20150515_Aurelio_Project0023MVorige week zat het Tor- publiek nog te luisteren naar vinyl en bakeliet, deze week klonk het eerste van de vijf live concerten in de reeks Summertime in de Tor. Centraal stond de in Enschede geboren en getogen Lito Mabjaia, die als doopnamen Aurelio Luis draagt en dat verklaart dan ook de groepsnaam: Aurelio Project. Op 4 juni zal hij afstuderen aan het Amsterdams conservatorium, maar op zijn c.v. kan hij trots vermelden bij Ruud Ouwehand aan het ArtEZ- conservatorium zijn opleiding begonnen te zijn.
Van zijn sublieme niveau als bassist hoeft hij slechts de examencommissie nog te overtuigen; het publiek in de Tor was al om. Daarbij wist Mabjaia zich ook nog eens verzekerd van een drietal puike medemuzikanten, die ook nog eens composities en zelfs arrangementen aanleveren. Hoe professioneel deze student (deze status heeft de bassist immers nog tot 4 juni) de zaken aanpakt, werd bewezen door het uitbrengen van een heuse cd, Aspire, waarvan zeker vijf stukken op deze avond werden uitgevoerd.

De bassist speelt erg goed, maar wat te denken van een andere geweldenaar op de snaren, de Zuid-Afrikaanse gitarist Vuma Ian Levin? Telkens wist hij weer een relaxed sfeertje neer te zetten met zijn bijna hypnotiserende spel. Heel mooi was het gitaar-basduet, Boefje, van Mabjaia zélf.

De toetsenist Tijn Wybenga (uit Hoorn), ook goed voor menige compositie, bespeelde niet alleen de vleugel, maar ook een elektrische piano en een Moog en dat alles op zeer smaakvolle wijze. Een drummer die weet wanneer hij uit kan pakken en wanneer ‘slechts’ brushes voldoen, bleek de Noord- Limburger Yordi Petit.

Dit viertal is nu nog betaalbaar, maar over enige tijd zal dat veranderen en dan kunnen we nog slechts zeggen: ‘Wij hebben ze nog hier gehad, op het Jazzpodium de Tor’.