20141107 Dual CityDSC_0029MDe geboortedag van de uitvinder van het houtblaasinstrument de saxofoon, Adolphe Sax, op 6 november precies 200 jaren geleden, werd dezer dagen op diverse locaties herdacht. Jazzpodium de Tor kon bij dit eerbetoon uiteraard niet achterblijven en had zelfs de aanvangstijd van het vrijdagavondconcert een uur uitgesteld vanwege een ander Sax 053- concert dat in het Muziekcentrum had plaatsgevonden.
Ware de aanvangstijd gewijzigd, ongewijzigd bleef de traditie van dit seizoen: geopend werd met Don’t git sassy, het eerste stuk na de pauze was ook nu weer Bill Holman’s Frontrunner en de vaste toegift klonk ook nu: Foot van John Clayton.

Verrassing is wel elke keer de gastsolist en dat bleek op deze avond de Zweedse alt-lead van de WDR Big Band, Johan Hörlen. Bijna hypo-motorisch stond deze man op de bühne, maar wat hij aan virtuositeit bracht, grensde aan het onwaarschijnlijke. Juist het contrast tussen zijn ogenschijnlijke stoïcijnse optreden en de mateloos boeiende melodielijnen maakt het concert tot een intens spannende luisterervaring.

Hof-pleitbezorger van de saxofoon, Gerlo Hesselink, werd nog even in het zonnetje gezet door het programmeren van twee stukken van zijn meest recente cd Garden of Stones: niet alleen het titelstuk klonk, maar ook Little big man, een ode aan een andere sax-icoon: wijlen Willy van Diepen. Beide stukken waren overigens zeer smaakvol gearrangeerd door Henri Gerrits. Het orkest was beslist in topvorm en liet regelmatig het achterste van de tong zien.