Evenementgegevens


Jaarlijks kiezen programmeurs van de beste jazzclubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit. Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel gekozen als de nieuwe Young VIPs.

foto: Vincent Waal

Kika Sprangers

Saxofoniste Kika Sprangers (1994) rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle Clud Nine/TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’ en in februari verscheen haar eerste EP Leaves of Lily.

Zowel op alt- als op sopraansax wisselt Sprangers prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl de strak groovende band akoestische en elektronische klanken stijlvol met elkaar verweeft. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen noemt artiesten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden. De afgelopen jaren tourde ze door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Daarmee werkte ze ook samen met het Metropole Orkest. Nu al een grootse saxofoniste, bandleider en componist!

Bezetting Kika Sprangers Quintet:
Kika Sprangers – saxofoon
Eric Brugmans – gitaar
Manuel Wouthuysen – toetsen
Danny van Ruitenburg – bas

Benjamin Torbijn – drums

foto: Felipe Pipi

Sebastiaan van Bavel

Pianist Sebastiaan van Bavel (1992) is duidelijk een muzikant én componist met visie. Zijn opvallende talent in zowel jazz als klassiek, levert hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op en zijn liefde voor beide genres is overduidelijk terug te horen in zijn muziek.

Met overtuiging mengt Van Bavel verschillende genres. Voor het debuut met zijn trio mag hij in 2014 direct een Edison ontvangen. As The Journey Begins blijkt een toepasselijke albumtitel, want er volgt een tour langs de podia met als hoogtepunt een optreden op North Sea Jazz samen met het Metropole Orkest.

Nu is er Cosmic Dance, een album gebaseerd op teksten van de Indiase poëet Sri Aurobindo. De verbindende werking tussen poëzie en muziek, waarbij structuren uit de Westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek samenkomen is diepgaand en opwindend. De jazz blijft het vertrekpunt, wat een enorme vrijheid oplevert voor de muzikanten. Een nieuwe ster onder de Nederlandse jazzmusici!

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus:
Sebastiaan van Bavel – piano
Vera Naus – vocals
Jasper Blom – tenorsax
Maciej Domaradzki – contrabas
Jimmi Jo Hueting – drums