Evenementgegevens


Het eerste concert in het nieuwe Tor-seizoen! Een bijzonder concert, al was het alleen maar omdat we de Tor-vleugel opnieuw officieel in gebruik gaan nemen. Eén van de acties rondom het vijftigjarig jubileum van Jazzpodium de Tor was de renovatie van de Tor-vleugel. De vleugel is, dankzij bijdragen van het Paul Pella Fonds, volledig gerenoveerd en in oude luister hersteld. Door de corona-perikelen is de officiële heringebruikname steeds weer uitgesteld. Vanavond doen we dat alsnog en staan we ook even stil bij hoe die vleugel eigenlijk in De Tor terecht is gekomen….

En wie nodig je dan uit om die fraaie vleugel te bespelen tijdens dit concert? Niemand minder dan maestro Lex Jasper.

Lex Jasper

Internationaal gevraagd pianist, dirigent en arrangeur. Hij werkte naast het Metropole Orkest onder meer met de BBC Bigband, de Radio Philharmonie Hannover en de NDR Bigband in Hamburg, vaak voor tv- en radioproducties.  Eind jaren 70 ondernam hij tournees met Toots Thielemans en Stéphane Grappelli.  Er volgden concerten en cd-opnamen met Joe Pass, Herb Geller, Bobby Shew, Clark Terry, Phil Woods, James Moody, Bob Brookmeyer en John Clayton.

Ook werd Jasper een begeleider van vocalisten als Cleo Laine, Ernestine Anderson, Greetje Kauffeld, Marjorie Barnes en Mark Murphy. en Shirley Bassey. En dan is er de samenwerking met Europe’s First Lady of Jazz Rita Reys. Na het overlijden van Pim Jacobs vroeg Reys hem zijn vaste begeleider te worden. Honderden concerten volgden en op zijn initiatief namen ze in 1998 het album Loss of Love – Rita Reys Sings Henry Mancini op, samen met de Radio Philharmonie Hannover.

In 2001 werd Lex Jasper als gevolg van twee auto-ongelukken voor een periode van vijftien jaar uitgeschakeld. Door een whiplash was hij niet in staat lange concerten te spelen. In 2016 werd zijn comeback gevierd met een nieuwe cd met de titel Happy Days Are Here Again.

Bij gelegenheid van zijn 70ste verjaardag werd Lex Jasper in maart 2019 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.  Later dat jaar verscheen de nieuwe cd van het nieuwe Lex Jasper Trio, Notes From The Netherlands, waarop hij te horen is met Frans van Geest op contrabas en Vincent Koning op gitaar, die hem ook begeleiden tijdens dit concert.

Reserveren / Kaarten bestellen

Boekingen zijn niet meer beschikbaar voor dit evenement.