Evenementgegevens


Saxofonist Bart Wirtz won al verschillende prijzen zoals de Erasmus Jazz Prijs, de Leiden Jazz Award, de Breda Jazz Prijs. In 2012 mocht hij de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst nemen voor het album iDreamer. Het nieuwe album ‘Interview’ werd wederom genomineerd voor deze prijs. Na iDreamer en Interview is het nu tijd voor een nieuwe band, een nieuw geluid!

‘Het hoofd versus het hart’ vormt het centrale thema op Beneath The Surface. De songs kleuren elk een andere emotie en samen een volledig pallet. Het is Bart Wirtz’ meest persoonlijke album tot nu toe. Beneath The Surface gaat over wat aan, en onder de oppervlakte ligt. Sommige emoties zoals persoonlijke twijfel, onzekerheid zijn duidelijk, andere blijven vaag en ongrijpbaar. Om er grip op te krijgen moeten ze sowieso eerst worden geuit! Wirtz reflecteert op het verleden, geeft een visie voor de toekomst en grijpt het ‘nu’. “Op dit punt in mijn leven voel ik dat het tijd was voor deze plaat.” Met zijn vierde solo studioalbum slaat de altsaxofonist een volledig nieuwe richting in. De blend van hiphop, rock, jazz en funk breekt met het geluid van zijn eerdere werk. De toevoeging van elektronica en effecten creëert de illusie dat sommige geluiden en ritmes uit ‘een kastje’ komen terwijl ze in werkelijkheid met echte instrumenten, vervormd door effecten, zijn ingespeeld. Het album is niet zozeer gericht op Wirtz’ eigen saxofoonspel, maar meer vanuit de dieperliggende behoefte om mooie muziek te maken. Geen wereldkampioenschap saxofoon spelen. “Ik hoop dat de muziek mensen aanspreekt die openstaan voor verschillende stijlen, voor vibe en energie.”

Vanavond kunnen we live getuige zijn hoe Wirtz en zijn band de nieuw geschreven stukken verfijnen en verkennen. Een avontuurlijk cross-over geluid met invloeden van blues, roots en hip-hop.

Bart Wirtz – sax
Emiel van Rijthoven – toetsen
Kasper Kalf – bass
Niek de Bruijn – drums
Phil Martin – percussion & sound