Evenementgegevens


“Remembering Peter Huijts”

De avond voor Koningsdag wijken wij uit naar ons ‘buitenverblijf’ bij theater Mystiek voor een heel bijzonder concert: een eerbetoon aan Peter Huijts, de legendarische Tor-programmeur die ons in 2005 door een noodlottig ongeval ontviel.

Met niemand minder dan de Amerikaanse jazz-legende Scott Hamilton op sax, samen met het al even legendarische trio van pianist Rein de Graaff, met Marius Beets op bas en Eric Ineke op drums.

Door Nic Wendorf – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38215978

Scott Hamilton

Op 22-jarige leeftijd werd de Amerikaanse tenorsaxofonist Scott Hamilton ontdekt door de legendarische jazztrompettist en legende Roy Eldridge. Deze zorgde ervoor dat Hamilton daar werkte met onder anderen Anita O’Day en Hank Jones. In New York werd hij al snel opgemerkt door Benny Goodman en door Carl Jefferson president van Concord Records.

Spoedig reisde Scott over de hele wereld met jazzsterren zoals Dave McKenna, Jake Hanna, Woody Herman, Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Flip Phillips, Maxine Sullivan, Buddy Tate, Warren Vaché, Ruby Braff, Rosemary Clooney en Benny Goodman.

Sinds de jaren negentig reist hij de hele wereld af om als solist op te treden in clubs en op jazzfestivals. In Nederland werkte hij met Pim Jacobs & Rita Reys, Cees Slinger Trio, Trio Rob van Bavel, Bernard Berkhout, Eric Timmermans, Frits Landesbergen, Bert Boeren, Cor Bakker, Metropole Orkest, Millennium Jazz Orchestra, Mariniers Kapel, Dutch Swing College Band, Laura Fygi, Trio Johan Clement, Toots Thielemans en het Trio van Rein de Graaff.

Hamilton heeft meer dan 100 albums op zijn naam staan, waaronder een live-registratie van het concert op 3 december 2004 in Jazzpodium de Tor met het trio Rein de Graaff.

Rein de Graaff trio

Pianist Rein de Graaff is een goede bekende in Jazzpodium de Tor. Hij krijgt bekendheid door zijn kwartet met tenor- en sopraansaxofonist Dick Vennik. In 1980 won hij de Boy Edgar Award en in 1986 de Bird Award op het North Sea Jazz Festival. Met het Rein de Graaff Trio, met Marius Beets op bas en Eric Ineke op drums en diverse bekende gastspelers, hield hij in maart 2019 zijn afscheidstournee. Voor dit concert wordt het trio ‘heropgericht’…

Drummer Eric Ineke maakte 1969 zijn eerste album met tenorsaxofonist Ferdinand Povel en door de jaren heen speelde hij met het Rob Agerbeek-kwintet, het Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet, het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk-kwintet en het Piet Noordijk Kwartet. Tijdens zijn carrière speelde hij ook met talloze internationale, voornamelijk Amerikaanse solisten, zoals Hank Mobley, Lucky Thompson, Dexter Gordon, Johnny Griffin, George Coleman, Shirley Horn, Dizzy Gillespie, Al Cohn, Grant Stewart, Jimmy Raney, Barry Harris, Eric Alexander en Dave Liebman. 

Bassist Marius Beets kwam van huis uit veel in aanraking met jazz. Marius ontwikkelde de bodem die thuis werd gelegd en diepte die verder uit toen hij in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag jazz-contrabas ging studeren. Binnen de kortste keren werd hij ingelijfd in jonge jazzgroepen als de Houdini’s en het Hoogendijk/Van den Dungen quintet. Samen met de Beets Brothers waren dit de belangrijkste groepen waarmee Marius in de jaren negentig op alle Nederlandse jazzpodia te horen was en tournees maakte door o.a. V.S., Australie, Thailand en Rusland. Met het trio van Rein de Graaff werden vanaf 1999 diverse Europese tournees gedaan met jazz-grootheden als Johhny Griffin, James Moody, Bud Shank, Gary Bartz en Ronnie Cuber.

Reserveren / Kaarten bestellen

Boekingen zijn niet meer beschikbaar voor dit evenement.