Naast de jaarlijkse Boy Edgarprijs maakt Nederland Jazzland dit najaar kennis met een nieuwe prijs: de Willem Breuker Prijs. Het ligt in de bedoeling van de Stichting Willem Breuker de prijs tweejaarlijks toe te kennen. De eerste laureaat wordt binnenkort bekend gemaakt. De uitreiking van de prijs 2017 vindt op 4 november plaats in het Bimhuis in Amsterdam.
De Willem Breuker Prijs wordt toegekend aan iemand ‘in wiens of wier werk de karakteristieke eigenschappen van het oeuvre van Willem Breuker nadrukkelijk naar voren komen’. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers verbonden.
Willem Breuker (1944-2010) was de oprichter van het Willem Breuker Kollektief (WBK). Hij was componist, tenor- en sopraansaxofonist en klarinettist in dit orkest, dat 35 jaar lang over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van platenmaatschappij BVHaast en organiseerde decennialang Klap op de Vuurpijl, het jaarlijkse festival voor jazz, geïmproviseerde- en nieuw gecomponeerde muziek. Willem Breuker stelde BVHaast open voor alle soorten muziek die hij serieus nam, maar waar commerciële labels geen interesse voor toonden. Vrijheid, eigenheid en open geest waren voor hem vanzelfsprekend. Daardoor is Breukers’ muziek, die hij steevast mensenmuziek noemde, nauwelijks te categoriseren.

Bron: JazzNu