De laatste keer dat de wereldster Amina Figarova de Tor-vleugel bespeelde was in het jaar 2009, dus het werd hoog nodig tijd om haar weer eens op deze bühne te ontvangen. In dat genoemde jaar was de aanrijroute nog niet zo lang: toen woonde ze nog in Rotterdam, tegenwoordig in New York, vandaar de naam American Sextet.
Het zestal paste volledig binnen de categorie all-star, want stuk voor stuk excelleerden ze op hun instrument, zonder op enig moment het oog te verliezen voor het samenspel en dus de totaalklank. Grote motor, componiste en naamgeefster was Amina Figarova zélf, die als een ware tovenares over de toetsen gleed en de luisteraar zodoende alle hoeken van de (Tor-huis-) kamer liet zien. Aan haar aankondigingen moet ze misschien nog wat schaven, want het to-the-point komen van haar verhalen bleek regelmatig een opgave.
Het spel van haar echtgenoot Bart Platteau deed mij denken aan fluitisten als Herbie Mann: ook deze man zat boordevol onverwachte vondsten in zijn improvisaties. Er waren nog eens twee melodie-instrumenten opgesteld: trompet en saxofoon. Niet alleen brachten deze mannen het publiek in opperste extase met hun boeiende muzikale verhalen, vaak verpakt in zeer virtuoos spel (zowel trompettist Ernie Hammes als saxofonist Wayne Escoffery), juist de gelijkklinkende momenten waren wonderschoon. Dan blijkt nog eens hoe koper- en houtblaasinstrumenten goed met elkaar kunnen mengen, natuurlijk alleen indien bespeeld door dergelijke topmusici.
Ook met de ritmesectie zat het wel snor: contrabassist Marco Varella en -de vaak mooi ingetogen- slagwerker Jason Brown maakten het muzikale feest compleet.

Het publiek was getrakteerd op menig stuk van de cd Blue Whisper (zoals het titelstuk, maar ook Marians, genoemd naar het Zwitserse zusje van de Tor) en Hewa, Swahili voor ‘lucht’). Afgesloten werd met de toegift On my way en toen waren de muzikanten echt on their way; ze hadden niet alleen een zeer lange reis voor de boeg, maar de pianiste was ook nog eens jarig op de bijna begonnen zaterdag en dat leverde een spontane verjaardags-serenade op.