De Tor had ze eerder!


Het laatste concert van het winterseizoen van Jazzpodium de Tor (let wel: vanaf 12 mei volgt de coda van de programmering, onder de titel “Summertime”) werd verzorgd door een trio dat het verst verwijderd was van het begrip “dertien-in-een dozijn”.

Al vanaf het openingsnummer, Chrysalism, een van de stukken die ook op de cd New Amsterdam te beluisteren zijn, was duidelijk dat met name de drummer en naamgever van het trio, Philippe Lemm, er een wel erg avontuurlijke manier van musiceren op na houdt. Zo schroefde hij al spelend de hi-hat uit elkaar en legde deze op het vel van de snaredrum. Menige -geniale- drumsolo werkte Lemm overigens af met zijn blote handen. Hioj had ook nog een eigen compositie meegebracht: Arya (geïnspireerd door het Amerikaanse tv-serie Game of Thrones Arya- karakter Arya Stark).
De meeste contrabassisten hebben iets hypo-motorisch over zich, maar Jeff Koch danste bijkans met zijn instrument en trok daarbij ook nog eens de meest bizarre grimassen. Regelmatig ruilde deze begenadigde bassist zijn akoestische instrument in voor een basgitaar.
De Amerikaanse pianist met Italiaanse voorouders Angelo di Loreto maakte het trio compleet met zijn weergaloze spel. Hij was ook verantwoordelijk voor composities als Christalysm, Castle Rock, Quando ti svegli (When you wake up) en Emerge. Afgezien van de eigen composities was de repertoirekeuze tamelijk conventioneel: voorbij kwamen overbekende stukken als Night and day, Scarborough fair, If I had a hammer en Dust in the wind, maar dan wél met een Lemm-trio-touch en dat is navolgbaar.
Kennelijk heeft de organisatie van het North Sea Jazz Festival doorgehad dat het hier om een wel heel bijzonder drietal gaat, want Lemm, Loreto en Koch staan er dit jaar geprogrammeerd: méér dan terecht.