view-13.large.htmlGitarist Reinier Baas is nog erg jong, maar nu al een begrip in jazzminnend Nederland. Samen met Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis op altsaxofoon, Sean Fasciani op bas en Mark Schilder op drums vormt hij The More Socially Relevant Jazz Ensemble (waarbij Martijn Vink vanavond de honneurs op de drums waarnam).

Dat het ‘socially relevant’ is wat deze muzikanten doen, blijkt wel uit het publiek: een groot aantal jonge jazzliefhebbers vanavond.

Ze spelen allemaal eigen stukken, waarbij de drums en de bas stuwende kracht vormen voor de solo’s van de beide altsaxofonisten en de gitarist. De altsaxofonisten hebben allebei hun eigen kenmerkende stijl en daar maken ze goed gebruik van. Grappig dat ze het podium telkens verlaten als ze niet aan zet zijn.

Reinier Baas houdt ondertussen de regie en laat zijn eigen kenmerkende stijl horen in begeleiding en solo’s. Af en toe doet het geluid denken aan vroege rock ’n’ roll, maar het is ook onmiskenbaar eigentijds. Af en toe wat rauw en ongepolijst, maar in elk geval authentieke en overtuigende muziek.

Deze belofte is een prima afsluiting van het jazz-seizoen, afgezien natuurlijk van de drie concerten in de Tor tijdens het Grolsch International Jazz Festival, op 17-20 mei.