Evenementgegevens


 

De voor vanavond aangekondigde accordeonist Rony Verbiest is helaas verhinderd. Maar niet getreurd: we hebben een meer dan waardige vervanger gevonden in de persoon van niemand minder dan Rik Cornelissen.

Rik Cornelissen (1984) is een vernieuwende en eigentijdse jazz en klassiek accordeonist. Door zijn brede opleiding en kennis van vele muziekstijlen weet hij de accordeon neer te zetten als een modern en veelzijdig instrument. Rik debuteerde in 2014 met zijn solo album Traveller, waar hij lovende kritieken op kreeg.

Hij werkte o.a. met Bert van den Brink, Ramon Valle, Juan Pablo Dobal, Ben van den Dungen, Rob van Kreeveld, Angelo Verploegen, Miranda van Kralingen, Francis van Broekhuizen, Teus Nobel, Vincent Houdijk, Wim Warman, Maciej Domaradzki, Marc van Rooij, Robert-Jan Vermeulen, Enrique Firpi, Taco Nieuwenhuizen, Claudio Jacomucci, Tuur Florizoone, het Radio Filharmonisch Strijkkwartet en vele anderen.

Hij was betrokken in verschillende projecten voor YoOpera, Opera Minora, Opera Zuid en als sessie-muzikant voor o.a. de films Zwartboek (Paul Verhoeven), Van Gogh: een huis voor Vincent (Pim Hoeve) en de theatershow NU! (Mini & Maxi).

Rik studeerde Klassieke Muziek en Argentijnse Tango (Bachelor, Codarts Rotterdam, 2006) en Jazz & Pop (Master, ArtEZ Arnhem, 2009). Na zijn studie heeft hij 9 maanden door Zuid- en Midden Amerika gereisd, waarna hij in 2011 zijn studie vervolgd aan de Scuola Superiore di Fisarmonica (Urbino, Italië) bij een van ‘s werelds meest vooraanstaande accordeonist van dit moment; Claudio Jacomucci.

Als componist en arrangeur is Riks belangrijkste doel om nieuwe muziek voor accordeon te creëren, voor zowel solo als voor verschillende ensembles en groepen waar hij mee werkt. Zijn composities zijn vaak geïnspireerd door zijn reizen en fascinatie voor natuur en het universum, waarbij hij zweeft tussen stijlen variërend van jazz en klassiek tot Braziliaanse, Argentijnse en andere Zuid-Amerikaanse muziek.

Als hoofdvakdocent Accordeon Jazz & Pop is Rik verbonden aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem, een van de weinige plekken in wereld waar men terecht kan voor een studie jazz accordeon.