Wat gevreesd werd, met het verdwijnen van de jazzopleiding van ArtEZ naar Zwolle, werd vrijdagavond weerlegd: jazz in Enschede is niet dood, maar springlevend. Het is nog maar de vraag of het schaamteloos ontvoeren van de Enschedese opleiding Overijssels hoofdstad Zwolle ook maar iets jazzier heeft gemaakt, in Enschede bloeit deze muzieksoort als nooit tevoren.

Oude Grote Bevelsborg Combo

Messias

UT Jazz Combination

Jazzkoor Enschede

Ga er maar aan staan: maar liefst twaalf jazzensembles, van duo’s tot sextetten, van koren tot orkesten, van een veertienjarige invaller tot menige grijsaard, vulden een programma dat klonk als een klok en dat ook nog eens op twee locaties. Het gevreesde festival-syndroom kon vrijwel uitblijven, omdat de acts weliswaar tegelijkertijd plaatsvonden, maar op nog geen honderd meter afstand van elkaar.
Zwoele bossa nova’s, romantische ballades, maar ook onvervalste Bebop en zelfs een enkele Franse chanson: afwisseling te over en ook nog eens gebracht door -vrijwel zonder uitzondering- rechtgeaarde amateurs.
De vakopleiding is in deze stad dan wel een doodsteek toegediend -ondanks protesten- de amateurs hebben zich op niet mis te verstande wijze teruggevochten.

Moge dit prachtige initiatief nog vele edities beleven in de komende jaren.

PW Jazz Combo

JaB

Groove Heart

5-on-2

Just the 2 of Us

Talentenklas Kaliber