Met een mix van live muziek, drama, video- en geluidsopnames vertelt het muziektheaterstuk “Swing Heil” het verhaal van de “Swing Kids”. Het is geschreven door de Saarbrückense acteur en cabaretier Peter Tiefenbrunner met de hulp van zijn collega Barbara Scheck. Deze productie brengen wij graag onder je aandacht.

“Swing Heil!” Met deze samenzweerderige groet maakten de Swing Kids vooral de Hitlerjugend belachelijk. Gebaseerd op historische feiten brengt “Swing Heil!” het publiek dichter bij de levensvreugde, het verzet en de onderdrukking van een jeugdige subcultuur tijdens het nazi-tijdperk.

De muziek van Benny Goodman, Louis Armstrong en Duke Ellington gold in het Derde Rijk als ‘vernegert’, ‘judisch’ en ‘entartet’. De swingkids liepen uit de pas: ze droegen langer haar, geruite jasjes en hoeden en ontmoetten elkaar in cafés en dansclubs om te luisteren naar de jazz- en swingmuziek, die niet werd getolereerd door de nationaal-socialisten.

Voor velen van hen was hun enthousiasme voor deze muziek fataal omdat de nationaal-socialisten hen voor “heropvoeding” naar de jeugdconcentratiekampen in Moringen en Uckermark deporteerden.

Voorstellingen in Gronau

In de Burgerhalle Gronau worden op donderdag 4 november en vrijdag 5 november 2021 wordt deze voorstelling drie maal opgevoerd. Twee voorstelling speciaal voor scholen en een openbaar toegankelijk voorstelling op vrijdag 5 november 2021 om 19:00 uur. De entree is gratis!

Nicht nur Klezmer

Deze voorstelling maakt deel uit van het muziekfestival Musikfestival „Nicht nur Klezmer – Jüdische Musik von der Romantik bis heute“ dat van 24 oktober tot 21 november 2021 wordt georganiseerd door de Förderkreis Alte Synagoge Epe e.V.

Voor het totale programma van dit festival, klik op de button hieronder.