Jasper van ‘t Hof? Vraag een willekeurige Nederlander wie hij is, grote kans dat het antwoord luidt: ‘Ken ik niet’. Toch is de geboren Enschedeër al 50 jaar jazzmuzikant. En over de grens wel degelijk befaamd. “Het is mijn eigen schuld dat ik in eigen land onbekend ben.”

Overgenomen uit de Tubantia van 8 september 2017

Jasper van ‘t Hof speelt binnenkort weer in zijn geboortestad Enschede. Dan, op 15 september, verschijnt ook een uitgebreide biografie.
Als onbekende muzikant in Nederland is Jasper van ‘t Hof toch uit duizenden te herkennen. Kenmerkende snor en rossige haardos, als een soort van fysiek keurmerk in zijn muzikale carrière. Zelfs nu nog, op zijn 70ste.

Op zijn verzoek heeft het gesprek plaats op landgoed Nieuw Rande, in hotel Gaia, gelegen tussen zijn woonplaats Olst en zijn geliefde Deventer. “Ik kom hier regelmatig voor een kop koffie. Of we maken hier een wandeling met onze hond. Genieten.”

Uit zijn tas haalt hij een jubileumbox, getiteld Jazz Because, voorzien van vier cd’s met een selectie uit zijn omvangrijke oeuvre, èn een biografie, geschreven (in het Nederlands en het Duits) door zijn vriend Hans Riesewijk.

Steekt het niet dat weinig mensen in Nederland Jasper van ‘t Hof kennen?

“Nee. Dat komt door mezelf. Ik kon me hier niet goed ontwikkelen. In het buitenland wel. Ik heb het als jongen uit Enschede geprobeerd in de Amsterdamse jazzscene, maar daar was de kleur van het jasje wat je droeg net zo belangrijk als de muziek die je maakte. Zo kan en wil ik niet werken. Jazzmuziek is voor mij ík.”

Dat klinkt vrij egoïstisch.

“Dat ís het ook. Iedere artiest speelt voor zichzelf. De drie tot vijf seconden dat ik op het podium naar mijn piano loop, zijn de spannendste. Dan voel ik me naakt. Verschrikkelijk. Maar als ik eenmaal aan de piano zit, verlies ik mezelf in muziek. Zit ik in een soort coconnetje.”

Is er dan wel interactie met het publiek?

“Dat is een gevaar. Het is een soort spanningsveld. Ik heb moeten leren die interactie met het publiek te hebben. Af en toe even opstaan voor het applaus.”

Wat betekent jazz voor u?

“Jazz is improvisatie. Er is geen muziekstroming waarin zoveel wordt geïmproviseerd. Ik speel op mijn gevoel, de noten komen uit mijn ziel. Ik vecht voor elke noot. Als ik ga optreden heb ik geen idee wat ik ga spelen en als ik klaar ben weet ik ook niet meer wat ik heb gespeeld. Helaas zie ik bij de huidige jazzgeneratie dat ze te veel noten van anderen gebruiken. Ze zijn nauwelijks vernieuwend. Mijn soort jazz is dood.”

Jasper van ‘t Hof werd 70 jaar geleden geboren in Enschede. Zijn moeder was zangeres, vader jazztrompettist. Van Harry Bannink, die als pianist speelde in het orkest van zijn vader, leerde Jasper piano spelen.Van ‘t Hof ontpopte zich tot een internationaal opererende pianist, organist, toetsenist en bandleider. Een veelzijdig musicus, die zowel akoestisch als elektrisch tot de top behoort. Ook is hij niet alleen op jazz gericht, want met zijn band Pili Pili trad hij jarenlang op in het circuit van de wereldmuziek. Pili Pili is nu een festivalband.

Als je de biografie leest die bij de jubileumuitgave zit, duizelt het je. Met zoveel muzikanten en bands heeft u gespeeld.

“Ik weet zelf niet eens hoeveel cd’s ik heb gemaakt. Dat interesseert me ook niet. Ik wil mijn eigen muziek niet terughoren. Als muzikant ben ik altijd bezig met de dag van morgen. Ik treed veel op, ben 24 uur per dag met muziek bezig.”

Dat vraagt nogal wat van het thuisfront.

“Ik was vaak en lang weg. Om je huwelijk in stand te houden moet je dan alle zeilen bijzetten. Met veel praten kwamen we er steeds uit. Mijn twee kinderen hebben me weinig gezien. Ik heb een groot deel van de opvoeding gemist. Gelukkig nemen ze me dat niet kwalijk. Ze zijn de muziek niet in gegaan, maar met een gezin zou ik het ze hebben afgeraden.”

U bent uiteindelijk in Olst verzeild geraakt.

“Dat komt door de periode dat ik in de regio Deventer woonde, in Twello en Harfsen. Mijn kinderen gingen er op school en ik heb in de regio veel vrienden. Na omzwervingen in Frankrijk en Duitsland wilden we terug naar Nederland. Deventer of omgeving.”

Thuiskomen doet hij binnenkort in geboortestad Enschede. Van ‘t Hof geeft 15 september het openingsconcert van een nieuw seizoen in jazzclub De Tor, in de stad waar zijn muzikale carrière begon. Dan ook neemt hij het eerste exemplaar van een uitgebreide Nederlandstalige biografie in ontvangst. “In een perkte oplage hoor. Ik ben in Nederland toch niet zo bekend…”

Met dank aan TC Tubantia en FOTOPERSBUREAU HISSINK