jaren jong

aantal concerten

Welkom in misschien wel het leukste Jazzpodium van Nederland. Al bijna vijftig jaar is Jazzpodium de Tor gevestigd in het karakteristieke pandje aan de Walstraat in Enschede. 

Jazzpodium de Tor: meer dan VIJFTIG jaar Fit For Jazz

Jazzpodium de Tor in Enschede is één van de oudste jazzclubs van Nederland, ontstaan aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw En al die tijd zijn ze gevestigd aan het karakteristieke pand aan de Walstraat in Enschede. Een bijzonder pandje, daar is iedereen het over eens. Binnen heerst nog een beetje de sfeer van een jeugdhonk uit de tachtiger jaren. Niet dat de tijd er heeft stilgestaan, nee, het is meer dat de tijd er geen vat op krijgt. Dat zit ‘m vooral in de sfeer in De Tor.

view-16.large.htmlIn die halve eeuw van het bestaan van de Tor, hebben zo’n beetje alle jazzlegendes van de wereld op het kleine maar gezellige podium in Enschede gestaan. En allemaal roemen ze de sfeer, de akoestiek, de ambiance en vooral het publiek in de Tor.

Dat publiek is, net als de musici, heel uiteenlopend. “Oude rotten en jonge honden”: van alle leeftijden, van allerlei pluimage. Student en pensionado, putjesschepper en advocaat: iedereen die openstaat voor nieuwe ideeën en verfrissende muziek voelt zich thuis in De Tor.

De programmering

In de Tor is de muziek nooit bijzaak: het gaat om de muziek! We zijn een jazzpodium waar je ook een biertje kunt drinken, geen café waar jazzmuziek wordt gespeeld. Het gaat om de muziek, de horecafunctie is daaraan volledig ondergeschikt.

tineke_postma_-_copyright_henry_krulCreativiteit en innovatie, ambachtelijkheid gekoppeld aan avontuur: Jazzpodium de Tor loopt vooraan in haar programmering. Een breed scala aan jazz-muzikale stromingen staat voorop in de programmering. Dat betekent veel aandacht voor jong talent en nieuwe muzikale ontwikkelingen. Maar altijd met respect voor de voorgangers en wegbereiders van die nieuwe ontwikkelingen. De pioniers van toen zijn soms de gevestigde orde van nu.

 Nieuw talent en oude rotten in ’t vak…

Vaste, terugkerende items in het programma zijn de concerten van de Dual City Concert Band, die zo’n vijf keer per jaar concerteert in Jazzpodium de Tor, steeds met een wisselende gastsolist.

Daarnaast organiseert Jazzpodium de Tor de serie “Ruud Ouwehand ontmoet…” waarin bassist Ruud Ouwehand steeds een “artist deserving wider recognition” presenteert voor het Tor-publiek.

Concertpodium en ontmoetingsplek

Jazzpodium de Tor in de eerste plaats een concertpodium waar, met name op vrijdagavonden, jazzconcerten van hoge kwaliteit worden gegeven.  Voor veel vaste bezoekers is de Tor, naast een podium, ook een ontmoetingsplaats. Een plek om gelijkgestemden te ontmoeten. De nadruk ligt daarbij echter wel altijd op de (gedeelde interesse in) jazzmuziek.

Samenwerking
Niet alleen in het vaste onderkomen aan de Walstraat organiseert De Tor jazzconcerten,  maar ook in andere gelegenheden. Zo werken we veel samen met Concordia, het Vestzaktheater, het Wilminktheater en Metropool, het Rijksmuseum Twenthe, theater de Kappen in Haaksbergen, de Schouwburg in Hengelo en heeft Jazzpodium de Tor een adviserende rol ten aanzien van de collectievorming van CD-uitleen Enschede (voorheen CD-uitleen Drienerloo) waarmee deze organisatie een verdiepings- en kwaliteitsslag hoopt te maken ten aanzien van de collectie jazz-, hedendaagse en geïmproviseerde muziek.Samen met onze vrienden van blusclub NIXENMEER organiseren we concerten en evenementen in Mystiek Theater.

 

Twente Get Connected…

twente get connected diapositiefJazzpodium de Tor is gevestigd in Enschede maar heeft een uitstraling die het lokale veruit  overstijgt. Door jazzliefhebbers en –musici uit heel Nederland (en zelfs uit de hele wereld) wordt Jazzpodium de Tor genoemd en geroemd als een jazzclub pur-sang. Een pareltje dat je nog maar zelden aantreft.

Sinds de oprichting hebben zo’n beetje alle jazzlegendes van de wereld op het kleine maar gezellige podium in Enschede gestaan. De Tor heeft daarmee in de jazzwereld een bovenregionale uitstraling en levert een niet te onderschatten bijdrage aan het culturele leven en de promotie van Twente.