Evenementgegevens


In december 1969 beëindigde de legendarische jazzpianist en componist Thelonious Monk zijn Europese tournee met een optreden in de Salle Pleyel in Parijs. Voorafgaand aan de show werd hij uitgenodigd om op te treden bij een Frans televisieprogramma en vragen te beantwoorden in een intieme setting.

Met behulp van nieuw ontdekt beeldmateriaal van deze opname onthult regisseur Alain Gomis de kloof tussen Monk en zijn interviewer, Henri Renaud, wiens onbewust bagatelliserende aanpak het alomtegenwoordige racisme en de exploitatie in de muziekindustrie laat zien.

In de film zien we Thelonious door een beproeving gaan, alsof hij op een vreemde planeet is geland waar een portret wordt gemaakt waar hij geen controle over heeft. Vermoeid door de jaren die hij al heeft doorgebracht met het keer op keer ondergaan van deze pijnlijke oefening.

Voorafgaande aan de documentaire zal Willem Habers van Jazzpodium de Tor een korte inleiding geven op Thelonious Monk en de documentaire.

Deze vertoning is een coproductie met Concordia en onderdeel van IN-EDIT on tour. IN-EDIT is een muziekdocumentaire festival met nieuwe internationale en Nederlandse muziekdocumentaires.