Saxofonist Dick de Graaf (67) voegt al ruim veertig jaar zijn eigen opvattingen over jazz en aanverwante stijlen toe aan de rijke traditie, op het podium en met een fraaie discografie. Reden voor de jury van de Edisons om hem de Edison Oeuvreprijs Jazz toe te kennen. Vrijdag 6 januari speelt ‘ie met z’n quartet in Jazzpodium De Tor.

Het uit Frankrijk afkomstige Nefertiti is een jazzkwartet dat in 2012 werd opgericht. In 2019 wonnen zij de Euroradio Jazz Competition en werden geselecteerd voor het Franse Jazz Migration #5, dat opkomende en veelbelovende jazzmuzikanten aan de wereld presenteert. Op 27 januari 2023 in Enschede in Jazzpodium de Tor.

De Nederlandse drummer Philippe Lemm keert voor even terug uit de VS voor een aantal concerten met zijn New Yorkse trio. Lemm studeerde in 2009 af aan het Conservatorium van Amsterdam en vertrok daarna naar New York om er als eerste Nederlandse drummer een mastertitel te halen aan de prestigieuze Manhattan School of Music. Daar ontstond ook zijn pianotrio waarmee hij nu naar Enschede komt.