: Blakeyish

  Een ode aan Art Blakey en de Jazz Messengers door gelauwerde jazzmusici. Arjan Stam (trumpet), Ewout Dercksen (tenorsax), Pieter van Santen (piano), Uli Wentzlaff-Eggebert (bas) en Erik Poorterman (drums)


 • 25 november 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Nadya Bolhaar

  De “huisbigband” van Jazzpodium de Tor ontbreekt ook dit jaar natuurlijk niet in het programma. Een aantal concerten verzorgen ze dit seizoen, met wisselende (gast)dirigenten. 


 • 18 november 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Erik Ineke & The Frans Elsen Factor

  Pianist Frans Elsen (1934-2011) staat vooral bekend als pleitbezorger van de bebop en als docent van twee generaties jazzmuzikanten. Drummer Eric Ineke, leidt op 18 november 2022 een septet met een sterbezetting van nu dat zich opnieuw laat inspireren door deze wonderlijke stukken van de grote Frans Elsen.


 • 11 november 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Estrella Acosta

  Vrijdag 11 november in Jazzpodium de Tor in Enschede: Estrella Acosta. Zangeres Estrella Acosta, geboren op Cuba, ging op zoek in de rijke en mooie muziekgeschiedenis van Cuba. In ‘Mujeres de Luna’ geven Estrella Acosta en haar top latin jazz-groep het publiek een unieke kijk op deze talentvolle vrouwen van Cuba.


 • 4 november 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Linus Eppinger quartet

  Echte authentieke 'gitaarjazz' in de traditie van Barney Kessel, Jim Hall en Wes Montgomery. Gitarist Linus Eppinger is een van vertegenwoordigers van de nieuwe jazz-generatie van Europa.


 • 28 oktober 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Anne Chris

  Zangeres Anne Chris en haar band brengen een programma van oud en nieuw werk, eigen composities en bijzondere jazz-standards.


 • 21 oktober 2022 22:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Peter Tiehuis T5

  T5 is een kwintet rond gitarist Peter Tiehuis. Samen met Karel Boehlee op toetsen, Theo de Jong op basgitaar, Jasper van Hulten op drums en Martin Verdonk op percussie vormen zij met T5 een hechte groep van specialisten, ieder op hun terrein. Smaakvol, swingend, oog voor detail en ruimte voor elkaar creëren, staan centraal in hun manier van samenspelen. Onlangs is hun nieuwe album ‘Heart in Mind’ uitgebracht waar Peter Tiehuis tekende voor de meeste composities.


 • 14 oktober 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Paul Woesthuis Collectief

  Een heel bijzonder concert van een 'small bigband' waarvan de blazerssectie uit louter trombonisten bestaat.  Het collectief rondom trombonist/bandleider Paul Woesthuis.


 • 7 oktober 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Gerlo Hesselink Quartet: CD presentatie Meant for You

  Tijdens zijn vorige concert in De Tor kondigde Gerlo het al aan: in de zomermaanden zouden ze de studio induiken voor de opname van een gloednieuw album. Dat is intussen gebeurd, de opnames zijn gemaakt, de nummers zijn afgemixed en het resultaat kunnen we op vrijdag 7 oktober 2022 beluisteren tijdens de officiële presentatie van de nieuwe cd van het Gerlo Hesselink Quartet: Meant for You.


 • 30 september 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band

  Al meer dan 25 jaar de huisbigband van Jazzpodium de Tor. En in die kwart eeuw wisten ze ons steeds te verblijden met uitdagende, vernieuwende en verrassende programma's met steeds wisselende thema's en gast-solisten.


 • 23 september 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Hermine Deurloo, Cor Bakker, Ruud Ouwehand

  Vanavond ontmoet bassist Ruud Ouwehand twee van Nederlands meest toonaangevende muzikale grootheden: Hermine Deurloo en Cor Bakker. Pianist Cor Bakker kan alles. Hermine Deurloo ook, maar dan op de chromatische mondharmonica. Wat we vanavond mogen verwachten? Geen idee.... alleen dat het heel mooi gaat worden.


 • 16 september 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Lucas van Merwijk’s “Caribbean Postcard”

  Lucas van Merwijk wordt internationaal erkend voor zijn drumwerk met grote latin bands als Nueva Manteca en the Cubop City Big Band. In dit concert een intiemere setting met pianotalent Norman Peplow. Samen met Thelonious Monk Award winnaar Ilja Reijngoud op trombone en de Venezolaanse topbassist Samuel Ruiz op de bass geven ze een eigenzinnige draai aan het rijke Caribische muziek repertoire.


 • 9 september 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ben van den Dungen Quartet

  Het kwartet van Ben van den Dungen. Ben van den Dungen studeerde in 1988 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn studie kreeg hij een beurs voor een post-conservatoire studie in New York, Cuba en Colombia. Vanaf 2000 studeerde Ben een aantal jaren klassieke Indiase muziek bij Dhanashree Pandit Rai. Hij heeft in 1985 de NOS Meervaart jazzprijs gewonnen en in 1987 de Nicolai Award ontvangen.


 • 2 september 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Openingsconcert met Lex Jasper trio

  Het eerste concert in het nieuwe seizoen. Met de officiele heringebruikname van de Tor-Vleugel, die vanavond bespeeld gaat worden door niemand minder dan maestro Lex Jasper.


 • 24 juni 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Seizoensafsluiting met New Sound Jazz Machine

  Een vakantie is pas geslaagd als ie wordt ingeluid door de New Sound Jazz Machine.


 • 22 juni 2022 19:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ: When Pop Meets Jazz

  Studenten Popacademie van ArtEZ Conservatorium presenteren hun jazz-skills...


 • 17 juni 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper Blom Quartet feat. Pablo Held

    Toe maar: nog een Boy Edgar Prijswinnaar op het Tor-On-Tour-podium! Saxofonist Jasper Blom kreeg de Boy Edgar Prijs in 2019 voor zijn “niet aflatende bezieling,(…) zijn zin voor het grote muzikale avontuur, de diversiteit, humor, connectie, improvisatie en zijn omvangrijke, diepgaande oeuvre…”, aldus de jury in haar rapport. Sinds lange tijd manifesteert Jasper Blom zijn creatieve kern...


 • 10 juni 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Gerlo Hesselink Quartet

  Gerlo Hesselink is geen onbekende op het podium van De Tor. Reden temeer om 'm in dit jubileumjaar uit te nodigen samen met zijn quartet dat, naast Gerlo zelf, bestaat uit Dirk Balthaus (piano), Johan Plomp (bas) en Joost Kesselaar (drums)


 • 5 juni 2022 13:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Big Band Festival Hengelo @ Schouwburg Hengelo

  Alweer de zesde editie van het Twents Big Band Festival Hengelo. Georganiseerd door Schouwburg Hengelo, Bert Fransen en Jazzpodium de Tor.


 • 3 juni 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Henry Hey’s Waterfront

  De Amerikaanse pianist en producer Henry Hey is een spil in de New Yorkse Jazz scene. Door zijn unieke geluid en veelzijdigheid werkte hij samen met zeer diverse artiesten en groepen zoals Ariana Grande, Tedeschi Trucks Band, Vanessa Williams, Walter Becker, Dionne Warwick, Harry Belafonte, Blood Sweat and Tears, Donny McCaslin, Jeff ‘Tain’ Watts, Cassandra Wilson, Theo Bleckman, Bill Bruford, Wayne Krantz, Seamus Blake en Chris Botti.


 • 26 mei 2022 21:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Tor on Tour: Dual City Concert Band plays the music of Basie & Sinatra

  Sluit Hemelvaartsdag af met een topconcert met de muziek van Frank Sinatra en Count Basie door de Dual City Concert Band feat. Herman Nijkamp!


 • 20 mei 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Darmon Meader, John Hondorp, JeanFrancois Prins, Yonga Sun

  Ze touren door Europa en doen daarbij ook ons cluppie aan: een superformatie rondom New York Voices-leider Darmon Meader, die naast zijn vocale kwaliteiten ook een meer dan bijzondere saxofonist is. Darmon Meader wordt erkend in zowel de vocale als de instrumentale jazzwereld en is een zeer gerespecteerde zanger, arrangeur en saxofonist. Vooral bekend als...


 • 13 mei 2022 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor Vinylcafe

  Omdat het de vorige keren zo’n ontzettend leuke avond was, doen we het gewoon nog een keer: het Vinylcafe. Neem je LP’s mee een deel je muziek èn je verhaal met de rest van het publiek. Wij zorgen weer voor een passende aankleding van de Tor en de entree is gratis!    


 • 6 mei 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Records On Tour: Lucas Santana Quintet

  De Braziliaanse saxofonist en fluitist Lucas Santana met zijn quintet. Vanaf het moment dat hij in 2015 voet aan wal zette in het Conservatorium van Amsterdam, speelt de Braziliaanse saxofonist en fluitist Lucas Santana in vrijwel elk mogelijk ensemble. Er waren trio’s, kwartetten, kwintetten en big bands (inclusief Four Tops & Temptations en Metropole Orkest), met wie hij een breed scala aan jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek bestreek. Dit concert is onderdeel van The Records On Tour / Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation


 • 29 april 2022 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Tor on Tour: Millennium Jazz Orchestra feat. Marjorie Barnes

  De Week van de Jazz (WKVDJ) is een nieuw initiatief van de VNJJ, de vereniging van jazzpodia en jazzfestivals in Nederland. Het evenement vindt plaats in het kader van International Jazz Day 2022; een globaal initiatief van Unesco i.s.m. het Herbie Hancock Institute of Jazz. De WKVDJ viert jazzmuziek en haar verbindende rol tussen mensen...


 • 22 april 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Estrella Acosta Quintet: Mujeres de Luna – afgelast wegens COVID

  Mujeres de Luna – Women in Cuban Music Zangeres Estrella Acosta, geboren op Cuba, ging op zoek in de rijke en mooie muziekgeschiedenis van Cuba. Ze ontdekte nieuwe, leuke en originele stukken, door vrouwen gecomponeerd. Estrella presenteerde die songs op haar tour door Nederland, het land waar zij al jarenlang woont en werkt, in een...


 • 22 april 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  CaboCubaJazz

  Een unieke mengvorm van dromerige Kaapverdische songs, opzwepende Cubaanse dansmuziek en avontuurlijke jazz. Het internationale ensemble CaboCubaJazz mengt op onnavolgbare wijze de melancholie van de Kaapverdische eilanden met opzwepende Cubaanse rumba en salsa, geheel in de geest van de hedendaagse jazz. CaboCubaJazz wordt geleid door meesterpercussionist Nils Fischer, bekend van o.a. Timbazo en Nueva Manteca,...


 • 15 april 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Optophobia: Johan Plomp Quintet

  ‘Op-to-pho-bi-a [ŏp′tōˈfəʊbɪə] – the fear of opening one’s eyes’ Waar het voor de hand lijkt te liggen dat een muzikant zijn muziek maakt met het publiek ingedachte (niet te verwarren met iets maken wat het publiek graag wil horen) is hetrepertoire van deze band een commentaar op Plomps waarneming dat sommige (jazz-)muzikanten vooral hun eigen...


 • 8 april 2022 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Tor on Tour: Dual City Concert Band

  The music of Vincent & Suzan Veneman feat. Vincent Veneman (trombone, comp/arr.) en Suzan Veneman (trompet, bugel, comp/arr.)


 • 1 april 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tijs Klaassen quintet

  Het Tijs Klaassen Quintet bestaat uit enkele van de meest getalenteerde jonge jazzmusici van de Amsterdamse scene. Allen staan ​​niet alleen bekend als grote spelers, maar ook als begaafde componisten. Dit reflecteert op de manier waarop ze de composities van de bandleider interpreteren. Opvallend in het geluid van de band is de zoektocht naar nieuwe...


 • 27 maart 2022 15:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Tor on Tour: Henk Kraaijeveld & Jazzkoor Enschede

  Een Tor-on-Tour concert op de zondagmiddag, met aansluitend een Chef’s Table! Henk Kraaijeveld Bekroonde jazzvocalist en songwriter Henk Kraaijeveld ontwapent zijn publiek met zijn warme stem en charmante podiumpersoonlijkheid. De zanger brengt meeslepende muziek met sterke poëtische teksten en verrassende improvisaties waarin het vertellen van verhalen centraal staat. Speelse en lichtvoetige muziek worden afgewisseld met...


 • 25 maart 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Something About Sanna

  Dit nieuwe trio met Joost Kesselaar op drums, Sven Schuster op bas en Sanna van Vliet op zang & piano werd gevormd na een concert waar deze muzikanten een muzikale band met elkaar voelden. Sanna, Joost en Sven besloten toen om samen te werken. Hun repertoire is opgebouwd uit origineel materiaal van Sanna en Sven....


 • 18 maart 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Docentenconcert

  Net als vorig jaar gaan docenten van de afdeling Jazz & Pop weer ‘on tour’ om in Zwolle en Enschede een concert te geven. In Zwolle op cultuurschip de Thor, in Enschede (hoe kan het ook anders), bij Jazzpodium de Tor. All-Star bezetting Vera Westera (zang) Sjoerd Dijkhuizen (sax) Jan Wessels (trompet) Durk Hijma (gitaar)...


 • 11 maart 2022 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Tor on Tour: Artvark Saxofoon Quartet and Drums United

  Artvark Saxophone Quartet duikt diep in de World of Groove. Hun partner in crime is bij deze gelegenheid het machtige collectief Drums United onder leiding van Lucas van Merwijk. Drums United bestaat uit de Nederlander Van Merwijk, de Venezolaan Marco Toro, de Turkse Alper Kekeç en de Senegalese Moussé Pathé. Stel je voor dat Artvark...


 • 4 maart 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Pierre Courbois trio

  De legendarische Nederlandse drummer Pierre Courbois vierde onlangs zijn 80ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid startte hij een nieuw trio genaamd "Three Generations Trio" (3GEN3) met saxofonist Jesse Schilderink en bassist Wiro Mahieu.


 • 25 februari 2022 20:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  “De cal y canto y arena”- Los Hermanos Martinez y Morelo

   “Van krijt en zang en zand” Camarón de la Isla uit Alegrías de Cádiz; Een ode aan het leven, aan vrijheid en aan Cádiz. Flamencojazz trio in een unieke bezetting. Los Hermanos Martínez y Morelo is het nieuwe trio rondom gitarist Eric Vaarzon Morel en saxofonisten Juan Martínez, Miguel Martínez.


 • 4 februari 2022 20:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Masha Bijlsma & band

  Nu er weer wat meer mogelijk is in het kader van de corona-regelgeving, grijpen we onze kans!  En wat denk je: niemand minder dan Masha Bijlsma en haar band bleken de vierde februari nog een plekje in hun agenda te hebben. Of ze die avond bij ons wilde komen ? Antwoord: “Graag…”. Masha Bijlsma Zangeres...


 • 21 januari 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper Blom Quartet – uitgesteld ivm corona

  In het Jasper Blom Quartet spelen vier internationaal befaamde Nederlandse jazzmusici, die al meer dan 20 jaar samenspelen. Bloms intelligente composities bestrijken een breed scala aan stilistische invloeden, van popmuziek via jazz tot vrij geïmproviseerde soundscapes.


 • 14 januari 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band – uitgesteld ivm corona

  De Dual City Concert Band is een concert jazz bigband, gevormd door professionele musici uit heel Nederland. speelt regelmatig concerten in Enschede als het huisorkest van Jazzpodium De Tor.


 • 7 januari 2022 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Lex Jasper Trio – uitgesteld ivm corona

  Het 'home-coming' concert voor onze geheel vernieuwde en gereviseerde Tor-vleugel met één van de nestors van de Nederlandse jazz. Pianist Lex Jasper!


 • 17 december 2021 uur, Mystiek Theater - Enschede

  New Sound Jazz Machine Kerstgala – afgelast

  In verband met de aangescherpte corona-maatregelen is dit concert afgelast.


 • 19 november 2021 20:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Corrie Van Binsbergen – Playstation

  NB: In verband met de aangescherpte corona-maatregelen begint dit concert vroeger dan normaal (aanvang 20:00 uur in plaats van 20:30 uur, zoals gebruikelijk) en is er geen pauze. Iedere bezoeker heeft een zitplaats. De bar is tot 20:00 uur geopend. Aangeschafte consumpties mogen wel tijdens het concert op de zitplaats genuttigd worden. Zaal open: 19:00...


 • 5 november 2021 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Dual City Concert Band plays the music of ROB PRONK

  Op ons eerste concert sinds de lockdown spelen we de muziek van de Nederlandse pianist, trompettist, componist, arrangeur en bandleider Rob Pronk. Ondanks het feit dat Rob Pronk’s carrière bij het Nederlandse publiek redelijk onopgemerkt is gebleven was ie internationaal een gevierd musicus. Pronk was mede verantwoordelijk voor de arrangementen van het orkest #KurtEdelhagen ,...


 • 22 oktober 2021 20:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Dag van Jazz Amateur

  “Een amateur stelt nooit teleur…” En zo is het! Daarom geven wij van Jazzpodium de Tor in de "Week van de Amateurkunst" de liefhebbers die zelf jazzmuziek spelen weer de kans om op één van de podia van Mystiek Theater te staan.


 • 1 oktober 2021 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Eric Ineke JazzXpress ft. Tineke Postma & Rik Mol

  Een halve eeuw geleden werd Jazzpodium de Tor opgericht. In die halve eeuw  hebben vele grootheden op het podium van De Tor gestaan, maar één van de absolute recordhouders is waarschijnlijk drummer Eric Ineke. Volgens de onvolprezen Jazzkroniek de Tor verzorgde hij een een dikke honderd concerten als bandleider en als sideman bij zo’n beetje...


 • 17 september 2021 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Nick Kerkhoff Quartet

  Jazztalent van Twentse bodem! Bassist Nick Kerkhoff presenteert zijn debuutalbum met zijn kwartet bestaande uit hemzelf (bas), George Panaite (drums), Emanuele Pellegrini (piano), Jesse Schilderink (saxophones).


 • 29 augustus 2021 15:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Blue Note Festival – Jazz

  De New Sound Jazz Machine: een begrip onder de vaste bezoekers van Jazzpodium de Tor. Enthousiast, avontuurlijk en verrassend. De composities en arrangementen van bandleider Joris Bolhaar staan garant voor een verfrissende muziekervaring!


 • 28 augustus 2021 16:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Blue Note Festival – Blues

  Alles is onder voorbehoud van de geldende corona-maatregelen.   JAZZ MEETS BLUES @ MYSTIEK Bluesclub NIXENMEER, Jazzpodium De Tor en Mystiek Theater hebben de handen ineen geslagen en de instrumenten op elkaar afgestemd. Met trots presenteren wij de eerste editie van wat wel eens een heel mooie traditie zou kunnen worden: het Blue Note Festival!...


 • 6 augustus 2021 21:30 uur, Theater Concordia

  Jazz On A Summer’s Day @ Concordia

  Jazz on a Summer’s Day is een stijlvol en zomers verslag van het Newport Jazz Festival van 1958. Een muzikaal tijdsbeeld van een lang vervlogen Amerika.


 • 1 augustus 2021 21:30 uur, Theater Concordia

  Jazz On A Summer’s Day @ Concordia

  Jazz on a Summer’s Day is een stijlvol en zomers verslag van het Newport Jazz Festival van 1958. Een muzikaal tijdsbeeld van een lang vervlogen Amerika.


 • 30 juli 2021 21:30 uur, Theater Concordia

  Jazz On A Summer’s Day @ Concordia

  Jazz on a Summer’s Day is een stijlvol en zomers verslag van het Newport Jazz Festival van 1958. Een muzikaal tijdsbeeld van een lang vervlogen Amerika.


 • 5 maart 2021 20:00 uur, Online

  Tor OnLine PubQuizz

  Het coronavirus houdt ons stevig in de tang. Het liefst zouden we weer ‘gewoon’ iedere vrijdgaavond een spetterend jazzconcert organiseren, maar helaas, dat zit er nu even niet in…. En toch is er heel wat gebeurd, de afgelopen maanden. Om een paar dingen te noemen: Dankzij een genereuze bijdrage van het Paul Pella Fonds is...


 • 9 oktober 2020 20:30 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Marijn Ouwehand & Jetse de Jong – late show

  Zo vader, zo zoon. De appel valt niet ver van de boom. En goede wijn behoeft geen krans. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat geldt zeker voor de jongste telg uit Enschede’s meest roemruchte jazzgeslacht Ouwehand. Bassist, dirigent, zangcoach maar vooral jazz-zanger Marijn Ouwehand voegt vanavond een nieuw wapenfeit aan zijn al indrukwekkende...


 • 9 oktober 2020 19:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Marijn Ouwehand & Jetse de Jong – vroege show

  Helaas heeft het Mystiek Theater, ondanks vele pogingen, geen ontheffing van de Veiligheidsregio Twente gekregen voor de regeling dat maximaal dertig bezoekers tegelijkertijd in de zaal aanwezig mogen zijn. Het concert van 9 oktober 2020 gaat door. Maar de tijden zijn anders. We organiseren deze avond twee concerten van een uur, zonder pauze. Het eerste...


 • 25 september 2020 21:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Openingsconcert jubileumjaar: Ack van Rooyen

  In september 2020 bestaat Jazzpodium de Tor vijftig jaar. Reden voor een feestje. Een feestjaar, zelfs. En als het corona-virus ons niet te veel spaken in de wielen steekt, wordt het een prachtig en memorabel jubileumjaar. Hoe kun je dat jubileumjaar nu beter beginnen dan met een concert van de nestor van de Nederlandse jazz?...


 • 18 september 2020 19:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Vrijwilligersavond

  Jazzpodium de Tor kan alleen maar bestaan dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers. Niemand, behalve de optredende artiesten, krijgt bij ons betaald.Alles is liefdewerk! Daarom organiseren we aan het begin van ieder jazz-seizoen een avond speciaal voor al die vrijwilligers. Om ze te bedanken voor hun inzet en om samen een start te...


 • 28 augustus 2020 21:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Body and Soul plus Band

  Body & Soul – zanger Mark Stouwdam en gitarist Peter Schilmöller – zijn al heel wat jaren muzikale ‘soulmates’. Aanvankelijk als duo dat covers bracht en later als duo dat eigen muziek ging schrijven, wat resulteerde in hun eerste EP “That Is What We Do” (Twenty-Two Records 2016). Mark Stouwdam neemt, met zijn ervaring als...


 • 10 juli 2020 21:00 uur, Mystiek Theater - Enschede

  Karin Bloemen and the Old School Band

  Karin Bloemen is bekend van haar grote, extravagante personality shows, maar haar eerste grote liefde is toch: zingen! In deze voorstelling gaat ze ‘old school’ helemaal voor de muziek, samen met de Old School Band. Belangrijke inspiratiebronnen voor Karin zijn zangeressen als Billie Holiday en Aretha Franklin. In dit pure, muzikale programma komt het allemaal voorbij, van eigen stukken tot en met de fijnste covers uit het rijke repertoire van Billie, Aretha, Norah, Amy, etc, etc…


 • 17 januari 2020 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band o.l.v. Rob Horsting

  Ooit werd hij het ‘best bewaarde geheim van Twente’ genoemd, maar intussen weet de internationale muziekwereld hem te vinden en te waarderen. Componist, arrangeur, pianist en bandleider Rob Horsting is vanavond voor één concert terug bij ‘zijn’ Dual City Concert Band. Op de lessenaar eigen werk van Rob, waaronder zijn allereerste arrangement voor deze band...


 • 13 december 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet Josee Koning en Hans Vroomans

  Tor-recensent Koen Edeling noemde haar ooit “De Nederlandse keizerin van de bossa-nova” en beschreef haar intieme en hartverwarmende zangstijl als “stembanden op kousevoeten”. Josee Koning is de leading lady van de Braziliaanse muziek in Nederland. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium verdiepte zij zich verder in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de...


 • 6 december 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor Vinyl-Café

  Wat een prachtige traditie is dit geworden: omdat de vorige edities zo ontzettend leuk waren, doen we het gewoon weer: het Vinylcafé.  Vanavond een heerlijk avondje waarin je zelf je favoriete jazz-elpee, EP of singletje kunt laten horen aan de Tor-bezoekers en vertellen waarom die opname nu juist zo bijzonder is.. Zo kunt je toch...


 • 29 november 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Suzan Veneman

  Voor dit concert heeft ons huisorkest weer een topper binnengehaald! Suzan Veneman. In 2010 won zij de tweede prijs op het Prinses Christina Concours, en werd ze uitgeroepen tot beste solist in de categorie koperinstrumenten op het Nationaal Big Band festival in Hoofddorp. Suzan weet naast haar trompet spel ook als arrangeur/componist haar weg te...


 • 8 november 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Gypsy Project

  Gypsy Project: Anton Goudsmit, Robin Nolan en Arnoud van den Berg. Zet het enfant terrible van de hedendaagse Nederjazz, gitarist Anton Goudsmit, op een podium met de ‘rocker of Gypsyjazz’ gitarist Robin Nolan, en je krijgt vanzelf een net zo sprankelende als onvoorspelbare set Gypsyjazz. De taak aan bassist Arnoud van den Berg om deze twee...


 • 15 september 2019 14:30 uur, Muziekcentrum Enschede - kleine zaal

  The Four Baritons

  Niels Bijl, Ties Mellema, Jan Menu, Niels van Haften. Misschien wel het beste saxofoonkwartet ter wereld: Vier Baritonsaxen in één ensemble.


 • 14 september 2019 20:00 uur, Grote Kerk Enschede

  Kerkconcert: Bert van den Brink, Jan Menu, Ernst Glerum, Dual City Concert Band

  Op 14 september treedt in de Grote Kerk Bert van den Brink op met Jan Menu en Ernst Glerum. Van der Brink improviseert jazz op het grote kerkorgel en speelt daarna samen met saxofonist Menu en bassist Glerum. Na de pauze soleren zij bij de Dual City Jazzband, de huisband van De Tor.


 • 13 september 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Trio Peter Beets & Julia Philippens

  wereldvermaard jazzpianist Peter Beets komt met zijn trio én gastsoliste Julia Philippens naar Jazzpodium de Tor voor een uniek concert rondom de muziek van J.S. Bach.


 • 21 juni 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Sound Jazz Machine

  Het Tor-seizoen wordt traditiegetrouw afgesloten door alleskunner Joris Bolhaar en zijn onvolprezen New Sound Jazz Machine, die , geheel volgens de traditie, het laatste concert van het seizoen tot een groot feesrt maken! Beter kun je de vakantie niet inluiden. Entree: € 10,00 jaarkaarthouders gratis


 • 19 juni 2019 19:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Concert “When Pop meets Jazz”

  afsluiting jazzminor De studenten van de Popacademie van het ArtEZ conservatorium kunnen in het laatste jaar van hun opleiding kiezen voor een vrije minor. Één daarvan is de jazzminor. Ze krijgen één op één lessen voor het hoofdinstrument en samenspel in een combo. Tevens worden er lessen aangeboden op het gebied van harmonie- en melodie-leer,...


 • 14 juni 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jazzkoor Enschede & B-Jazz trio

  Jazzkoor Enschede, onder leiding van Mathilde van de Veen, zingt meestal vierstemmige stukken uit het jazz-repertoire. Ongeveer de helft van het repertoire is a-capella. Jazz is een ruim begrip en zo is ook de repertoirekeuze, maar er is wel een aantal vaste ingrediënten zoals de jazz-timing en de complexe harmonieën. Jazzkoor Enschede zingt meestal vierstemmige...


 • 9 juni 2019 12:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Twents BigBand Festival @ Schouwburg Hengelo

  Alweer de vijfde editie van het Twents Bigband Festival Hengelo. Georganiseerd door Jazzpodium de Tor, Schouwburg Hengelo en Oyfo. Meer weten? Check de website 


 • 7 juni 2019 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dag van de Jazz-amateur

  “Een amateur stelt nooit teleur…” En zo is het! Daarom geven wij van De Tor de liefhebbers die zelf jazzmuziek spelen weer de kans om op ons roemruchte podium te staan. Geheid een mooie avond! Vrij entree. Op die dag is Jazzpodium de Tor voor de vierde keer weer helemaal voor de liefhebbers die voor hun plezier jazzmuziek maken. We gaan voor een avond vol jazzmuziek waarbij na het spelen van het thema van de stukken de nadruk zal liggen op het bij deze muziek zo onontbeerlijke element improvisatie.


 • 31 mei 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  TOR Vinyl Cafe

  Omdat het de vorige edities zo ontzettend leuk was, doen we het gewoon weer: het Vinylcafe. Neem je LP’s (of singletjes- als je die nog hebt…) mee een deel jouw favoriete muziek èn je verhaal met de rest van het publiek. De entree is gratis!…


 • 24 mei 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Big Band Almelo

  Achttien enthousiaste muzikanten vormen samen Big Band Almelo. Big Band Almelo wordt gekenmerkt door zijn niet alledaagse repertoire keuze. Zo hebben ze muziek van Maria Schneider, Thad Jones / Mel Lewis, Charles Mingus, Gordon Goodwin en eigen composities op de lessenaar staan. Entree: € 10,00 jaarkaarthouders gratis


 • 17 mei 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Høut

  Jazzcoryfeeën van naam en faam spelen maar al te graag in De Tor. Maar ooit zijn zij ook eens begonnen. Daarom zijn wij steeds op zoek naar nieuw en jong jazztalent. Vanavond dus ‘nieuwe jazz-oogst’. Høut Jazz, røck en strakke ritmes, maar altijd gespeeld vanuit spøntaniteit en imprøvisatie: dat is Høut. Møderne fusiøn die zijn...


 • 26 april 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band
 featuring Jasper Soffers

  Pianist Jasper Soffers is zo’n musicus voor wie geen begrenzingen lijken te bestaan. In wat voor stijl ook: jazz, funk of soul; Soffers geeft blijk van diep muzikaal begrip, integriteit en beleving. Zo trad hij op met musici en artiesten als Gino Vanelli, Bob Brookmeyer, John Scofield, Toots Thielemans, Oleta Adams en Herbie Hancock en...


 • 19 april 2019 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Maaike den Dunnen

  Eigenlijk zou ze in november 2018 al naar Enschede komen, maar gezondheidsperikelen staken daar toen een stokje voor. Nu niet! 
Vandaag presenteert Den Dunnen haar tweede album ‘Inner Space’: een intieme reis door de abstracte gevoelswereld die we allemaal hebben. Sterke eigen songs, met af en toe een verrassende cover. Haar poëtische teksten kruipen onder...


 • 16 november 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Uppertunes

  De voor vanavond aangekondigde Maaike den Dunnen is helaas geveld door ziekte en moet helaas verstek laten gaan. Wij wensen Maaike sterkte en beterschap. In haar plaats vanavond een reprise van de ontdekking van vorig Tor-seizoen: The Uppertunes. “Een Tof Bandje” schreef recensent Koen Edeling naar aanleiding van hun eerste optreden in Jazzpodium de Tor....


 • 15 september 2018 14:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Masterclass / Jamsessie met John Engels

  Neerlands beste jazzdrummer deelt zijn kennis, ervaring en inzichten graag met liefhebbers en andere geinteresseerden. Op zaterdagmiddag 15 september van 14.30-17.30 uur organiseert Jazzpodium de Tor in Enschede een masterclass annex jamsessie met John Engels (drums) Ruud Ouwehand (bas) Willem Ouwehand (gitaar) Dirk Ornée (drums). En iedereen die maar mee wil doen! Leden/seizoenkaarthouders van Jazzpodium...


 • 22 juni 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Sound Jazz Machine

  Een vakantie is pas geslaagd als ie wordt ingeluid door de New Sound Jazz Machine. De band onder leiding van alleskunner Joris Bolhaar sluit, geheel in de lijn van de traditie, dit 46ste jazzseizoen van De Tor af met een spetterend optreden en een vette knipoog naar de zomer. (entree € 5,00, Tor-leden vrij)


 • 15 juni 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Nathan Heinst

  Nathan Heinst studeerde aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en Zwolle. Zijn examenprogramma was zo fraai dat wij hem hebben gevraagd dat ook aan het Enschedese publiek te laten horen. Wou ‘ie wel… Nathan Heijnst: zang Julian Bohn: piano Bobby Bunning: drums Calvin Lennig: bas Willem Ouwehand: gitaar (entree: €5,00, Tor-leden gratis)


 • 1 juni 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kasper Rietkerk kwartet

  Het aangekondigde concert van Static Sound kan helaas door ziekte niet doorgaan. Maar niet getreurd: we hebben een meer dan waardige vervanger in de persoon van saxofonist Kasper Rietkerk en zijn band. Na het succesvolle optreden van vorig jaar komt de Zwolse saxofonist Kasper Rietkerk dit jaar terug met zijn jazzkwartet. Het kwartet onderscheid zich...


 • 25 mei 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Uppertunes

  The Uppertunes spelen een eigenzinnige mix van jazz, funk, fusion latin, reggae en hiphop. Originele composities van bandleider en bassist Erno Klijzing, die by the way ook nog geluidstechnicus bij Jazzpodium de Tor is. De bandleden spelen al sinds de conservatoriumtijd samen. Annemarie ten Heggeler: trompet Jonas Rabener: sax Ruben Stolp: toetsen Erno Klijzing: bas...


 • 20 mei 2018 12:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Twents Big Band Festival 2018

  Jazzpodium de Tor, Schouwburg Hengelo organiseren samen het Twents Big Band Festival op Eerste Pinksterdag op het Schouwburgplein in Hengelo. De Line up bestaat uit fantastische bigbands uit Twente: 13.00     Bigband New Edition 14.00     Bigband 89 Borne 15.00     Big Bang 16.00     Bigband Exposure 17.00     Bigband Hengelo 18.00    Bigband Almelo 19.00    Bigband Straight Ahead Alle info vind je op www.tbbf.nl


 • 11 mei 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Big Band Exposure

  Een enthousiaste big band die bestaat uit ervaren jazz muzikanten en gedreven amateur-musici. Geheime troef: de vocale kwaliteiten van Martin ter Haar. Het repertoire bestaat uit swingende big band jazz, blues, funky stukken en latin. (entree € 5,00, Tor-leden vrij)  


 • 27 april 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Young VIP’s Tour: Sebastiaan van Bavel en Kika Sprangers

  Jaarlijks kiezen programmeurs van de beste jazzclubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit. Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel gekozen als de nieuwe Young VIPs. Kika Sprangers Saxofoniste Kika Sprangers (1994) rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af,...


 • 20 april 2018 21:00 uur,

  Dual City Concert Band feat. Leo Janssen

  De eerder aangekondigde gastsolist Allard Buwalda is helaas verhinderd. Maar, niet getreurd, we hebben een meer dan uitstekende vervanger in de persoon van Leo Janssen. De man die als de vaste solist van het Metropole Orkest met alle groten uit de jazzwereld moet hebben gespeeld. Al sinds 1986 is hij verbonden met dit orkest, insiders...


 • 13 april 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Ploctones

  Feest in De Tor! Het volgens velen leukste en energiekste jazzbandje van Nederland komt weer naar De Tor. ‘De vuurbal van de lage landen’, ‘het vierkoppige monster’, ‘de roedel niet te stoppen sledehonden’; kortom The Ploctones. Niet de gebaande paden, niet dát wat voor de hand ligt, maar nét even anders: dat zijn The Ploctones...


 • 6 april 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Sanna van Vliet

  SANNAVAN is de nieuwe formatie van Sanna van Vliet, opgericht samen met bassist Marius Beets. Samen maakten zij verfrissende arrangementen van pop-en jazzclassics met een groovy karakter. Samen met Marcel Serierse’s strakke grooves en Ed Verhoeff’s pakkende gitaarsolo’s namen zij hun nieuwe cd “Swing Shift” op die in maart 2016 uitkwam in eigen beheer. Deze...


 • 30 maart 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  De avond van Joost van Schaik

  Vorig jaar stond Adrienne West in het middelpunt van de belangstelling bij het concert waarbij het ArtEZ Conservatorium een docent in het zonnetje zet. Dot jaar wordt het de avond van Joost van Schaik. De Nederlandse drummer Joost van Schaik begon op zesjarige leeftijd met drummen en kreeg zijn eerste lessen op zijn tiende. Toen...


 • 23 maart 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ed Kröger quintet feat. Rick Hollander

  Liefhebbers van echte onversneden bebop en hard-bop (en dat zijn er veel onder de vaste Tor-bezoekers) kunnen vanavond hun hart ophalen. Ed Kröger, één van de beste trombonisten van Duitsland, komt met zijn Europees/Amerikaanse quintet naar De Tor. In de gelederen de uit Detroit afkomstige Rick Hollander, die vorig jaar met eigen hard-bop kwartet een...


 • 16 maart 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Conrad Miller trio

  Door de verschillen, in zowel muzikale als persoonlijke achtergrond van de drie musici, brengt dit nieuwe akoestische pianotrio een originele en frisse mix van stijlen en sferen. Het gebruik van Zuid-Amerikaanse ritmes en harmonieën gecombineerd met zowel traditionele Jazz als Blues & Soul resulteert in lyrische, impressionistische composities. Coen en Enrique speelden jaren samen met...


 • 9 maart 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ernst Glerum Omnibus

  Ernst Glerum behoort al bijna vier decennia tot de top van de Nederlandse contrabassisten. Hij is lid van de Instant Composters Pool van Misha Mengelberg, het ASKO-ensemble en zijn werk met pianist Michiel Borstlap en drummer Han Bennink. In zijn muziek zoekt hij naar een synthese tussen actuele en traditionele vormen van jazz en pure...


 • 2 maart 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Ralf Hesse

  “What a pleasure! All the right notes in the right places! Thanks very much for such a pleasant experience” schreef Sammy Nestico over de CD “Light Up My Day” van trompettist/arrangeur/componist RALF HESSE. Een mooier compliment van Basie’s hofarrangeur kan je toch niet krijgen? Als lid van het orkest van Pepe Lienhard schreef Ralf de...


 • 23 februari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Rein de Graaff trio feat. John Marshal & Gideon Tazelaar

  “Boppin’ and Burnin’” Bebop-liefhebbers weten genoeg: op tijd komen vandaag, want als Dr. Bop Rein de Graaff speelt, zit de tent in no-time bomvol. Zilveren Tor-drager Rein de Graaff weet elke keer weer te verrassen met zijn keuze voor de gastsolisten die hij voor zijn concerten uitnodigt. Vanavond zijn dat oudgediende trompettist John Marshall (ook...


 • 16 februari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tini Thomsen’s Max Sax

  Niet alleen wordt ze de Koningin van de Baritonsax genoemd, ook staat ze haar mannetje (m/v) als componiste en arrangeur: voor het Aurelia Saxofoon Quartet schreef ze een compositie die door niemand minder dan Branford Marsalis werd uitgevoerd en The Metropole Orchestra en de NDR Big Band speelden haar muziek. Met haar bari en basclarinet...


 • 9 februari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper Blom Quartet feat. Nils Wogram

  Vijf prominente Nederlandse jazzmusici die elkaar onderling regelmatig tegenkomen in vele bezettingen. Dat varieert van het Metropole Orkest tot New Cool Collective, Mona Lisa Overdrive en bands en projecten die zij zelf initiëren. Kenmerkend voor deze band zijn het intelligente spel en de doordachte composities van de bandleider, het gloedvolle spel van stergitarist Jesse van...


 • 2 februari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Docentenconcert

  Net als vorig jaar gaan docenten van de afdeling Jazz & Pop weer ‘on tour’ om in Zwolle en Enschede een concert te geven. In Zwolle op cultuurschip de Thor, in Enschede (hoe kan het ook anders), bij Jazzpodium de Tor. Bezetting: Henk Kraaijeveld, zang Jan Wessels, trompet/flügelhorn Daan Herweg, piano Henk de Ligt, contrabas...


 • 28 januari 2018 15:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  In The Millers Mood

  Het tweede zondagmiddagconcert dit Tor-seizoen is voor Het Millers project onder leiding van jazz-nestor Henk Bleumink. Zij brengen swingmuziek uit de jaren ‘50 zoals beroemd geworden door The Millers Sextet. Zoals de meeste orkesten uit die tijd wisselden de Millers het voornamelijk Engelstalige repertoire af met liedjes van Nederlandse componisten als Jack Bulterman (Weet je...


 • 26 januari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Uli Beckerhoff quartet

  Trompettist Uli Beckerhoff is al een halve eeuw toonaangevend in de Duitse jazz-scene. Hij was de oprichter van het befaamde quintett “JazzTrack”, speelde met grootheden als Stan Getz, Joachim Kühn, John Taylor en John Abercrombie en had zijn eigen Uli Beckerhoff Trio met Jasper van ‘t Hof en John Marshall. Uli Beckerhoff: trompet, bugel Richard...


 • 19 januari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet: Rik Cornelissen & Durk Hijma

    De voor vanavond aangekondigde accordeonist Rony Verbiest is helaas verhinderd. Maar niet getreurd: we hebben een meer dan waardige vervanger gevonden in de persoon van niemand minder dan Rik Cornelissen. Rik Cornelissen (1984) is een vernieuwende en eigentijdse jazz en klassiek accordeonist. Door zijn brede opleiding en kennis van vele muziekstijlen weet hij de...


 • 12 januari 2018 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Reinier Voet & Pigalle 44

  The music of Henri Crolla and Django Reinhardt In november 1937 maakte de grote gypsy-jazz gitarist Django Reinhardt een radio-opname in de radio-studio in Hilversum met de toen zeer populaire band “The Ramblers”. Nu is het de beurt aan Reinier Voet en Pigalle 44 om, samen met violiste Karin van Kooten, in Django’s voetsporen te...


 • 22 december 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kerstconcert New Sound Jazz Machine

  Het kalenderjaar sluiten we traditiegetrouw af met een spetterend kerstconcert van The New Sound Jazz Machine onder leiding van Joris Bolhaar. Eigen werk en arrangementen van Joris, afgewisseld met kerstliedjes uit de oude en nieuwe doos, maar met verrassende arrangementen en inventieve wendingen. ‘Come All Ye Cheerfull…’ .


 • 15 december 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet… Toon Roos & Martijn van Iterson

  Twee jaar geleden speelden ze ook samen in De Tor. Een memorabel concert, daar waren alle aanwezigen het over eens. De fluwelen toon van Roos, het subtiele gitaarspel van Van Iterson en de humor van Ouwehand bezorgden een bomvolle Tor kippenvel, tranen èn hilariteit. Muziek op z’n mooist! Kom op tijd! Bezetting: Toon Roos: saxen...


 • 8 december 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ivan Paduart trio

  Sinds de Belgische pianist Ivan Paduart in de jaren tachtig debuteerde met zijn Jazz-Fusion groep AFTERTOUCH, is hij met inmiddels een oeuvre van 28 albums één van de meest productieve en graag geziene jazzmusici in Europa. Als pianist en componist heeft Ivan een bijzonder herkenbare eigen stijl ontwikkeld die bewondering wekt bij talloze belangrijke musici....


 • 1 december 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Amina Figarova American Sextet

  Een wereldster op het Tor-podium! Pianiste en componiste Amina Figarova. Tegenwoordig woont ze, samen met fluitist Bart Platteau, in New York. Ze werd geboren in Azerbedjan, waar ze werd opgeleid tot klassiek concertpianiste. Maar al snel ontdekte ze de jazz als haar grote passie. Dat bracht haar op alle grote wereldpodia en -festivals als het...


 • 24 november 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tim Langedijk trio

  Jazzkenners vinden gitarist Tim Langedijk een verademing. Hij is geen man die zijn publiek er ieder moment van wil doordringen hoe virtuoos hij kan spelen. Langedijk houdt van fraaie melodische lijnen en subtiele harmonieën, maar zoekt ook intrigerende en avontuurlijke klankwerelden op. Diversiteit en zeggingskracht zijn uitgangspunten voor zijn trio, dat hij in 2006 oprichtte. Bassist...


 • 17 november 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Matangi Quartet: “Bombay Bazaar”

  Bombay Bazaar is een samenwerking tussen de klassiek-Indiase violiste Lenneke van Staalen, tablaspeler Heiko Dijker, het Matangi Quartet en componist Jacob ter Veldhuis. Het is een programma waarin de klassieke tradities uit India en het Westen elkaar ontmoeten. Twee heel verschillende culturen worden samengevoegd, zonder daarbij hun identiteit en individuele kracht te verliezen. Centraal in...


 • 10 november 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Norbert Kögging

  Het huisorkest van Jazzpodium de Tor, onder leiding van Bert Pfeiffer, ontvangt vanavond als gastsolist Norbert Kögging. De van oorsprong Hengelose zanger Norbert Kögging is vooral bekend als jazzvocalist, -docent en festival-organisator van Jazzfest Amsterdam. Hij werkt met verschillende projecten waaronder zijn eigen band waarmee hij inmiddels 2 albums heeft opgenomen.In 2010 ontving hij zijn...


 • 3 november 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ulli Wentzlaff trio

  Ulli Wentzlaff Eggebert is een bekende verschijning in Jazzpodium de tor. Zijn bas-bijdragen aan de Dual City Concert Band, Borboleta music, het trio Robinson, Freitag and Caruso en talloze andere combinaties zijn altijd van hoogstaand en swingend niveau. Tijd om hem als bandleider met zijn eigen combo op het podium aan het werk te zien....


 • 29 oktober 2017 15:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Zondagmiddagconcert Farmhouse Jazzband

  Nieuw dit seizoen in ons programma: een aantal zondagmiddag-concerten waarin we de oude-stijl jazzmuziek programmeren. De muziek in de stijl van New Orleans, Dixieland, swing en ragtime. Deze zondagmiddag is het Tor-podium voor de Farmhouse Jazzband De band werd opgericht in 2015 met als doel om binnen de Oude Stijl jazz een eigen, moderne sound...


 • 27 oktober 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Mike Boddé & Hermine Deurloo

  Laten we het nou maar gewoon toegeven: van de klanken van de chromatische mondharmonica van Hermine Deurloo kunnen we maar niet genoeg krijgen. Vorig jaar gaf ze twee concerten in De Tor, die beide zijn uitgezonden door DJAZZ-tv: een spetterend concert met de Dual City Concert Band en een memorabel concert met Humprey Campbell. Vanavond...


 • 20 oktober 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Mark de Jong & Latineo

  Latineo is een latinjazzformatie onder leiding van drummer Mark de Jong. In juni 2016 verscheen het nieuwe album Universal Resonance, waarop Mark niet alleen drumt, maar ook een andere kant van zichzelf laat zien: die van componist. Verwacht de enorme schatkamer aan ritmes en stijlen die de Cubaanse en Caribische muziek rijk is, aangevuld met...


 • 13 oktober 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kevin van den Elzen LA Band

  Drummer Kevin van den Elzen is geen onbekende in de Nederlandse jazz-scene. Opgeleid aan het conservatorium van Amsterdam, woont hij tegenwoordig in Los Angeles waar hij studeert bij onder andere Peter Erskine en Jef Hamilton. In LA kwam hij in contact met een aantal fantastische musici. Samen touren ze nu door Europa en doen daarbij...


 • 6 oktober 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Bruut!

  Toegegeven: er wordt weinig gedanst in De Tor, behalve natuurlijk op donderdagavond als tangoclub El Tamango er resideert. Dat kon vanavond wel eens anders worden… BRUUT!, Neerlands meest aanstekelijke feestband speelt een opzwepende mix van jazz, rock, soul en boogaloo: souljazz. Op festivals worden ze veel gevraagd en hun – aantrekkelijk vormgegeven – cd’s verkopen...


 • 29 september 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dè Harry Bannink Band

  Kunstredacteur en muzikant Ton Ouwehand maakte twee boeken over Harry Bannink, de man die de muziek bij duizenden liedjes van grootheden als Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink en Wim Sonneveld componeerde en elke avond bij De Stratenmakeropzeeshow achter de piano zat. Vandaag wordt het tweede boek, “Harry Bannink: Toonzetter” officieel gepresenteerd bij onze buren van...


 • 22 september 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Menno Daams

  Uiteraard ontbreekt de Dual City Concert Band ook dit seizoen niet op ons podium. 27 jaar geleden opgericht in Jazzpodium de Tor en nog steeds onze huis-bigband. Intussen zijn er de nodige wisselingen in de bezetting geweest. Wat onveranderd is gebeven is de inzet en het enthousiasme van dit top-orkest. Menno Daams Gastsolist vanavond is...


 • 15 september 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper van ’t Hof & Friends

  We openen dit 48-ste Tor-seizoen met een heel bijzonder concert. Pianist, componist, arrangeur en jazz-icoon Jasper van ‘t Hof, in de hele wereld (behalve in Nederland) beroemd en bejubeld om zijn vernieuwende pianospel en grensverleggende composities wordt 70 jaar. Ooit begon hij zijn carrière in Enschede met musici als Henk Bleumink, Wim lutje Schipholt, Dries...


 • 23 juni 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Sound Jazz Machine

  Een vakantie is pas geslaagd als ëie wordt ingeluid door de New Sound Jazz Machine. De band onder leiding van alleskunner Joris Bolhaar sluit, geheel in de lijn van de traditie, dit 46ste jazzseizoen van De Tor af met een spetterend optreden en een vette knipoog naar de zomer. (entree € 5,00, Tor-leden vrij)  


 • 16 juni 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kasper Rietkerk kwartet

  Na het succesvolle optreden van vorig jaar met zijn trio komt de Zwolse saxofonist Kasper Rietkerk dit jaar terug met zijn jazzkwartet. Het kwartet onderscheid zich door een uniek repertoire met eigen variaties op standards. De insteek van dit kwartet is om veel vrijheid en openheid te creÎren in de muziek, zodat niet alleen het...


 • 11 juni 2017 11:00 uur, Volkspark Enschede

  Jazz in het Volkspark @StageX talentenpodium

  We hebben het maar druk, komend weekend. De “Dag van de Jazzmuzikant” op vrijdag 9 juni in De Tor en Stoet wordt gevolgd door Kunst in het Volkspark op zondag 11 juni 2017. Jazzpodium de Tor is van de partij, samen met Kaliber Kunstenschool, Popscool Hengelo en de Podiumacademie van ROC van Twente. We ‘bevolken het...


 • 9 juni 2017 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dag van de Jazzmuzikant


 • 4 juni 2017 uur, Schouwburg Hengelo

  Twents Big Band Festival 2017

  Jazzpodium de Tor, Rabotheater Hengelo en ArtEZ Conservatorium organiseren samen het Twents Big Band Festival op eerste Pinksterdag op het Schouwburgplein in Hengelo. De Line up bestaat uit fantastische bigbands uit Twente: 13.00     Bigband Apollo 14.00     Fraggle Jazz Orchestra 15.00     Bigband Hengelo 16.00     Big Bang 17.00     Bigband Exposure 18.00     New Sound Jazz Machine 19.00     De Artez – Bigband Conservatorium Zwolle Alle info vind je...


 • 2 juni 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor Vinylcafe

  Omdat het de vorige twee edities zo ontzettend leuk was, doen we het gewoon nog een keer: het Vinylcafe. Neem je LP’s (of singletjes- als je die nog hebt…) mee een deel jouw favoriete muziek èn je verhaal met de rest van het publiek. Wij zorgen weer voor een passende aankleding van de Tor en de entree...


 • 26 mei 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tritonus

  Brit-Drent-Twent: wat krijg je als je een Brit, een Drent en een Tukker met elkaar muziek laat maken? Nou, Tritonus! Dit trio, bestaande uit Nick Dewhurst (trompet), Marius van den Brink (piano) en Joris Bolhaar (bas) staat garant voor avontuurlijke arrangementen, virtuoos spel en ëaltied wat te kiekíní. Dit optreden van deze jonge getalenteerde musici...


 • 19 mei 2017 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Walstraat = Jazzstraat: Quatre Tickets de Swing & Maarten Voortman trio

  Onder de vlag Walstraat, Jazz-straat organiseren Het Vestzaktheater en Jazzpodium De Tor een dubbelconcert voor de prijs van één ticket. (€10,00, Studenten €8,00, Tor-leden gratis) Quatre Tickets de Swing – Vestzaktheater Om 20.00 uur begint Quatre Tickets de Swing & Inge Alberts in het Vestzaktheater .Beleef een prachtig jazzconcert met dit bekende gipsy kwartet en...


 • 12 mei 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Big Bang

  Vorig jaar een groot succes, dus nu weer in het programma: de Big Bang onder leiding van Bert Fransen. Deze energieke bigband met enthousiate jonge muzikanten hoort absoluut thuis op dit podium. Fantastisch spelen en d’r zichtbaar een hoop lol aan hebben, zo hoort het! Never a dull moment.. (entree € 5,00, Tor-leden vrij)


 • 7 mei 2017 14:00 uur, Theater Concordia

  Concert Rosenberg Trio en film Django – Concordia Enschede

  Samen met Concordia organiseren we een bijzonder middagprogramma met de vertoning van de nieuwe film Django èn een live concert van The Rosenberg Trio, dat ook de muziek in de film voor zijn rekening nam. Reserveren aanbevolen! Film en concert in Theater Concordia. De film is inbegrepen bij de kaartprijs. 14:00 – Concert The Rosenberg Trio 15:15...


 • 28 april 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Philippe Lemm trio

  Dynamische mix van jazz, klassiek en rock door de van oorsprong Amsterdamse drummer Philippe Lemm en zijn pianotrio uit New York. Onlangs verscheen het album New Amsterdam. Vijf jaar geleden trok hij naar New York, in eerste instantie om aan de Manhattan School of Music te studeren; Philippe Lemm is de eerste Nederlandse drummer die...


 • 21 april 2017 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Walstraat = Jazzstraat: dubbelconcert Paul Woesthuis Quintet en Ruud Ouwehand ontmoet Bert Boeren en Maarten van der Grinten

  In samenwerking met onze buren van Het Vestzaktheater organiseert Jazzpodium de Tor het Mini-festival Walstraat = Jazzstraat. Twee bijzondere jazzconcerten op een avond voor de prijs van één. Vestzaktheater: Paul Woesthuis Quintet In het Vestzaktheater speelt om 20:00 uur het Paul Woesthuis Quintet. Beleef een prachtig jazzconcert met dit fantastische vijftal. Zij spelen West-Coast jazz uit de...


 • 14 april 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Young VIP’s tour: Okabe Family & Xavi Torres Trio

  Programmeurs van de toonaangevende jazzclubs van ons land kiezen jaarlijks de Young VIPs, de meest veelbelovende talenten die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar kozen zij de jonge, van origine Japanse altsaxsofonist Genzo Okabe. De van origine Spaanse pianist Xavi Torres won met zijn trio de Dutch Jazz Competition en is daarmee ook geselecteerd....


 • 7 april 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Frits Landesbergen

  Het laatste concert van de vijfentwintigjarige Dual City Concert Band dit seizoen. De band staat vanavond onder leiding van Bert Pfeiffer. Gastsolist is vibrafonist Frits Landesbergen. Frits Landesbergen is een vibrafonist, slagwerker, arrangeur en producent. Hij wint al op zijn 25ste de Wessel Ilckenprijs. Landesbergen speelt mee op ruim 120 albums als sideman bij onder...


 • 1 april 2017 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Booster Festival

  De Tor stelt zijn podium beschikbaar aan jong aanstormend talent van het ArtEZ Conservatorium. Op 1 april 2017 vindt de vierde editie van het Booster Festival plaats. Overdag is de muzikantendag met veel aanwezige professionals uit de muziekindustrie en ‘s avonds is het showcase festival. In Jazzpodium de Tor spelen vanavond: Jan Terlouw jr. and the...


 • 31 maart 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  De avond van Adrienne West

  Adrienne West is één van de belangrijkste jazz-zangeressen van West-Europa met een lange staat van dienst op het podium, maar ook als docente. Sinds 1997 is zij als docente verbonden aan ArtEZ. Ze heeft natuurlijk een grote ‘erfenis’ aan oud-studenten, maar ze geeft tot op de dag van vandaag gepassioneerd les aan jonge ambitieuze zangstudenten....


 • 24 maart 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Niels Tausk & The Wizards Of OZ

  De beroemde film The Wizard of Oz uit ’39 ging over het meisje Dorothy en haar bondgenoten; de blikkenman zonder hart, de leeuw die geen moed dacht te hebben en de vogelverschrikker die graag hersens wilde. Maar wat heeft dat nou met jazz van nu te maken? Met deze nieuwe band brengen we deze drie...


 • 17 maart 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Niels Bijl & Quinetique – Snijvlakken

  Er was meteen een klik toen Niels Bijl en Quartet Quinetique voor het eerst samen speelden. De samenwerking ontstond op verzoek van componiste Tini Thomsen, die een stuk schreef met deze vijf muzikanten in gedachten. Niels Bijl is al jaren op zoek naar de missing link tussen jazz en klassiek, en Quartet Quinetique experimenteert graag...


 • 10 maart 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Thijs van Leer, Eef Albers, Koos Wiltenburg, Pierre vd Linden, Thomas Zoetelief

  Met de band Focus was toetsenist en fluitist Thijs van Leer wereldberoemd. Samen met gitarist Jan Akkerman was hij het gezicht van de band, die ook internationaal vele successen kenden. Daarnaast was Thijs van Leer als solo-artiest ook nogeens verantwoordelijk voor de millionseller ‘Introspection’. Ook drummer Pierre van der Linden maakte deel uit van deze...


 • 3 maart 2017 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Bremen Connection

  Onze ‘eigen’ Ruud Ouwehand is door de Hochschule für Kunste Bremen, zeg maar het conservatorium van Bremen, gevraagd als professor voor het Jazz-Masterprogramma. Voorwaar een hele eer met als bijkomend voordeel voor Jazzpodium de Tor dat het deuren opent voor een groot aantal Bremer Muzikanten. En dat de kwaliteit van die muzikanten geen sprookje is,...


 • 24 februari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Rein de Graaff trio feat. Gary Smulyan

  Bebop-liefhebbers weten het intussen al jaren: een concert van “Proffessor Bop” Rein de Graaff in De Tor is jazz op z’n best! Niet in de laatste plaats om de gastsolisten van wereldformaat die Rein ieder jaar weer meeneemt naar Twente. Vanavond staat baritonsaxofonist Gary Smulyan op het Tor-Podium. Gary Smulyan, door de jazzcritici al vele...


 • 10 februari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Docentenconcert

  Het Artez Conservatorium is Enschede niet vergeten. De docenten van de afdeling Jazz&Pop, ook geen onbekenden bij het jazzpodium, komen je graag een mooie avond bezorgen. Gaat helemaal lukken met zo’n line-up! De ‘Teachers’ zijn naast hun hoofdvakdocentschap allemaal veelvuldig actief op de diverse (jazz)podia in den lande. Er zal gespeeld worden in verschillende samenstellingen,...


 • 3 februari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Martijn van Iterson

  Martijn van Iterson is een van Nederlands meest vooraanstaande jazzgitaristen. In 2004 ontving hij uit handen van Pat Metheny de Bird Award. Van Iterson speelde met vele grote namen uit de jazzwereld waaronder Jim Hall, Lee Konitz, Toots Thielemans, Mike Stern, Randy Brecker, Piet Noordijk, Kurt Rosenwinkel en Rita Reys.


 • 27 januari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Hot Club d’Europe

  feat. Fapi Lafertin & Tim Kliphuis Hot-club-de-france, gipsyjazz, manouche; hoe je ’t ook maar noemen wilt. De muziek van de Europese Manouche- en Roma-gemeenschap die zich vermengde met Franse musette en Amerikaanse jazz. Hot Club d’Europe komt weer naar Enschede met vanavond als gast de gitarist Fapy Lafertin. Uit België komt ie, zoals wel meer...


 • 20 januari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Voice of Monk featuring Pepijn van der Sande

  ‘A note can be small as a pin or as big as the world, it depends on your imagination’ (Monk) The Voice of Monk is een kerverse Nederlandse jazzgroep bestaande uit leden van de befaamde Monk-groep Thelonious4 (thelonious4.com) en aankomend talentvol zanger Pepijn van der Sande. The Voice of Monk gaat op zoek naar de wrijving tussen conventies en vrijheden....


 • 13 januari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Hans Mantel trio

  Internet-magazine Jazzenzo noemde hem de “meneer pastoor van de jazz”. Of ‘ie met die kwalificatie nu zo blij is, is maar de vraag. Maar feit blijft dat Hans Mantel intussen wel de stauts van Neerlands bekendste jazzkenner heeft verworven. Vanavond laat hij overigens vooral zijn contrabas spreken. Bezetting: Hans Mantel: bas, Johan Clement: piano, Hans...


 • 6 januari 2017 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud ontmoet Hermine Deurloo, Karel Boehlee en Humphrey Campbell

  Het eerste concert van dit jaar wordt meteen een legendarisch concert. Wedden? Met een paar van beste en zeker sympatiekste musici die Nederland rijk is, openen we dit jaar. Zanger Humprey Campbell, zonder enige twijfel de sympatiekste zanger van het westelijk halfrond en de man die het werk van Nat King Cole mooier zingt dan...


 • 23 december 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  TOR-Kerstconcert met New Sound Jazz Machine

  “The Most Wonderful Time Of The Year”. ‘t Begint al een fraaie traditie te worden: het kerstconcert van de New Sound Jazz Machine onder leiding van Joris Bolhaar. Wat ze precies gaan doen is nog even geheim, dat ‘t weer heel sfeervol en gezellig wordt staat nu al vast. De jazzmuziek barst van mistletoes, jinglebells,...


 • 16 december 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Hermine Deurloo

  Ook al denk je haar niet te kenen, als je de eerste tonen hoort van het deuntje van de rookworst-reclame fluit je de rest zo mee. Dat deuntje komt uit de mondharmonica van Hermine Deurloo. Maar ze kan veel meer: vorig jaar was ze nog in De Tor samen met het ZAPP4 strijkkwartet om hun...


 • 14 december 2016 20:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Serious Request – Serious Jazz Concert

  De Studentendesk van het Rode Kruis afd. Twente organiseert in het kader van Serious Request het Serious Jazz Concert. Dit jaar is het thema van Serious Request “Laat ze niet stikken”. Een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig...


 • 9 december 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Marzio Scholtens’ Americana trio

  Marzio Scholten (1982) is een van de meest toonaangevende Nederlandse jazzgitaristen van dit moment. Scholtens muziek wordt omschreven als moderne jazz, diepgaand en kleurrijk. Van de moerassen van Louisiana tot aan de klanken van Scandinavië. Dit trio flirt met de genres Blues, Jazz, Folk en Americana en speelt een combinatie van eigen werk en bestaand...


 • 2 december 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Bart Wirtz

  Saxofonist Bart Wirtz won al verschillende prijzen zoals de Erasmus Jazz Prijs, de Leiden Jazz Award, de Breda Jazz Prijs. In 2012 mocht hij de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst nemen voor het album iDreamer. Het nieuwe album ‘Interview’ werd wederom genomineerd voor deze prijs. Na iDreamer en Interview is het nu tijd voor een nieuwe band, een nieuw geluid!


 • 25 november 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet Judy Niemack

  Judy Niemack is de ultieme jazz-zangeres. Ze zingt teksten met emotie en elegantie en gebruikt haar stem om virtuoos te improviseren. Naast haar carrière als performer maakte zij furore als vocale jazz pedagoge. Zij treedt niet alleen op over de hele wereld, ze geeft daarnaast masterclasses en leidt de vocale afdeling van het Jazz Institut...


 • 18 november 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Rick Hollander Quartet feat. Brian Levy

  Dit Amerikaans/Duitse kwartet bestaande uit saxofonist Brian Levy (Boston), gitarist Paul Breandle (München), bassist Will Woodart (New York) en drummer Rick Hollander (Detroit) tourt momenteel door Europa en doet ook Twente aan. De klank van Brian Levy is geworteld in de Blue Note traditie van tenor-giganten als John Coltrane, Sonny Rollins en Dexter Gordon. Een...


 • 11 november 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band olv Rob Horsting

  Jarenlang was hij de leider van de band, vanavond terug als gastdirigent en arrangeur. “Even Enschede bellen” denkt menig orkestleider als ‘ie verlegen zit om een goed arrangement. Rob Horsting begint immers zo’n beetje de hofleverancier van arrangementen en bewerkingen voor alle grote nationale en internationale ensembles te worden. Er gaat bijna geen uitzending van...


 • 4 november 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tineke Postma Quartet

  Tineke Postma zit “nog maar” tien jaar in ‘t vak! Nadat zij cum laude was afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam verraste zij de wereld door zich te ontwikkelen tot één van de meest bejubelde en succesvolle jazzmuzikanten die Nederland ooit heeft gekend. In 2015 kreeg ze de Boy Edgarprijs, de meest prestigieuze jazzonderscheiding van...


 • 29 oktober 2016 13:00 uur, Bibliotheek Enschede

  Bieb-Event: thema Muziek

  De Bieb van Enschede organiseert regelmatig Bieb-Events. Middagen gewijd aan een bepaald thema of onderwerp. Het BiebEvent van 29 oktober 2016 staat in het teken van Muziek. Plaats van handeling: Centrale Bibliotheek, diverse ruimtes, toegang tot alle activiteiten €2. Pijpenla • 13.30 uur-15.00 uur Lezing door Lloyd Terborg “ Hip Hop toen en nu” met aansluitend een...


 • 28 oktober 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Wild Man Conspiracy feat. Chris Cheek

  Wild Man Conspiracy staat voor spontaniteit, humor, creativiteit, speelsheid en improvisatie. De groep raast hiermee voorbij aan alle hokjes waarin zij niet gevonden willen worden en vormt hiermee een welkome aanvulling op de wereld van de jazz en geïmproviseerde muziek. Muziek van musici die er niet op uit zijn om iets te bewijzen maar hetzelfde...


 • 21 oktober 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Instant Composers Pool Orchestra

  Het meest legendarische jazzgezelschap van Nederland. Het ICP Orchestra werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme. Het repertoire van het orkest bestaat voor een belangrijk deel uit composities van pianist Misha Mengelberg....


 • 14 oktober 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Maarten Ornsteins’ DASH!

  Maarten Ornstein speelt tenorsaxofoon, klarinet en basklarinet. Bij gelegenheid ook tarogato, elektrisch saxofoon, MPC en laptops. Hij is tevens componist en arrangeur. Vanavond speelt hij met zijn free-funk trio DASH!. Een funky combinatie van Balkan-ritmes, funky grooves en meer traditionele jazz en soul. “Jazz, funk, Zappa-eske en carnavaleske theatraliteit met hier en daar een zweempje...


 • 7 oktober 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Azul

  The music of Milton Nascimento Zes musici met een gezamenlijke voorliefde en een verfrissende blik op de origine van Braziliaanse muziek. Centraal staat de muziek van Milton Nascimento.


 • 30 september 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Pitch Plot 4

  De Nederlands/Franse jazzfluitist Jeroen Pek toerde in 2015 met zijn internationale kwartet Pitch Plot 4 door Nederland, Frankrijk en Spanje. Naast Jeroen horen we de New Yorkse bassist James Cammack, die decennialang speelde met pianolegende Ahmad Jamal, maar ook met Youssou n’Dour, gitarist Larry Coryell, saxofonist George Coleman and saxofonist/fluitist Yusef Lateef. De jonge Duitse...


 • 23 september 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Andre Kervers’ Borboleta

  Andre Kerver, gepokt en gemazeld in de klassieke muziek en jarenlang soloklarinettist bij het Orkest van het Oosten (of hoe die club tegenwoordig ook mag heten) en mede-oprichter van het Valerius Ensemble richt zich met Borboleta geheel op geimproviseerde muziek. Daarvoor heeft hij drie musici van wereldklasse uitgenodigd. Klassiek ontmoet jazz ontmoet wereldmuziek. Andre Kerver:...


 • 16 september 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Ack van Rooyen

  Het huisorkest van Jazzpodium de Tor; een concert jazz bigband, gevormd door professionele musici uit heel Nederland. Geïnspireerd door door orkesten en musici als Count Basie, Mel Lewis/Thad Jones, Bob Brookmeyer, Maria Schneider, Jim McNeely en vele anderen. Ack van Rooyen Vanavond spelen ze met de nestor van de Europese jazz: Ack van Rooyen. Ack...


 • 9 september 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Eric Vloeimans & Florian Weber

  Seizoen 2016-2017 van Jazzpodium de Tor wordt geopend door twee musici die voor eens en voor altijd bewijzen dat het onderscheid tussen klassiek, jazz, wereldmuziek en avant-garde kletspraat is: Neerlands top-trompettist Eric Vloeimans en Duitslands’ wereldpianist Florian Weber. Een aantal jaren terug namen ze samen in het Concertgebouw in Amsterdam een inmiddels legendarisch album op....


 • 24 juni 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in De Tor – New Sound Jazz Machine

  Het is zo langzamerhand al een traditie dat de Summertime in de Tor-serie afgesloten wordt door deze vernieuwende bijband onder leiding van de altijd enthousiaste alleskunner Joris Bolhaar. Check hun Facebook-pagina>>  


 • 17 juni 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in De Tor – Supermoon

  Na hun swingende optreden in oktober in de ‘Tortalents’-serie moesten we deze band met talentvolle jonge musici nog een keer terug vragen. Gegarandeerd weer een swingende avond! Check hun Facebook-pagina>> Let op! Entreeprijs voor de “Summertime in de Tor” avonden bedraagt € 5,00 Leden/Jaarkaarthouders hebben uiteraard vrij entree. Als u nu reeds een jaarkaart voor...


 • 10 juni 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in De Tor – Jazzkoor Enschede

  Jazzkoor Enschede 
o.l.v. Mathilde van de Veen Vorig jaar gaven ze hun eerste openbare optreden in De Tor. Hun aanstekelijke enthousiasme en hun mix van close-harmony, a capella songs en jazz-evergreens smaakten naar meer. Waarvan akte… Let op! Entreeprijs voor de “Summertime in de Tor” avonden bedraagt € 5,00 Leden/Jaarkaarthouders hebben uiteraard vrij entree. Als...


 • 5 juni 2016 12:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dag van de Jazz-Amateur

  Spread the word… Download hier de poster, print ‘m uit en hang ‘m op.


 • 27 mei 2016 uur,

  Summertime in De Tor- Crazy Daze en combo UTMost

  Vanavond een Zwols/Enschedees één-tweetje. Crazy Daze is een Zwolse R&B/soul-band met invloeden uit hiphop en popmuziek. Met zomerse klanken betovert de vijfkoppige formatie van goede kapsels en jong bloed ieder publiek met haar vernieuwende, frisse en unieke sound, gekarakteriseerd door de Hammond en saxofoon. Bezetting: Lieke Radstaak: zang Kasper Rietkerk: sax Jelmer van den Berg:...


 • 20 mei 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in De Tor – Zosja

  Zosja El Rhazi, hoofdvakdocente zang Jazz&Pop bij ArtEZ, is ook frontvrouw van de band ‘Zosja’, Een verfrissend en swingend nieuw geluid in de Nederlandse jazzwereld. Met gevarieerde arrangementen van bestaande nummers, maar ook eigen werk. Van mystieke Arabische klanken tot stuiterende en opzwepende grooves; liefhebbers van zowel de gevoelige als de meer moderne kant van...


 • 15 mei 2016 12:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Big Band Festival Hengelo 2016 – Rabotheater Hengelo

  Jazzpodium de Tor, ArtEZ Conservatorium en Rabotheater Hengelo organiseren dit jaar op eerste Pinksterdag wederom het Big Band Festival Hengelo. Alle info vind je op www.tbbf.nl    


 • 13 mei 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in De Tor- Big Bang

  De Big Bang van de Muziekschool Hengelo onder leiding van Bert Fransen. Jonge mensen met een indrukwekkende staat van dienst. Zo zijn ze vaste en gewaardeerde gasten op het Helikonfestival in Kesthely, Hongarije, mogen ze koning Willem Alexander en koningin Maxima tot hun fans rekenen en sleepten ze vorig jaar de eerste prijs van het...


 • 11 mei 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam

  De jazz-jamsession van het ArtEZ Conservatorium.


 • 6 mei 2016 uur,

  Josee Koning: Who’s the Bossa?

  Who’s the Bossa? is een internationale groep muzikanten met een gedeelde passie voor Braziliaanse muziek. Op eigenzinnige wijze combineren zij bossa nova, jazz en klassiek. Het resultaat is virtuoos en tegelijk dromerig, relaxt en swingend. In Who’s The Bossa? is niemand de ‘boss(a)’. We zijn allen in dienst van de muziek. We geven elkaar de...


 • 29 april 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Ilja Reijngoud

  Nog zo’n topper uit de roemruchte geschiedenis van de Dual City Concert Band. Ilja Reijngoud (1972) is naast Jesse van Ruller en Michiel Borstlap de derde Europeaan die een Thelonious Monk Award won. Ilja is, behalve als leider van zijn eigen kwintet, actief in een aantal Nederlandse groepen, waaronder Nuevo Manteca en The Cubop City...


 • 22 april 2016 21:00 uur,

  Young VIPs tour 2016

  Vibrafonist Vincent Houdijk en pianist Rogier Telderman zijn verkozen tot de Young VIP’s van 2016. Vincent Houdijk Vincent Houdijk (1981) studeerde aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag en volgde lessen bij de vermaarde New Yorkse vibrafonist Mike Mainieri. Als percussionist, drummer, vibrafonist, componist en arrangeur werkte Houdijk de afgelopen jaren samen met onder...


 • 20 april 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam

  De jazz-jamsession van het ArtEZ Conservatorium.


 • 15 april 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tingvall

  De Zweedse pianist Martin Tingvall heeft het talent om melodieën te verzinnen die klinken alsof ze al jaren bestaan. Zijn Tingvall Trio maakt naam in Europa met energieke akoestische jazz die vergelijking oproept met Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.), het baanbrekende Zweedse pianotrio. Bezetting: Martin Tingvall: piano Omar Rodriguez Calvo: bas Jürgen Spiegel: drums


 • 8 april 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Pierre Courbois’ Kwintet

  Pierre Courbois is sinds jaar en dag één van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz, met zowel nationale als internationale erkenning. Hij speelde met Ben Webster, Jean Luc Ponty en Eric Dolphy en stond, samen met Jasper van ‘t Hof, aan de wieg van de band Association PC. Hij vormde een nieuw ensemble, QWINTETT, samengesteld...


 • 1 april 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper Blom quartet feat. Bert Joris

  Het nieuwjaarsconcert van 2016 bracht ons Bert Joris met een grote bigband, vanavond gaat hij voor de kleine bezetting met het Jasper Blom Quartet. Polyfonie van de Lage Landen Rode draad voor het concert van vanavond is de polyfonie. Ofwel: het muzikale gegeven dat meerdere melodieën, die gelijkwaardig zijn, met elkaar worden verweven. Aan de...


 • 25 maart 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Emil Viklický trio & friends

  De Tsjechische pianist en componist (en wiskundige) Emil Viklický is wereldberoemd, behalve in Nederland. Hoewel… in Enschede hebben we ‘m intussen al leren kennen, dankzij het prachtige concert dat hij in De Tor gaf, met Ruud Ouwehand op bas en John Engels op drums. En natuurlijk met Martin ter Haar (wereldberoemd in Enschede) die ‘m...


 • 23 maart 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam

  De jazz-jamsession van het ArtEZ Conservatorium. don’t miss it!


 • 18 maart 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Get The Funk 2

  We gaan het nog een keer doen: de stoelen aan de kant en de voetjes van de vloer… Moet lukken met Get The Funk 2! Een vriendenclub; maar wat voor een vriendenclub? Louter toppers uit Twente (en daarbuiten) die zich vol vuur en vreugde toeleggen op het repertoire van de legendarische funkband Tower of Power....


 • 11 maart 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Benjamin Herman en Robin Nolan trio

  Al jaren komen saxofonist Benjamin Herman en gipsy-gitarist Robin Nolan elkaar tegen op de Haarlemmerdijk in Amsterdam waar ze beiden wonen. Vorig jaar speelden ze voor het eerst samen en het klikte meteen. Met het trio van Robin nam Benjamin een zestal stukken op. Composities van Django Reinhardt, Sidney Bechet, Benny Carter, Benjamin zelf. Bezetting:...


 • 5 maart 2016 20:00 uur, Schouwburg Hengelo

  B-Movie Orchestra – Rabotheater Hengelo

  Het B-Movie Orchestra is terug! Na twee goed ontvangen albums, meerdere tournees en optredens als ‘duettenhuisband’ van De Wereld Draait Door presenteert B-Movie Orchestra de lang verwachte nieuwe plaat en gelijknamige tour Dr. Jekyll and Sister Hyde. Gewapend met vijf blazers, percussie, hammondorgel, drums, gitaren, curieuze filmbeelden en de hypnotiserende zang van de Cinematic Fever Girls...


 • 4 maart 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band olv. Johan Plomp

  Bassist Johan Plomp, een van de oprichters van de Dual City Concert Band, stond jarenlang als dirigent voor dit orkest. In die tijd wist hij met zijn aanstekelijke en inspirerende leiderschap de band op een internationaal niveau te krijgen. In dit jubeljaar, waarin de band ook haar vijfentwintigste verjaardag viert, reden om hem nogmaals te...


 • 26 februari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Rein de Graaff trio feat. Eric Alexander

  Een jubeljaar van Jazzpodium de Tor kan natuurlijk niet zonder Rein de Graaff. De man die al sinds de oprichting van onze club een vast baken is met ‘jazz uit de tijd van de jazz’, zoals hij zelf altijd zegt. 
Voor dit concert heeft hij niemand minder dan bebop-held Eric Alexander weten te strikken. Klassieke jazz...


 • 19 februari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Deborah Carter

  Zij is door Music Maker beschreven als “absolute top klasse”, en is een van de meest dynamische zangeres in de jazz scene: Deborah J. Carter. Geboren in Amerika, opgegroeid op Hawaii en in Japan nu toert met haar eigen trio of als gast bij diverse formaties variërend van solo pianist tot orkest. Bezetting: Deborah J....


 • 17 februari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Session

  De jazz-jamsession van het ArtEZ Conservatorium.


 • 14 februari 2016 14:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Love Big Band

  In samenwerking met de New Sound Jazz Machine organiseert Jazzpodium de Tor deze bigbandmiddag onder de titel ‘Love Big Band’. Ja, op Valentijnsdag! Want we houden allemaal van jazz….onder andere. Fraggle Jazz Orchestra o.l.v. Bart Bijleveld en de New Sound Jazz Machine o.l.v. Joris Bolhaar spelen beide een set van een uur, waarin beide bands...


 • 12 februari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ineke Vandoorn Marc van Vugt Quartet

  Ineke Vandoorn en Marc van Vugt mogen natuurlijk niet ontbreken in een jubeljaar! 
Dat vonden zij ook, gelukkig! Zangeressen die standards zingen met een combootje zijn er genoeg. Eigenwijze vocalisten met een oorspronkelijke muzikale wereld en authentieke teksten zijn helaas minder dik gezaaid. Ineke Vandoorn behoort zeker tot de laatste categorie. Met haar levenspartner en...


 • 6 februari 2016 14:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Masterclass David Linx

  Vrijdagavond 5 februari treedt hij op in kleine bezetting in Jazzpodium de Tor, zaterdagavond 6 februari speelt hij hij met zijn “eigen” bigband The Brussels Jazz Orchestra in het Muziekcentrum Enschede. Tussendoor geeft David Linx vanmiddag een masterclass in Jazzpodium de Tor. Speciaal voor studenten van het ArtEZ Conservatorium, maar iedereen is van harte welkom. En...


 • 5 februari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet: David Linx

  David Linx is zo’n zanger waar je nooit genoeg van krijgt. Hoeft ook niet. Morgenavond speelt hij met het Brussels Jazz Orkest in het Muziekcentrum, vanavond, begeleid door piano en bas in De Tor. Naast zijn werk in de jazz is hij ook actief in het Franse chanson. Daarnaast componeert Linx muziek voor film en...


 • 29 januari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Marjorie Barnes en Equinox

  Wat een feest, twee jaar geleden… Marjorie Barnes en Equinox in De Tor. Toen beloofden we elkaar: “we’ll meet again”. Die belofte gaan we nu inlossen. De reïncarnatie van Sarah Vaughn begeleid door hedendaagse jazzcats. Zwijmelen mag, swingen is onvermijdelijk. Bezetting: Marjorie Barnes: zang Bob Wijnen: piano Simon Rigter: tenorsax Dan Nicholas: gitaar Johnny Daly:...


 • 22 januari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  H3 en De Hilster

  H3 en De Hilster is een ‘klassiek’ jazzkwartet dat de muziek van Wayne Shorter, Thelonious Monk, John Coltrane, Sam Rivers en andere grootheden uit de jazzgeschiedenis laat horen. Bezetting: 
Harumi Oka: piano Henri de Vries: saxofoons Henriet van Rossum: bas Rene de Hilster: slagwerk


 • 15 januari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  (The New) Trio Alliance

  Het nieuwe Trio Alliance is geen gewoon pianotrio. De grote ‘pan-American’ reikwijdte van het repertoire en de inbreng van muzikanten van 3 generaties, elk met zijn eigen achtergrond maakt dit tot een hip, spannend en innovatief Jazz Trio. Het Trio Alliance heeft een eigen stijl waarbij stukken van ‘straight ahead’ Jazz worden afgewisseld met de...


 • 8 januari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Homelands: Artvark & Ntjam Rosie

  Onlangs waren ze nog samen met zangeres Claron Mcfadden in Jazzpodium de Tor waar ze een weergaloos concert gaven waarin jazz en klassiek elkaar ontmoetten. Daarna toerden ze met John Buisman met een programma geheel gewijd aan de blues, ditmaal is het voor het Artvark saxofoonkwartet tijd voor een spannende samenwerking met zangeres Ntjam Rosie in het grensgebied van...


 • 1 januari 2016 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Nieuwjaarsconcert Dual City Big Band

  gastsolist: Bert Joris (trompet) De Tor bestaat 45 jaar. De Dual City Concert Band bestaat 25 jaar. Dubbel feest dus. En we maken er meteen een nieuwjaarsconcert van Pan-Europeese klasse van. Met als solist niemand minder dan de Belgische trompettist Bert Joris. Beter kan een jaar toch niet beginnen…  


 • 18 december 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Kerstconcert met New Sound Jazz Machine

  Inmiddels is het een traditie: de New Sound Jazz Machine verzorgt op de laatste Tor-avond van het jaar het kerstconcert. Op het programma staan zowel bekende NSJM-klassiekers als gloednieuwe stukken. Kortom, het belooft een spetterende avond te worden. Bandleider Joris Bolhaar NSJM is één van de jongste bigbands uit de regio en staat onder de...


 • 11 december 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Peter Beets trio

  Wat moeten we nog vertellen over Peter Beets? Dat ie al sinds zijn vroege puberteit in De Tor komt en z’n eerste sporen in de jazz in De Tor zette? Of dat ‘ie nu een van de meest erkende pianogiganten van onze tijd is? Voor het programma “Chopin meets the Blues” heeft hij de mooiste...


 • 4 december 2015 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Eric Ineke’s JazzXpress

  In het Tor-jubeljaar mag zilveren Tor drager Eric Ineke natuurlijk niet ontbreken. Al sinds het eerste seizoen van De Tor is hij vaste gast. Vanavond met zijn ‘eigen’ JazzXpress, een kwintet in de beste hardboptraditie. Onder het motto ‘swinging hard’ vormen drie generaties jazzcats één explosieve line up.   Bezetting: Eric Ineke: drums Ruud Breuls:...


 • 27 november 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet Ack van Rooyen en Jasper Soffers

  Vaak gehoord in de Tor: Komt Ack weer spelen? Tuurlijk komt Ack spelen in het Tor-Jubeljaar. Hij zou niet anders willen en wij al helemaal niet.   Ack van Rooyen, legendarische trompettist en bugelspeler en nestor van de vaderlandse jazzscene. En ook nog eens de liefste man die er rondloopt tussen hier en Tokyo. Zijn...


 • 25 november 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jazz-Pubquiz

  Een heuse PubQuizz in Jazzpodium de Tor. Met vragen over Jazz en aanverwanten. Nadere info volgt. (Behalve de vragen, natuurlijk…)


 • 20 november 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Herman Nijkamp kwartet

  Als Herman Nijkamp begint te zingen, breekt de zon door….We kennen ‘m vooral als trompettist in o.a. het Millennium Jazz Orchestra maar daarnaast is hij als vocalist onovertroffen. Kenners vergelijken zijn zang met die van Mark Murphy en Kurt Elling. Alsjeblieft. Tijd om ‘m eens uit te nodigen met zijn eigen kwartet. Bezetting: Herman Nijkamp:...


 • 18 november 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam | loos.

  Op 18 november zal de band loos. de ArtEZ JazzJam openen in Jazzpodium De Tor. loos. is soul-esque vocals, urban beats, jazzy elements… but most of it all it´s lyrical music. The lyrics by singer and band leader franziska loos deal with likewise profane problems and private impressions she gets from observing her generation. With...


 • 13 november 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Jan Wessels

  Goede wijn behoeft geen krans! 25 jaar geleden was ‘ie één van de oprichters van de Dual City Concert Band en eerste dirigent. Vanavond treedt hij aan als gastsolist: de trompet-trots van Twente: Jan Wessels, beroemd om zijn veelzijdigheid, prachtige toon en verrassende improvisaties. En, laten we maar eerlijk zijn, stiekum hopen we allemaal dat...


 • 6 november 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Robaard, Landesbergen, V.d. Grinten & Pallemaerts

  Erik Robaard studeerde bas aan het Hilversums Conservatorium. Hij speelde o.a. met Denise Jannah, Thijs van Leer en Michiel Borstlap en werkte mee aan diverse cd-opnames voor artiesten als Milly Scott en Brigitte Kaandorp. De laatste jaren toert hij o.a. met het Deep River Quartet in binnen- en buitenland. Frits Landesbergen is volgens velen de...


 • 30 oktober 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor Talents sta/dansconcert: Supermoon & Mae Jones

  Vanavond doen we het eens anders: geen zitconcert maar een sta/dansconcert. Op het podium funky, swingende bands die muziek maken waar je gewoon niet bij stil kunt zitten. En dat is dan ook niet de bedoeling. De stoelen gaan er vanavond uit, de voetjes gaan van de vloer. Op het podium Supermoon en Mae Jones,...


 • 23 oktober 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  The Ploctones – 11 jaar StoerToer

  Een feestjaar in De Tor, daar mogen de Ploctones niet ontbreken. ‘De vuurbal van de lage landen’, ‘het vierkoppige monster’, ‘de roedel niet te stoppen sledehonden’ – kortom The Ploctones – vieren in 2015 hun elfjarig bestaan. Inderdaad, níet tien, níet twaalf-en-een-half, maar elf jaar is voor The Ploctones reden voor een verjaardagstoer langs de...


 • 16 oktober 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Phil Abraham en Trio Johan Clement

  In het kader van het Münsterland Festival Van 18 september tot 24 oktober wordt in de Euregio het Münsterland Festival georganiseerd. Jazzpodium de Tor is uitgenodigd als één van de Nederlandse podia in dit festival te participeren. Doen we graag. Zeker als in het kader van dit festival niemand minder dan de Belgische trombonist Phil...


 • 9 oktober 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet Toon Roos en Martijn van Iterson

  “De mooiste toon is van Roos” schreef Tubantia-recensent Ton Ouwehand ooit eens over de muziek van saxofonist Toon Roos. Terecht. Bijna ieder jaar komt Toon wel ons podium bespelen. Met z’n fusionband de Toon Roos group, met z’n main-streamquintet of, zoals vanavond, als gast bij Ruud Ouwehand. Eerlijk is eerlijk: dit wordt een concert met...


 • 7 oktober 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam | Darmon Meader

  Tijdens de ArtEZ JazzJam van 7 oktober zal Jazz vocalist, saxofonist en arrangeur Darmon Meader een concert geven met de crème de la crème van de Europese en Twentse jazzmusici. Meader, onder andere bekend als tenor van de New York Voices, is bezig met zijn Europese tournee en kan uiteraard Jazzpodium De Tor in Enschede niet overslaan. Op 7...


 • 2 oktober 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Masha Bijlsma band

  Als we toch bezig zijn met lustrums vieren: Masha Bijlsma zit dit jaar 25 jaar ‘in het vak’. In die 25 jaar vierde ze triomfen op internationale podia en wordt ze in heel Europa op handen gedragen. Terecht! Gelukkig wist ze in die jaren ook regelmatig de weg naar De Tor te vinden. Daarom zijn...


 • 25 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Philip Catherine & Jasper van ‘t Hof

  Voor velen die er bij mochten zijn, waaronder scribent dezes, het mooiste concert ooit gegeven in Enschede: het duo-optreden van Philip Catherine en Jasper van ‘t Hof tijdens het Grolsch International Jazzfestival van 2012. Op het intieme podium achter de Jacobuskerk brachten deze twee muzikale giganten het publiek in een soort van muzkale trance. Onvergetelijk...


 • 19 september 2015 12:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  UIT Festival Enschede

  Enschedese culturele instellingen geven een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen! De deelnemers presenteren zich net als vorig jaar vanuit pagodetenten, op het podium op de Oude Markt en in de Grote Kerk in Enschede. Verrassend programma Vanuit de pagodetenten op de Oude Markt presenteert elke organisatie zich op eigen wijze. Het publiek kan overal...


 • 18 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Hans Dekker

  Het eerste concert van onze huisbigband in dit Jubeljaar wordt natuurlijk ook een feestelijk gebeuren. Temeer daar ook de Dual City Concert Band dit seizoen een jubileum viert. In januari bestaat de band 25 jaar. Dat vieren we door dit seizoen gastsolisten uit te nodigen die allemaal ooit lid zijn geweest van ‘onze’ Dual City...


 • 16 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam | My Ambition is Handicapped by Laziness

  Op 16 september opent My Ambition is Handicapped by Laziness de ArtEZ JazzJam in De Tor. “beautiful pieces persistently built up – lovely destroyed” Wat gebeurt er als vier muzikanten de vrijheid omarmen met hun eigen werken?.. we hebben ze het gevraagd maar zij wisten het ook niet. Wat we wel weten is dat ze gaan...


 • 11 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Hilario Duran

  Deze beroemde Cubaanse jazzpianist en zijn trio benaderen het geluid van een complete latin-bigband. Hilario Durán speelde bij o.a. Arturo Sandoval en Dizzy Gillespie. De Cubaanse pianist/componist Hilario Durán laat zijn instrument klinken als een orkest en doet dit zo virtuoos dat hij op handen gedragen wordt door zijn legendarische landgenoot Chucho Valdés. Zijn trio...


 • 6 september 2015 15:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Hermine Deurloo & ZAPP 4

  Een zondagmiddagconcert in De Tor. Ze speelde de sterren van de hemel op de eerste en inmiddels uitverkochte “Live in De Tor”-cd, samen met Jan Wessels, Ruud Ouwehand en wijlen Peter Nieuwerf. Sindsdien is ze graag en veel gezien in ons jazzpodium. Evenals het ZAPP4 strijkkwartet, dat iedere keer weer garant staat voor muzikale avonturen...


 • 5 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Lucas van Merwijk & Cubop City Bigband

  The Latin side of Earth Wind and Fire De Tor bestaat 45 jaar, de Cubop City Big Band bestaat 20 jaar! Om dit te vieren koos drummer en bandleider Lucas van Merwijk voor een speciaal project. Tierra Viento y Fuego. Nieuwe en originele salsa en latin jazz bewerkingen van het repertoire van de sensationele en...


 • 5 september 2015 21:00 uur, Vestzaktheater - Enschede

  Ruud Ouwehand ontmoet Rony Verbiest en Durk Hijma

  ‘t Is feest in de Walstraat! Een bigband in De Tor afgewisseld door een klein ensemble in het Vestzaktheater. Daar ontmoet Ruud Ouwehand gitarist Durk Hijma en accordeonist Rony Verbiest. De Belg Rony Verbiest stal de harten van de Tor-bezoekers tijdens een inmiddels legendarisch concert in 2005. We verheugen ons nu al op de reprise.


 • 4 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor Jubeljaar: openingsavond

  De opening van het jubeljaar geschiedt op bijna dezelfde wijze als 45 jaar geleden. Toen was het Enschede groep Some People die het eerste officiele concert in De Tor gaf. (Zie het postertje van destijds, hiernaast) Some People bestond destijds uit Jaap Liemburg (piano), Chiel Boelaarts (drums), Henk Haasewinkel (saxen), Reinout Wiedeman (trompet), Ewoud Huizing (bas)...


 • 1 september 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam | Bobby Bean and the Nudist Gypsy Circus

  De eerste ArtEZ JazzJam van dit nieuwe seizoen wordt geopend door Bobby Bean and the Nudist Gypsy Circus. Dit is onderdeel van de introductieweek van ArtEZ Enschede. Wie de Enschedese Electroswing feesten in Rico Latino heeft meegemaakt, zal ongetwijfeld weten wat voor een feest het is om te luisteren naar BBATNGC. Zeven musici jammen tot...


 • 12 juni 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in de Tor – New Sound Jazz Machine

  De New Sound Jazz Machine bestaat sinds januari 2014 en is daarmee de jongste bigband van Enschede. Een bigband met een mix van professionele en semiprofessionele muzikanten, maar met één duidelijke sound. Joris Bolhaar heeft een duobaan als bassist en bandleider. NSJM heeft dus geen vaste dirigent die voor het orkest staat, maar geeft ruimte...


 • 5 juni 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in de Tor – Donna Dolce Quartet featuring Jan Wessels

  Goede wijn behoeft geen krans. Dat geldt voor zowel het Donna Dolce Quartet als voor Jan Wessels.


 • 29 mei 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in de Tor – Cada Dia

  Voor het seizoen 2015-2016 heeft de Nederlandse formatie Cada Dia een nieuw programma samengesteld met overwegend eigen stukken in de World- en Jazzstijl. De band blijft trouw aan haar eigen geluid. Cada Dia speelt meer en meer eigen composities gearrangeerd door vibrafoonspeler Hans Kerkhoff. Line-up Kim von Boltog (zang), Gerald Boesjes & Frank Groen (trompet),...


 • 24 mei 2015 12:00 uur, Schouwburg Hengelo

  BigBand Festival Hengelo

  Op Pinksterzondag 24 mei organiseren het Rabotheater Hengelo, Jazzpodium de Tor en de afdeling Jazz en Pop van ArtEZ (inderdaad, die opleiding waarvan zo’n beetje heel Twente vindt dat ‘ie gewoon in Enschede moet blijven) voor de 2e keer het Big Band Festival Hengelo. Overdag verzorgen maar liefst 9 groepen een optreden op het Schouwburgplein. ’s...


 • 22 mei 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in de Tor – bigband Straight Ahead

  Big band Straight Ahead is opgericht in 1981 als big band van de muziekschool Zutphen onder leiding van pianodocent Rien Wulffraat. Momenteel staat de band onder leiding van Trompettist Sander Zweerink ( o.a. Millenium Jazz Orchestra, Dual City Concert Band). Straight Ahead is een bigband op gevorderd amateur niveau en heeft door de jaren heen ook...


 • 20 mei 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam: Benjamin Herman

  Op 20 mei is de laatste ArtEZ JazzJam van dit seizoen. Voor deze laatste sessie komt niemand minder dan Benjamin Herman de ArtEZ JazzJam openen! Samen met studenten van de ArtEZ Jazzafdeling in Enschede zal hij het spits afbijten, vervolgens is er een open session. Benjamin Herman, de hipste jazz-cat van Nederland en verre omstreken. De man die alles kan:...


 • 15 mei 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in de Tor- Aurelio Project

  Bassist Lito Majaia has come into contact with a number of musicians during his musical journey. These priveledged connections have developed into solid friendships over the years. His aspiration has always been to bring these people together, exchange ideas and to form mutually reciprocating musical bonds. This process has led to the emergence of Aurelio...


 • 8 mei 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Summertime in de Tor – Vinyl Café

  Vanavond is de eerste editie van het 
Tor Vinyl-Café. Een avondje ouderwets jazz-plaatjes draaien. Geen cd’s en al helemaal geen mp3-tjes maar de mooiste jazz-memories op vinyl. Neem je favoriete jazz-elpees (of singletjes) mee en laat ons meegenieten van jouw mooiste vinyl-jazz-memories. Let the groove rule again… De entree is gratis.  


 • 2 mei 2015 uur,

  John Engels & Barnicle Bill – Vogel Vrij Tour

  Vogel Vrij: 80 jaar John Engels jazzdrummer John Engels 80 jaar jong John Engels is een van de meest aansprekende drummers in ons land, maar ook internationaal is hij ongekend populair. Grote namen als Stan Getz, Dizzy Gillespie en Chet Baker speelden graag met hem. Hij kreeg een Bird-Award, de Boy Edgar Prijs, maar liefst...


 • 1 mei 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  John Engels kwintet – Vogel Vrij Tour

  Vogel Vrij: 80 jaar John Engels jazzdrummer John Engels 80 jaar jong John Engels is een van de meest aansprekende drummers in ons land, maar ook internationaal is hij ongekend populair. Grote namen als Stan Getz, Dizzy Gillespie en Chet Baker speelden graag met hem. Hij kreeg een Bird-Award, de Boy Edgar Prijs, maar liefst...


 • 29 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam – Anne Marie ten Heggeler Quartet

  Nog maar een paar ArtEZ JazzJam avonden te gaan en dan is het seizoen alweer voorbij. De op een na laatste sessie in De Tor zal worden geopend door Anne-Marie ten Heggeler. Anne-Marie is een vierdejaars student aan het ArtEZ Conservatorium. Tijdens het openingsconcert op 29 april zal zij spelen met Marius van den Brink, Ruud...


 • 28 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  EXTRA ArtEZ JazzJam: Bruno Castellucci

  Op 28 april komt Bruno Castellucci spelen in De Tor tijdens een extra ArtEZ JazzJam. Bruno Castellucci (10 januari 1944, Châtelet) is een Belgische drummer van Italiaanse ouders. Als autodidact werkte hij aan het begin van de zestiger jaren met Belgische Jazzmusici als René Thomas, Bobby Jaspar, Jacques Pelzer en Francy Boland en kreeg in 1962...


 • 24 april 2015 22:30 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor DeLuxe: Tini Thompsen & MaxSax

  Tor DeLuxe: Twee topbands op één avond! Voor de pauze speelt Reinier Baas and The Socially Relevant Music Ensemble en na de pauze Tini Thompsen & MaxSax, het kwartet olv Tini Thompson. Tini Thompsen & MaxSax Fuck de altsax. Nee, echt. Die gladgestreken nootjes, dat luchtige briesje. Dat gehijg. Als ‘t aan Tini Thomsen ligt, worden...


 • 24 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Tor DeLuxe: Reinier Baas & The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble

  Tor DeLuxe: Twee topbands op één avond! Voor de pauze speelt Reinier Baas and The Socially Relevant Music Ensemble en na de pauze Tini Thompson & MaxSax, het kwartet olv Tini Thompson. The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble Reinier Baas studeerde in 2010 af aan het Conservatorium van Amsterdam met het cijfer 10. In datzelfde jaar was hij finalist...


 • 17 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Sebastiaan van Bavel trio

  Zo vader, zo zoon… Rob van Bavel gaf met zijn trio een verpletterend nieuwjaarsconcert, vanavond is het podium voor Van Bavel jr. Pianist en componist Sebastiaan van Bavel staat nog maar aan het begin van zijn carrière, maar heeft desondanks al een indrukwekkend CV opgebouwd. Naast enkele kleinere prijzen, schrijft hij in 2008 het Prinses Christina Concours...


 • 15 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. De avond wordt geopend door een combo/band; na de eerste set kan ieder die dat wil aanhaken. Ook niet-ArtEZ studenten zijn van harte welkom! De entree is vrij.


 • 10 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Volker Winck (sax)

  De Dual City Concert Band speelt vanavond onder leiding van Rini Swinkels.  Wederom een fijne avond Bigband in Jazzpodium De Tor! Deze keer hebben we een saxgigant uitgenodigd, waarvan wij vinden dat U hem gehoord MOET hebben: tenorsaxofonist VOLKER WINCK. Als U de concerten van Millennium Jazz Orchestra weleens bezocht hebt herkent U Volker als...


 • 3 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Edgar van Asselt – Jorge Vistel Project

  Jorge Vistel werd geboren in een muzikale familie in Santiago de Cuba. Hij begon met trompet spelen op negenjarige leeftijd en begon op 15-jarige leeftijd zijn professionele carrière met optredens in Salsabands. Vistel woont sinds 2007 in Madrid, en in Spanje treedt hij op met zijn eigen quintet de Vistel Brothers, waarvan de eerste CD...


 • 2 april 2015 20:00 uur, Schouwburg Hengelo

  LuzAzul – Rabotheater Hengelo

  Jazzpodium De Tor en Rabotheater Hengelo presenteren: LuZazul Luzazul brengt een zonovergoten, lentefrisse mix van Portugese fado, relaxte Braziliaanse melodieën, spetterende flamenco en Kaapverdische klanken. Warme, gepassioneerde muziek op groovy, organische beats, die zowel oorspronkelijk als eigentijds klinkt. Canvas voert je mee op de golven (‘Ondas’) van het leven. Een geslaagde samensmelting van Kaapverdiaanse muziek,...


 • 1 april 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam: Vocal Jazz Night

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. Op woensdag 1 april, geen grap, is er een vocal jazz avond. Hierbij zullen vocalisten van de jazzafdeling van het ArtEZ Conservatorium Enschede optreden in Jazzpodium De Tor. De begeleidingsband zal bestaan uit: Durk Hijma – gitaar Ruud Ouwehand – bas Lukas Joachim – drums Aanvang om 21.00 uur...


 • 27 maart 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Bart van Lier, Peter Tiehuis, Ruud Ouwehand

  Reunion concert! in 2006 maakten ze met z’n drieën de cd Live at de Tor, een hommage aan wijlen Peter Huijts. Vanavond spelen ze stukken van die cd naast andere juweeltjes. Bart van Lier: trombone Peter Tiehuis: gitaar Ruud Ouwehand: bas De in het programmaboekje en op de posters aangekondigde gitarist Peter Nieuwerf is helaas wegens...


 • 20 maart 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Sjoerd Dijkhuizen & Berend Band Berg

  Het nieuwste project van pianist Berend van den Berg, oa bekend van zijn werk met Soesja Citroen, Hein de jong en Mathilde Santing en tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen. Bezetting: Berend van den Berg: piano Sjoerd Dijkhuizen: tenorsax Frans van Geest: contrabas Hans Braber: drums  


 • 18 maart 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Bigband Metropole Orkest: The Music of Oliver Nelson

  Jörg Achim Keller, dirigent Let op, concert op woensdagavond Vriend en vijand (hebben ze die dan?) zijn het over eens: het Metropole is het beste jazz- en pop-orkest van de wereld. Het Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Pat Metheny, Stan Getz, Bono en Steve Vai. En...


 • 13 maart 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Pacific Jazz Octet

  Het ‘Pacific Jazz Octet’ laat de West-Coast-Jazz der jaren vijftig herleven. Toen werkten topmusici en arrangeurs in de film- en muziekstudio’s aan de West Coast van Amerika. De fijn geslepen arrangementen vormen een uitdaging voor elke musicus door de geraffineerde ritmiek en het elegante contrapunt. Het repertoire bevat stukken van oa. Marty Paich, Bill Holeman,...


 • 11 maart 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. De avond wordt geopend door een combo/band; na de eerste set kan ieder die dat wil aanhaken. Ook niet-ArtEZ studenten zijn van harte welkom! De entree is vrij.


 • 8 maart 2015 15:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Our Jazz is here to stay…

  Studenten van het ArtEZ Conservatorium in Enschede, en velen met hen, maken zich grote zorgen over de plannen van de directie van ArtEZ om de opleiding tot Jazzmusicus van Enschede te verhuizen naar Zwolle en Arnhem, zoals eerder de afdeling Klassiek naar Zwolle is verhuisd. Om hun ongerustheid hierover te onderstrepen en te benadrukken dat...


 • 6 maart 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Yuri Honing Acoustic Quartet – CD presentatie “Desire”

  Saxofonist Yuri Honing,  één van de belangrijkste hedendaagse jazzmusici van Nederland, benadert jazz nooit als een stijl, maar als een taal. Hij toerde al in meer dan 70 landen en werkte samen met de grootste muzikale denkers die hij kon vinden. Zijn uitzonderlijke gevoel voor muzikale structuren en melodieen voegt extra spanning en diepte toe...


 • 27 februari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Rein de Graaff trio feat. Doug Webb & Tineke Postma

  Zilveren Tor-drager Rein “Professor Bop” de Graaff legt zich al jaren toe op het naar Europa halen van legendarische Amerikaanse jazzgiganten. Daarbij doet hij -gelukkig- ook steevast jazzpodium de Tor aan. Dit jaar heeft hij de legendarische Doug Webb uitgenodigd voor een tourneetje langs Europese jazzpodia, samen zijn trio en met altsaxofoniste Tineke Postma. Doug Webb...


 • 21 februari 2015 20:00 uur, Muziekcentrum Enschede - kleine zaal

  Rumbata Beat Band – Muziekcentrum Enschede

  Rumbatá is terug! Rumbatá’s comeback als ‘Beat Band’ is een van de beste berichten van 2014. Zowel sound als bezetting zijn spectaculair vernieuwd. Het rijke arsenaal aan composities is gefundeerd op een uiterst swingende én solide ritmesectie. Zeven blazers staan garant voor een compleet kleurenpalet. Met bovendien een line-up met enkele van de grootste namen...


 • 20 februari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Transition Organ Duo feat. Fiete Felsch

  Transition, het Hammond-duo bestaande uit John Hondorp en Markus Strothman heeft voor dit concert saxofonist Fiete Felsch uitgenodigd. Fiete Felsch is de eerste saxofonist van de NDR-bigband. Bezetting: Fiete Felsch: sax, fluit John Hondorp: Hammond Marcus Strothmann: drums


 • 18 februari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. De avond wordt geopend door een combo/band; na de eerste set kan ieder die dat wil aanhaken. Ook niet-ArtEZ studenten zijn van harte welkom! De entree is vrij.


 • 13 februari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Valentine’s Night

  De avond voor Valentijnsdag: dat vraagt om een romantisch programma waarin de evergreen My Funny Valentine natuurlijk niet mag ontbreken. Onze trots, het Donna Dolce Quartet, brengt deze avond een uitgelezen repertoire van (love)songs en ballads uit het American Songbook. En natuurlijk ontbreekt hun onvergelijkbare meerstemmige uitvoering van My Funny Valentine niet… Donna Dolce Deluxe...


 • 6 februari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Greetje Kauffeld jubileumconcert

  In november 2014, op haar 75e verjaardag,ontving ze een Edison Oevreprijs: de Grande Dame van de Nederlandse jazz-zang: Greetje Kauffeld. En dat viert ze met een concert in Jazzpodium de Tor, begeleid door Ruud Ouwehand op bas, Jan Wessels op trompet/bugel en Sebastian Altekamp op piano. Gitarist Peter Nieuwerf is helaas geveld door de griep. Greetje Kauffeld: een...


 • 4 februari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam: TWITCH Trio feat. Arnan Kaemingk

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. De avond wordt geopend door een TWITCH TRIO: Energy and communication is the essence of TWITCH TRIO. It is not easy to find a name for a style what defines this music. You can hear influences from jazz, rock and even pop music. The sometimes fragmentary...


 • 30 januari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Hot Club D’Europe

  In 2012 waren ze ook te gast in Jazzpodium de Tor. Gitaristen Paulus Schäfer en Olli Soikkeli en bassist Arnoud van den Berg. We hebben het en nog steeds over: een topavond was het, vol verassende en swingende gipsy jazz. Paulus Schäfer heeft op de grootste gipsy festivals in Europa gespeeld, zoals het International Gipsy Festival,...


 • 23 januari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Dual City Concert Band feat. Tini Thomsen (baritonsax)

  Het eerste concert in het nieuwe kalenderjaar van onze huisbigband de Dual City Concert Band onder leiding van Rini Swinkels met als gastsoliste: Tini Thomsen. “Fuck de altsax. Nee, echt. Die gladgestreken nootjes, dat luchtige briesje. Dat gehijg. Als ‘t aan Tini Thomsen ligt, worden ze allemaal omgesmolten tot baritonsaxofoons” schreef Guuz Hoogaerts over de...


 • 21 januari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam: Big Bands UT

  Bigbands van de Universiteit Twente openen de ArtEZ Jazzjam in de Tor op woensdag 21 januari 2015. Normaal gesproken wordt de avond geopend door een jazzcombo maar deze keer wordt letterlijk groot uitgepakt; beide bigbands van de UT zullen een optreden verzorgen. Om 21.00 uur opent de Utmost Bigband de avond. Speciale gast bij de...


 • 18 januari 2015 19:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jugend Jazz Orchester NRW

  Dit jaar viert het Jugend Jazz Orchester Nordrhein Westfalen zijn 40 jarig jubileum. Dit heugelijke feit zal gedurende het hele jaar in een uitgebreide reeks van concerten worden gevierd. In al die jaren toerde het orkest door vele landen in alle continenten. Veel voormalige leden van dit ensemble spelen vandaag de dag in gerenommeerde orkesten...


 • 16 januari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Timothy Banchet, Ernst Glerum, Joost Patocka

  Timothy Banchet (2 maart 1987) begon op 4 jarige leeftijd met pianospelen. Dankzij zijn vaders enorme platencollectie kwam hij al vroeg in aanraking met Jazz, Soul en Gospel. De muziek die hij hoorde probeerde hij op de piano uit te zoeken. Naast het spelen van klassieke muziek en jazz kwam hij dankzij school en vrienden uit...


 • 9 januari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Nederland – Duitsland

  Twee Nederlanders en twee Duitsers, vier topmusici die de muzikale match aangaan. Ruud Ouwehand behoeft geen introductie. Hans Dekker, drummer van de WDR big band, evenmin. Zij gaan in en aan de slag met Karolina Strassmeyer en Hubert Nus, collega’s van Hans in de WDR big band, volgens kenners de beste big band van Europa. Bezetting:...


 • 2 januari 2015 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Nieuwjaarsconcert: trio Rob van Bavel

  Een heel bijzonder Nieuwjaarsconcert van het trio van Rob van Bavel. Rob van Bavel (piano), Marc van Rooij (bas) en Hans van Oosterhout (drums) vormen al vijfentwintig jaar een hecht trio. Onlangs hebben ze hun meest recente cd opgenomen, die ze tijdens dit concert ook zullen presenteren.  


 • 26 december 2014 uur,

  Silent Night

  Stille nacht: Geen opzwepende grooves, geen dreunende bassen, zelfs geen swingende hihats: Silent Night. En in de mensen een welbehagen. Fijne kerstdagen!


 • 19 december 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  New Sound Jazz Machine

  Vorig seizoen, tijdens Summertime in de Tor maakten ze hun debuut. De gloednieuwe bigband bestaande uit Twents talent onder leiding van Joris Bolhaar. Er waren eens op een dag – lang, héééél lang geleden – 19 muzikanten verdwaald in het grote beukenbos. Overal noten. Honderden, duizenden, honderdduizenden noten! Maar nergens muziek? Enkelen uit de menigte richtten zich...


 • 17 december 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam: Donna Dolce Kerstconcert

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. Donna Dolce De avond wordt geopend door Donna Dolce Quartet, een groep bestaande uit twee vrouwen en twee mannen; een evenwicht dat weerklinkt in hun spel. Samen maken zij de perfecte balans tussen ontroerende ballads, swingende jazz en zelfs vierstemmig gezang. Dit alles is overgoten met...


 • 12 december 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Joost Swart and Friends

  Joost Swart is een van de nieuwe generatie jazzpianisten, geroemd om zijn improvisaties gestoeld op een gedegen klassieke scholing, o.a. van Michiel Borstlap, Henk Meutgeert en Jasper van‘t Hof. In 2010 vormde hij het trio The Amsterdam Jazz Connection met Jeroen Vierdag op bas en Sebastiaan Kaptein op drums. Dit trio, aangevuld met trompettist Rik...


 • 10 december 2014 20:00 uur, Schouwburg Hengelo

  Ntjam Rosie – Rabotheater Hengelo

  Jazzpodium de Tor en Rabotheater Hengelo presenteren: Ntjam Rosie Ntjam Rosie brak door met ‘Elle’, pakte door met ‘At The Back Of Beyond’ en werkt inmiddels aan haar 4e studio-album, met de werktitel ´The One´. ‘Elle’ en ‘At The Back Of Beyond’ voerden haar reeds naar vele landen in Europa en Azië en bezorgden haar ...


 • 6 december 2014 20:00 uur, Grote Kerk Enschede

  Clazz Music – Grote Kerk Enschede

  Clazz Music presents: To B or not to B Doorgewinterde fijnproevers en nieuwsgierige nieuwkomers zullen in vervoering raken door het programma ‘To B or not to B’ van de groep Bach Reflections. Ook voor jazzmusici is de muziek van Johann Sebastian Bach een onuitputtelijke bron van vreugde en inspiratie. Bach Reflections gaat op zoek naar...


 • 3 december 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam: Bodosapients

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. De avond wordt geopend door Bodosapients, het pianotrio bestaande uit Aaron Seitz (piano), Yannik Tiemann (bas) en Jo Beyer (drums). Geen ‘Survival of the Fittest’, maar verrassende, vernieuwende jazz, gespeeld door drie gelijkwaardige musici die zichzelf en elkaar uitdagen tot steeds verdere evolutie, zonder de achterliggende traditie en...


 • 30 november 2014 14:30 uur, De Kleine Willem - Enschede

  De Deelderliers: Jules Deelder en Bas van Lier – De Kleine Willem Enschede

  ‘De Deeldeliers’ is het nieuwe theaterprogramma van verhalenverteller, komediant, zanger, dichter, drummer, dj en jazzkenner Jules Deelder en toetsenist Bas van Lier. Je wordt meegenomen in een achtbaan van gedachtekronkels van de Rotterdamse nachtburgemeester, die al zijn talenten aanwendt: absurd, gevoelig, grof, triest en hilarisch. Bas van Lier schept orde in de chaos en stuurt...


 • 28 november 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Phaedra Kwant, Rembrandt Frerichs, Arno van Nieuwenhuize

  Een bijzonder trio: pianist Rembrandt Frerichs, bassiste Phaedra Kwant en percussionist Arno van Nieuwenhuize. Phaedra Kwant is bassiste, zangeres en componist in haar eigen jazzband ‘Phaedra’, poptrio ‘McChicks’ en treedt op met diverse andere bands. Zij is een veelgevraagd freelance musicus in de pop-, jazz- en theaterwereld en werkte onder andere met Claudia de Breij,...


 • 23 november 2014 15:00 uur, Vestzaktheater - Enschede

  Jazz in ‘t Vestzak – Vestzaktheater

  In samenwerking met Jazzpodium de Tor organiseert Het Vestzaktheater dit seizoen drie zondagmiddagen met stemmige jazzconcerten. Deze keer is het Mark Lucassen Kwartet te gast. De groep bestaat uit Mark Lucassen, saxofoons, klarinet, fluit, Rob Horsting, piano, Stefan Schneider, drums en Joris Bolhaar, contrabas. Speciaal voor deze gelegenheid is er een gevarieerd programma uitgekozen met...


 • 21 november 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Ben van den Dungen Quartet

  “Jazz moet ‘danceable’ zijn en de blues moet erin zitten.”, zei drummer Art Blakey ooit. Het zou het motto kunnen zijn voor de muziek van het nieuwe Ben van den Dungen kwartet. Al vanaf 1982 treedt Ben van den Dungen op als professionele musicus en heeft sindsdien meer dan 4500 concerten in zo’n 60 landen...


 • 19 november 2014 20:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam met Diederik Eggenkamp

  De Jazz-sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. Diederik Eggenkamp De sessie wordt ingeleid door het combo van Diederik Eggenkamp, door het blad Jazzism één van de meestbelovende jonge jazz-musici van zijn generatie gemoed. Hij studeerde vorig jaar cum-laude af aan het ArtEZ-conservatorium Enschede. Onlangs verscheen zijn eerste album “Eastbound” die hij opnam met...


 • 14 november 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Peter Tiehuis, Karel Boehlee, Theo de Jong, Hans van Oosterhout

  Twente’s Best Kept Secret; gitaarvirtuoos Peter Tiehuis wordt ook wel eens de bekendste onbekende gitarist van Nederland genoemd. Hij was en is nog steeds vaste gitarist in orkesten als het Metropole Orkest, The Skymasters, Ilse de Lange en Trijntje Oosterhuis.  Ook trad hij op met Toots Thielemans, Benny Goodman, Freddie Hubbard, Stan Getz, Al Jarreau,...


 • 7 november 2014 22:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  SAX 053 – Dual City Concert Band feat. Johan Hörlen

  SAX 053 Op 6 november 1814 werd Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, geboren. Jazzpodium de Tor en het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede vieren zijn 200ste verjaardag met een mini-festival „SAX 053” met concerten van het Artvark Saxophone Quartet, het Aurelia Saxofoon Ensemble samen met leden van het Gelders Orkest en de Dual City Concert Band, met...


 • 7 november 2014 20:00 uur, Muziekcentrum Enschede - kleine zaal

  SAX 053 – Sax & Symfonie – Muziekcentrum Enschede

  SAX 053 Op 6 november 1814 werd Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, geboren. Jazzpodium de Tor en het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede vieren zijn 200ste verjaardag met een mini-festival „Saxy Enschede” met concerten van het Artvark Saxophone Quartet, het Aurelia Saxofoon Ensemble samen met leden van het Gelders Orkest en de Dual City Concert Band,...


 • 6 november 2014 20:00 uur, Muziekcentrum Enschede - kleine zaal

  SAX 053 – Artvark Saxophone Quartet – Wilminktheater Enschede

  SAX 053 Op 6 november 1814 werd Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, geboren. Jazzpodium de Tor en het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede vieren zijn 200ste verjaardag met een mini-festival „Saxy Enschede” met concerten van het Artvark Saxophone Quartet, het Aurelia Saxofoon Ensemble samen met leden van het Gelders Orkest en de Dual City Concert Band,...


 • 31 oktober 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Trio Bollenback/Teepe/Betch

  De Amerikaanse gitarist Paul Bollenback is in Europa, waar hij met een trio met bassist Joris Teepe en drummer John Betch een tournee maakt. Bollenback is vooral bekend door zijn optredens in the Tonight Show, Good Morning America, en de Today Show. Hij werkte samen met een indrukwekkend spectrum musici, o.a. Joey DeFrancesco, Steve Gadd, Paul Bley,...


 • 29 oktober 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam met Bart Fermie

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. Bart Fermie Bart Fermie begon zijn veelzijdige muzikale carrière met het oprichten van de Nederlandse latinband Small Talk. Hij studeerde Cubaanse en Braziliaanse percussie in New York, Havana en Amsterdam, maakte toernees, opnamen en trad op op tv met meer dan 120 artiesten en bands, met...


 • 24 oktober 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  TorTalents: Florian Stuivenberg & Machiel Haveman

  Saxofonisten Florian Stuivenberg en Machiel Haveman behoren tot de “aanstormende talenten” van de nieuwe sax-generatie. Begeleid door (een deel van) het Donna Dolce Quartet spelen zij vanavond repertoire van o.a. Cannonball Addelry, Freddy Hubbart maar ook eigen composities. Bezetting: Jasper Hilgerink – Drums Joris Bolhaar – Contrabas Mathilde vd Veen – Piano Machiel Haveman –...


 • 10 oktober 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Jasper van ‘t Hof Quartet

  Een All Star bezetting op het Tor-podium! Pianist Jasper van ‘t Hof, saxofonist Dick de Graaff, bassist Stefan Lievestro en percussionist Jamie Peet. Dat wordt feest! Enschedeër Jasper van ‘t Hof is misschien wel de belangrijkste nog levende jazz-musicus van Nederland. Alleen weet bijna niemand dat… Hij is een van de meest actieve jazzmuzikanten in Europa. Hij...


 • 8 oktober 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ JazzJam: FouFou

  Op woensdag 8 oktober is er in Jazzpodium De Tor in Enschede een nieuwe ArtEZ JazzJam, dit is een gratis concert gevolgd door een open jamsession. Om 21.00 uur zal de band FouFou uit Osnabrück een optreden verzorgen. FouFou bestaat uit drie popmuzikanten uit Osnabrück. Hier hebben zij op het conservatorium gezeten en de popopleiding gevolgd. Zij...


 • 5 oktober 2014 13:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Culturele zondag

  Jazzpodium de Tor is een van de podia voor de Culturele Zondag. Op 5 oktober wordt in de binnenstad van Enschede de 3e Culturele Zondag van het jaar georganiseerd, onder de noemer het Zilverfestival. Actieve 55-plussers kunnen hier hun kennis, kunde en enthousiasme, op het gebied van kunst en cultuur, doorgeven aan generatiegenoten èn aan...


 • 3 oktober 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Humprey Campbell & Bert van den Brink

  “Wanneer komt Humprey weer zingen?” en “Komt Bert van den Brink weer eens naar de Tor?” Twee vragen die regelmatig worden gesteld in Jazzpodium de Tor. Wel, we hebben goed nieuws: Humprey Campbell komt zingen en Bert gaat hem begeleiden, samen met Ruud en Peter. Van Surisoul tot jazz standards: Humphrey Campbell zingt een breed...


 • 24 september 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam: Mr. Autumn

  De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. Mr Autumn Mr. Autumn, bestaande uit ArtEZ alumni, brengt warme, soms wat melacholieke jazz, gestoeld op de Scandinavische traditie. Sfeervol als de herfst: „Warm boots rustle through colored leaves. Hot tea steams into cold noses. Bright candles light up rainy afternoons. Something begins, something ends....


 • 20 september 2014 12:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  Opening Cultureel Seizoen Enschede

  Zaterdag 20 september is het zover. Dan wordt het nieuwe culturele seizoen in Enschede officieel ingeluid met de Enschedese variant van de Uit-Markt. Zo’n beetje alle culturele instellingen van Enschede presenteren zich op de Oude Markt van 13:00 uur tot 17:00 uur. Ook Jazzpodium de Tor is uiteraard van de partij. In de infotent krijgt...


 • 17 september 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam – Daniël von Piekartz

  De tweede sessie van dit nieuwe schooljaar zal geopend worden door Daniël von Piekartz. Daniel von Piekartz wordt vrij consequent aangekondigd als de ‘Nederlandse Jamie Cullum’. Maar de zanger en pianist heeft vooral een heel eigen karakter. Als pianist werkte hij voor het Nationaal Jeugd Jazz Orkest van Benjamin Herman. Tijdens het North Sea Jazz...


 • 10 september 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  ArtEZ Jazz Jam – Eerste sessie

  De eerste sessie van het jaar wordt geopend door een band onder leiding van Julian Bohn. Kom lekker meespelen en/ of geniet van de heerlijke muziek! De Jazz- sessie van het ArtEZ Conservatorium Enschede, afdeling Jazz&Pop. De avond wordt geopend door een combo/band; na de eerste set kan ieder die dat wil aanhaken. Ook niet-ArtEZ...


 • 2 mei 2014 21:00 uur, Jazzpodium de Tor - Enschede

  John Engels Dreamband