Evenementgegevens


sax053-witSAX 053

Op 6 november 1814 werd Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, geboren.

Jazzpodium de Tor en het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede vieren zijn 200ste verjaardag met een mini-festival „Saxy Enschede” met concerten van het Artvark Saxophone Quartet, het Aurelia Saxofoon Ensemble samen met leden van het Gelders Orkest en de Dual City Concert Band, met een speciaal sax-programma.

Nederlands Symphonie Orkest & Aurelia Saxophone Kwartet

Een feestje voor de 200-jarige Adolphe Sax, vader van de saxofoon. Het Aurelia Saxofoonkwartet soleert in een splinternieuw werk van Jacob ter Veldhuis en de Aurelia-leden mengen zich in het orkest voor de uitvoering van klassiekers als ‘American in Paris’ en dansen uit de ‘West Side Story’.

Niet alleen de jazzwereld heeft veel te danken aan de vinding van Adolphe Sax (1814-1894): de saxofoons vonden ook hun weg naar het symfonieorkest, dankzij pionierende componisten als Bizet, Moessorgski en Ravel.

In dit programma heeft de saxofoon de hoofdrol en het Aurelia Saxofoonkwartet trekt alle registers open om de verrassende veelzijdigheid van de sax te demonstreren. Een swingend Amerikaans-Nederlands programma met een Britse dirigente en Barbers bekende ‘Adagio for strings’ als ontroerend rustpunt.

George Gershwin American in Paris
JacobTV Concert voor saxofoonkwartet en orkest (wereldpremière)
Samuel Barber Adagio for strings
Leonard Bernstein Symfonische dansen uit ‘West Side Story’

Dirigent: Julia Jones
Solisten: Aurelia Saxofoonkwartet
i.s.m. musici van Het Gelders Orkest

Na afloop van dit concert begint het concert van de Dual City Concert Band in De Tor.