Vrijdag 22 februari 2013 – 21:00 uur

Sly Meets Callas: Claron McFadden & Artvark Saxophone Quartet

Claron McFadden is een geweldig stemkunstenaar. Zij is klassiek geschoold en is vooral bekend als operazangeres, een genre waarin zij vele prijzen gewonnen heeft. Maar zij heeft haar roots in het diepe zuiden van de Verenigde Staten en weet ook wel raad met gospel, funk en jazz. En dat is wat we vanavond te horen krijgen.

Bij aanvang is het podium leeg op een enkele microfoon na, maar het Artvark Quartet (Rolf Delfos – altsax, Bart Wirtz – altsax, Mete Erker – tenorsax en Peter Broekhuizen – baritonsax) weet dit goed te vullen. Niet alleen met hun saxen, maar ook met hun wisselende opstellingen die het humoristische karakter van de muziek nog sterker doen uitkomen. Wat in deze instrumentale set al opvalt, is dat de saxen af en toe klinken als een close harmony-koortje.

Dat wordt nog sterker als na de pauze sopraan Claron McFadden erbij komt. Geen traditionele liedjes begeleid door een band, maar een vijfstemmig ensemble waarin McFadden haar partijtje meeblaast. Ze kan zonder moeite met de vier blazers mee en soleert ook gewoon mee. Er zijn wel stukken met tekst, maar die wordt in de muziek verweven, zoals het prachtige verhaal over Annabel Lee van Edgar Allan Poe.
Er lijkt geen grens aan wat McFadden met haar stem kan: van laag tot zeer hoog, zwoel en glashelder, bluesy en dramatisch, tekstvast en scattend. Ze heeft een geweldige beheersing over haar stembanden, terwijl ze er ontspannen bij staat, met pretogen ‘roddelend’ in een duet met Rolf Delfos.

Wat op mij de meeste indruk maakte, is is het enorme aan scala aan emoties dat ze met die stem kan oproepen en overbrengen. Ik ben blij dat ik de cd gekocht heb.