Evenementgegevens


Jörg Achim Keller, dirigent
Let op, concert op woensdagavond

Vriend en vijand (hebben ze die dan?) zijn het over eens: het Metropole is het beste jazz- en pop-orkest van de wereld. Het Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Pat Metheny, Stan Getz, Bono en Steve Vai. En begeleidt hedendaagse talenten als Within Temptation, The Opposites, Alain Clark of Gregory Porter.

MO_A3_bigband_enschede_18feb_def

The music of Oliver Nelson

Het album „The Blues & The Abstract Truth“ opgenomen in februari 1961 en uitgebracht op het Impulse label, is zonder twijfel het meest belangrijke album van componist/ saxofonist OLIVER NELSON (1932-1975).

Het kenmerkt Nelson’s doorbraak als hoogst individuele Jazz componist en, 50 jaar na verschijning, is het nog steeds een opmerkelijk fris klinkend album met een zeer persoonlijke en unieke benadering van de Blues in de context van het post Be-Bop tijdperk.

Jørg Keller’s bewerking voor bigband, oorspronkelijk geschreven voor het orkest van de Hessischer Rundfunk en altsaxofonist Vincent Hering in 2011, heeft als doel om een hedendaagse, nieuwe versie van deze klassieker uit de Jazz geschiedenis te presenteren voor bigband, maar zonder de magie van het origineel aan te tasten.

Vanzelfsprekend wordt het album in LP volgorde uitgevoerd. Daarnaast heeft Keller gebruik gemaakt van de individuele solo’s op het album en die weer gebruikt als basis voor zijn bigband arrangementen. Ook heeft Keller zich laten inspireren door Oliver Nelson’s eigen bewerkingen voor bigband die hij in later jaren maakte.

Deze nieuwe versie van „The Blues & The Abstract Truth is zoveel meer dan een recreatie van de originele opname, iedere maat van Keller’s arrangement is een eerbetoon aan deze grootmeester uit de jazzgeschiedenis: Oliver Nelson!

Check ook: www.mo.nl/nelson

Let op: Concert op woensdagavond

Een keer weer in de Tor spelen, dat zagen de musici van het Metropole wel zitten. Ze konden alleen niet op vrijdag. Nou ja, dan doen we het toch een keer op woensdag.