Recensent Hessel Fluitman hoorde de nieuwe cd van Ruud Ouwehand en Peter Nieuwerf en schreef in de JazzFlits van 13 mei 2013 zijn bevindingen:

view-15.large.htmlBassist Ruud Ouwehand en gitarist Peter Nieuwerf delen al decennia het podium met elkaar, al dan niet achter zangeres Greetje Kauffeld. Het is dan ook een understatement om te zeggen dat ze elkaar goed aanvoelen. Eindelijk hebben ze de stoute schoenen aangetrokken en een duo-cd opgenomen: ‘ Foolin’ Around’.

Een typische titel voor Ruud Ouwehand. Zijn onderkoelde humor straalt af van alles wat hij doet. Op het al- bum staan een paar composities van zijn hand en enkele bekende ‘standards’.

In hun samenspel improviseren Ouwehand en Nieuwerf veel, maar heel precies en genuanceerd. Het gemak waarmee de songs worden gespeeld is tekenend voor het vakmanschap en de ervaring van beiden. In ‘All the things you are’, de ijzersterke klassieker, krinkelen ze om het thema dat ze langzaamaan handen en voeten geven. Voortdurend komen nieuwe brokstukken boven water. Samen vormen die de complete song.

In ‘Foolin’ around’ komen ze ‘to the point’. Dat kan alleen als je die song goed kent en als muzikant geen geheimen voor elkaar hebt.

Opvallend is de keuze voor ‘Samen met u onder een paraplu’ van Harry Bannink en Annie MG Schmidt, afkomstig uit de le- gendarische jeugdtelevisieserie ‘Ja Zuster, Nee Zuster’.

‘Prelude to a Kiss’ van Ellington intrigeert mij steeds weer door het woud aan mollen en herstellingstekens. Het lijkt fout en dat klopt toch! Het duo Ouwehand-Nieuwerf heeft het ook opgenomen. Melodie, akkoorden, improvisatie: voor deze twee is dat allemaal geen probleem.

Het blijft aangenaam en als vanzelfsprekend, wat ze ook te berde brengen.

Geen ‘Foolin’ Around’, maar een cd om te zoenen.

Hessel Fluitman, JazzFlits 13 mei 2013