Evenementgegevens


Vorig jaar stond Adrienne West in het middelpunt van de belangstelling bij het concert waarbij het ArtEZ Conservatorium een docent in het zonnetje zet. Dot jaar wordt het de avond van Joost van Schaik.

De Nederlandse drummer Joost van Schaik begon op zesjarige leeftijd met drummen en kreeg zijn eerste lessen op zijn tiende. Toen hij pas twaalf was, mocht hij reeds in zijn vaders Dixieland band spelen. In diezelfde periode raakt hij begeesterd door de moderne jazz van de jaren ’40, ’50 en ’60. Op 16-jarige leeftijd schrijft hij zich in aan het Conservatorium van Zwolle. Hij krijgt er les van vooraanstaande drummers zoals John Engels, Henk Zomer en Han Bennink. Hij studeert vervolgens verder aan het Conservatorium van Hilversum.

In 1995 krijgt hij de ‘Tama Drummers Award’ uitgereikt, een prijs voor de meeste beloftevolle jonge drummer in de Benelux. Hetzelfde jaar nog trekt hij naar New York waar hij lessen volgt bij niemand minder dan Jeff “Tain” Watts. Nadien begint hij een professionele carrière uit te bouwen en speelt al snel aan de zijde van klinkende namen als Curtis Fuller, James Moody, Toots Thielemans, Lew Tabackin, … en wordt geruime tijd opgenomen in het Brussels Jazz Orchestra. Daarnaast is hij actief in het Toon Roos Quartet, Benjamin Herman Trio, Philip Catherine Trio/Quartet en het Amsterdam Jazz Quintet.

Voor deze avond heeft hij zijn eigen ‘dreamteam’ samengesteld, bestaande uit

  • Ben van Gelder (alt-sax)
  • Durk Hijma (gitaar)
  • Jos Machtel (contrabas)
  • Joost van Schaik (drums)