Het nieuwe programma van Jazzpodium de Tor (van september tot en met december 2023) staat online op de website.

We openen het nieuwe Tor-seizoen met Jumelage 23, een inspirerend muziekproject dat de creatieve kracht van muziek gebruikt om mensen van verschillende culturen en talen tot diepere niveaus van verbondenheid te brengen. Jumelage 23 is een quintet dat bestaat uit musici afkomstig uit vijf verschillende Europese landen: Polen, Frankrijk, Litouwen, Duitsland en Nederland.

Saxofonist Harry Allen wordt beschouwd als de meest swingende saxofonist in de VS, toert wereldwijd en is te horen op talloze cd-producties. De Duitse pianist Martin Sasse is één van toonaangevende jazzpianisten in Europa en heeft met bijna alle legendes in de internationale jazz gewerkt. Bassist Ruud Ouwehand en drummer Joost van Schaik maken het kwartet compleet.

De Dual City Concert Band, het huisorkest van Jazzpodium de Tor speelt 22 september een heel bijzonder thema: All By Themselves

Efraim Schulz-Wackerbarth is een in Australië geboren Duitse jazzdrummer gevestigd in Amsterdam. Hij speelt 29 sept 2023 met zijn eigen kwartet, bestaande uit Suzan Veneman (trompet), Philip Rutgers (piano) en Hendrik Muller (bas).

Op 6 oktober krijgen we energieke jazz in de hardbop traditie met een bezetting van de nieuwe generatie top-jazzmuzikanten. Loet van der Lee (trompet, bugel), Gideon Tazelaar (sax), Sebastiaan van Bavel (piano), Cas Jiskoot (bas) en Tim Hennekes (drums).

Chamber 9 is een ensemble dat zich richt op het voortzetten van het legendarische erfgoed van de klassieke jazz in een verrassende combinatie van instrumenten.
Chamber9 viert composities van jazz- en “American Songbook”-componisten en composities van bandleden in eigentijdse arrangementen; harmonisch rijk met veel ruimte voor improvisatie. Het geluid van Chamber9 heeft een duidelijke “wow-factor”, wat volgens ons uniek is in de hedendaagse jazz.

The Uppertunes is een jonge, frisse band bestaande uit gedreven muzikanten uit de omgeving Enschede/Hengelo/Zwolle. Op een eigenzinnige wijze spelen ze een gevarieerde mix van jazz, funk, fusion, latin, reggae en hip hop.

DEON is het nieuwste project van bassist Dion Nijland. DEON zoekt de intimiteit van een zingbare melodie en heeft de drang om te rocken en op en neer te springen. De muziek is knetterend, intiem, schurend en ontroerend. Op het scherpst van de snede gespeeld. Zij presenteren hun nieuwste CD die in oktober uitkomt.

De Braziliaanse saxofonist en fluitist Lucas Santana is hard op weg een nieuwe wereldster te worden in de jazz. In dit concert gaat hij met zijn band enmet de eveneens Braziliaanse zangeres Lilian Vieira terug naar zijn muzikale roots: de samba’s, bossa-nova’s en chorinho’s.

Op 10 november hebben we een sneak-preview concert van gitarist Robin Nolan die met bassist Arnoud van den Berg en gitarist Jan Brouwer een bijzondere ode brengt aan de muziek van George Harrison.

De Cotton Town Jazz Band. Opgericht in 1959. In de decennia daarop werden ze een begrip in Enschede en verre omstreken; bij hun optredens ‘hingen ze er in schouwburg Irene met de benen uit…’. Aan alles komt een eind… Nog een concert willen ze geven: zondagmiddag 19 november 2023 in Jazzpodium de Tor.

De Leo Janssen Group bestaat uit muzikale vrienden als Peter Tiehuis (gitaar), die jarenlang met Janssen samenwerkten in het Metropole Orkest en met hem gemeen hebben dat zij musiceren op het kruispunt van jazz, rock, worldfusion en sferische impro. Met genoemde musici participeren bassist Xander Buvelot, percussionist Martin Gort en toetsenist Stormvogel in uiteenlopende projecten.

“Wat heb jij een prachtige stem”, reageerde Rita Reys nadat ze Jurjen Donkers had horen zingen. Zijn zang kenmerkt zich door zowel een oprechte interpretatie van de teksten als een groot gevoel voor timing. Of zoals pianist Peter Beets onlangs zei: “This guy swings!”. Wijlen bassist en producer Ruud Jacobs merkte op: “Hij is een echte talent.” Overtuig jezelf op 1 december in Jazzpodium de Tor!

Önder bestaat uit maar liefst vier bassisten: een contrabas, twee basklarinetten, basgitaar en drums. Alleen dat al maakt ze uniek in de wereld. De composities – zowel akoestisch als elektronisch – zijn filmisch en gaan van chopped-up beats naar stevige avant-garde jazz. Dit ijzersterke ensemble is oorspronkelijk, boeit en is volop in ontwikkeling.

Amerikaans meestergitarist Saul Rubin samen met jazzdiva Heleen Schuttevaer en saxofonist Floriaan Wempe. Het laag wordt verzorgd door bassist Ruud Ouwehand. Bij voorbaat een legendarisch concert, de 15e december in Jazzpodium de Tor in Enschede.

Uiteraard sluiten we ook dit jaar weer af met het inmiddels traditionele, maar altijd verrassende kerstconcert van Joris Bolhaar en zijn New Sound Jazz Machine.