Twee weken geleden was ik met 5 andere raadsleden op bezoek bij De Tor in de Walstraat. Jazzpodium De Tor is één van de oudste jazzclubs van Nederland, ontstaan in de jaren zestig. Zo’n beetje alle jazzlegendes van de wereld hebben op het gezellige podium gestaan. En ik als liefhebber van Jazzmuziek wist dit niet! Elk jaar gaan mijn man en ik, vaak met de kinderen naar North Sea Jazz , maar in de Tor waren we nog nooit geweest.

Bij binnenkomst overvalt je de sfeer. Wat een fantastische plek is dit. Leuke mensen, leuke, nee goeie muziek, topartiesten vanuit alle hoeken van de wereld. Een verborgen parel in de binnenstad. Ik heb een topavond gehad, niet alleen de muziek was top, maar ook de betrokkenheid van de vrijwilligers. De begroting van de Tor laat zien dat er voor personele kosten 0,0 staat. Het bestuur, de programmering en de bemanning van de jazzavonden worden volledig door ca 25 vrijwilligers gedaan. De Tor richt niet alleen haar activiteiten op de jazzliefhebber, maar daarnaast geven ze ook alle ruimte aan studenten van het conservatorium.

Net als vele culturele instellingen is de Tor ook afhankelijk van subsidie en dat blijft voor de landelijke en regionale/ lokale politiek een heikel punt. De Tor wil de eigen inkomsten vergroten. Geld voor uitgebreide advertentiecampagnes is er niet. Jazzpodium de Tor moet het hebben van mond op mond reclame. Graag doe ik een duit in het zakje. Wel naar North Sea Jazz in Rotterdam en niet naar de TOR? Dat kan niet. Elke vrijdagavond optredens. Eén keer kijken en je bent verloren. Doen!!!!

Margriet Visser – gemeenteraadslid Enschede Anders