Evenementgegevens


greetje-kauffeldIn november 2014, op haar 75e verjaardag,ontving ze een Edison Oevreprijs: de Grande Dame van de Nederlandse jazz-zang: Greetje Kauffeld. En dat viert ze met een concert in Jazzpodium de Tor, begeleid door Ruud Ouwehand op bas, Jan Wessels op trompet/bugel en Sebastian Altekamp op piano. Gitarist Peter Nieuwerf is helaas geveld door de griep.

Greetje Kauffeld: een legendarische naam en een al even legendarische stem. Koninklijk onderscheiden tot RIDDER in de ORDE VAN DE NEDERLANDSE LEEUW, en trotse winnaar van de prestigieuze BIRD-AWARD die ze op het NORTH SEA JAZZ FESTIVAL in ontvangst mocht nemen.

Muziek was in de jongste jaren van Greetje Kauffeld haar trouwste gezelschap. Hele dagen luisterde ze naar de radio of draaide platen van Doris Day en Frank Sinatra. “Zo heb ik zingen geleerd,” zegt ze “Door met hen mee te zingen.”
Sinatra en Day waren goede leermeesters. Van de laatste nam Kauffeld het vermogen over om de luisteraar heel dicht te benaderen, te vertederen of te ontroeren. Van The Voice leerde ze fraseren. Ze was er zo mee bezig dat ze de Engelse uitspraak al beheerste voor dat ze de lagere school had doorlopen. Teksten kregen betekenis voor haar en dat is immer zo gebleven. Als dertienjarige zong Greetje Kauffeld voor het eerst op de radio, in het jeugdprogramma Minjon met de Zeeuwse groep Raindrops.

Op 1 februari 1957 werd zij de vaste zangeres van THE SKYMASTERS en startte ze haar professionele loopbaan, die al snel een internationaal karakter kreeg. Dat was te danken aan haar deelname aan het Festival de Canzone in Venetië.
De Nederlandse ploeg met Mieke Telkamp, Christine Spierenburg, Willy Alberti, Johnny Jordaan, Greetje Kauffeld en het orkest “De Zaaiers” olv. Jos Cleber won de eerste prijs; De gouden Gondel. Naar aanleiding van dit optreden van Greetje inviteerde de bekende Duitse orkestleider haar daarop voor een gastoptreden met zijn RIAS Big Band in Berlijn.

Andere musici met wie ze voor de Duitse radio – televisie en platenstudio’s opnamen maakte waren Toots Thielemans, Caterina Valente, Paul Kuhn, Kurt Edelhagen, Sven Asmussen, Erwin Lehn, Horst Jankowski en Udo Jürgens.