Dr. Lonnie Smith, de legendarische Hammond organist, is op 28 september 2021 op 79 jarige leeftijd overleden.

Dr. Smith,  specialist op de B3 Hammond en naar eigen zeggen afgestudeerd in de niet-officieel erkende studie Groovology, waar hij zijn doctorstitel aan ontleende, was een graag en regelmatig geziene gast in Enschede en in Jazzpodium de Tor. De man met de tulband speelde in Enschede met het Jazzorchestra of the Concertgebouw, met de Jazzinvaders, met het kwartet van Lou Donaldson en tijdens het legendarische, inmiddels ter ziele gegane International Jazz Festival Enschede, waar hij eerst de Oude Markt in een kolkende groovende massa veranderde en vervolgens tijdens de afterparty in De Tor het dak eraf en de condens op het plafond speelde.

Bij velen staat nog in het geheugen gegrift dat, toen het Hammond-orgel haperingen vertoonde, The Doctor een swingende percussie-solo op zijn onafscheidelijke wandelstok ten beste gaf. Tijdens die solo dook John Hondorp, die voor die gelegenheid zijn Hammond ter beschikking had gesteld, op zijn kop in de elektronica van het instrument om het ding weer aan de praat te krijgen, waarna, onder luid gejuich en met veel schouderklopjes voor de reparateur, het concert kon worden voortgezet.

Aanstaande dinsdag (5 oktober) zal in het radioprogramma “All That Jazzz” bij omroep 1Twente uitgebreid aandacht worden gegeven aan de muziek van Dr. Lonnie Smith. De uitzending is van 21:00 – 23:00 uur te horen op radio 1Twente en ook te beluisteren en te downloaden vanaf www.allthatjazzz.nl

Op de website van de Hammond Orgelclub Holland een uitgebreid interview door Jan Temmink met Dr. Lonnie Smith.