Evenementgegevens


Yuri-Honing-photo-paul-bergen-speelSaxofonist Yuri Honing,  één van de belangrijkste hedendaagse jazzmusici van Nederland, benadert jazz nooit als een stijl, maar als een taal. Hij toerde al in meer dan 70 landen en werkte samen met de grootste muzikale denkers die hij kon vinden. Zijn uitzonderlijke gevoel voor muzikale structuren en melodieen voegt extra spanning en diepte toe aan zijn composities. Zo weet hij wereldwijd steeds weer zijn publiek te verrassen en te inspireren.

Desire

Op ‘Desire’ geeft Honing zich over aan het thema ‘verlangen’. In al zijn facetten variërend van de liefde tot de dood. Onder meer tot uiting komend in de tot de verbeelding sprekende stukken ‘Mina Daiski’ (Japans voor ‘ik hou van jou’) en ‘Lasciate Mi Morire’ (Italiaans voor ‘laat me sterven’). Laatstgenoemde compositie is bovendien een verwijzing naar de madrigaal (vocale muziekvorm) van Claudio Monteverdi uit de zeventiende eeuw.

‘Desire’ ontbeert de muzikaal schematische formule van thema, solo, thema. Elk stuk is een compositorisch hoogstandje bestaande uit een zorgvuldig opgebouwd verhaal. Klassieke invloeden kleven aan de verstilde, zweverige begeleiding van pianist Wolfert Brederode, slagwerker Joost Lijbaart en contrabassist Gulli Gudmundsson. In uiterst intensief samenspel werd de weg geplaveid voor Honings emotionele uitspattingen op de tenorsax, variërend van intiem meanderend tot groots en hartverscheurend.
Groots en meeslepend.

bezetting:

  • Yuri Honing: tenorsaxofoon
  • Wolfert Brederode: piano
  • Gulli Gudmundsson: contrabas
  • Joost Lijbaart: drums