Joris Bolhaar (2)Vrijdag 16 mei: zomer, ook in Enschede. Nieuwe bigband van hoofdzakelijk conservatorium-kids… nog geen gevestigde namen dus, zou ik het enige publiek zijn vanavond? Was het reguliere Tor-seizoen ook al niet ten einde? Zaten we niet allang in een soort van nazit / toegift?
Missss: de deur was bij mijn aankomst reeds op slot. Vol = vol. Slechts mijn betrouwbare voorkomen maakte dat de deurwacht van deze avond mij nog binnen liet glippen. Kon niemand meer bij. Ondanks die schitterende zomeravond, ondanks het erratum-achtige van die zomeravond-concerten. Maar wellicht dankzij het eerste optreden van “New Sound Jazz Machine”, die brandnieuwe bigband waarover elders op de Tor-website meer. Na de pauze een heel ander concept. Waarbij wederom bassist Joris Bolhaar (23) in een centrale en wederom vooral inspirerende hoofdrol.
De ritmesectie (p/b/dr) was blijven zitten, het podium gehalveerd. Heel geslaagd trouwens, die stoelen opzij van het podium! Meer doen. Zoiets als vroeger in het Concertgebouw (in Amsterdam, bedoel ik), zitten op het podium, bovenop de muziek. Goed idee van de sympathieke en zo bescheiden geluidsman van de avond!!!

Mathilde van de VeenHet trio met Mathilde van de Veen op piano, Joris op de bas en Dirk Ornée op slagwerk was die tweede helft de basis voor een uiteenlopende rij solisten. Van jong (16-jarig!) talent tot oude rotten zoals Bart Bijleveld en Bennie Waanders. Wat een mooie optocht van gevarieerde muziekjes. De solisten zag ik hun bladmuziek bij het trio inleveren en spelen maar! Geen getut tussen de nummers door, in vliegende vaart solist na solist met te voren zelf uitgekozen werk.

Dirk OrnéeWat een leuk concept is dit! Voor vele herhalingen vatbaar: een vast begeleidingsclubje dat uiteenlopende solisten podium geeft. Session-formule die ver uitsteeg boven het wat-zullen-we-doen-bluesjes-in-F-dan-maar niveau. En hulde voor dat trio. Dat clubje zou een tijdje bij elkaar moeten blijven. Dat kan ook best want ze zijn nog even in opleiding. Attente pianiste, aanstekelijk energieke bassist Bolhaar en voor mij toch wel het cadeautje van de avond: de accurate en transparant swingende slagwerker Ornée. Ja, die (jonge)leu zie ik heel graag terug op volgende Tor-vrijdagavonden.

En laat dat seizoen op deze wijze maar even heerlijk door duren. Dit was gewoon weer feest!