Victor Kaihatu, een van de bekendste contrabassisten in Nederland is begin mei van dit jaar overleden. Hij werd in 1939 in Java geboren en was een van de Indische Nederlanders, zoals b.v. de gebroeders Pronk, die de bebop een warm hart toedroegen.

Hij was van Molukse afkomst. In het begin van zijn carrière, begin jaren zestig, vormde hij samen met zijn broer Ferry de indo-rockformatie The Emeralds, waar de broers een aantal hits, zoals ‘Memories’ mee scoorden. Ook zal zijn naam verbonden blijven aan het krontjong ensemble, dat hij jarenlang leidde.

Victor Kaihatu heeft bij een groot aantal uiteenlopende jazzformaties gespeeld. Op oude grammofoonplaten van The Millers zijn z’n stuwende baslijnen heel goed te horen. Vanaf begin jaren zestig tot midden jaren zeventig was het vooral avant-gardejazz wat de klok sloeg. Zo maakte hij in de loop der jaren deel uit van de combo’s van Nedley Elstak en Pierre Courbois en speelde hij later vier jaar bij Loek Dikker en bij het Willem Breuker kwartet. Het Misha Mengelberg kwartet ( met naast Mengelberg, Piet Noordijk, en Han Bennink) won in 1966 de Wessel Ilcken Prijs. In de loop der jaren maakte Kaihatu deel uit van het Willem Breuker Kollektief en het ICP-orkest. Rond 1966 toerde hij met de formatie van de Duitse vibrafonist Günter Hampel. Deze formatie trad onder meer op tijdens het Roermondse Jazz festival van 1966, in de Kameleon te Arnhem en maakte met de Duitse zangeres Inge Brandenburg een van de beste platen uit haar carrière.

Hij maakte twee live platen met Toots Thielemans en maakte tijdens zijn carrière ook deel uit van combo’s met onder anderen Wim Overgaauw.

Na zijn studie aan het conservatorium werd hij een veelgevraagd studiomuzikant en speelde hij mee op de meest uiteenlopende opnamen, tot de tune van de TV-show All You Need Is Love, toe. Hij begeleidde ook Nina Simone en heeft een tijd in Chicago gewoond. Die periode leverde ook de LP CHICAGO STATE OF MIND van Victor Kaihatu en het Steve Horne Quartet.

In een reactie op het overlijden van Kaihatu vertelde trombonist Steve Horne over deze opnames:

‘The session in Chicago took a unfortunate turn right from the start when pianist, Dan Trudell, who was hired for the date, suffered an automobile accident on his way to the studio and was taken to the hospital with some broken ribs. Victor, however, would not be denied so we went ahead and recorded as a quartet. Victor’s vision was to make a seamless recording, true to musical events and free of edits. Even the sound-check is included and each cut was done in one take. The absence of piano adds transparency to the session and allows for a wonderful window into Victor’s artistry. ‘

Met diezelfde Steve Horne maakte Victor Kaihatu in Amsterdan later de LP Love For Sale.

Ook gaf hij les aan het Hilversumse conservatorium en was leraar van o.a. Tonny Overwater.

Jazzcafé De Tor heeft Victor Kaihatu diverse malen met diverse formaties mogen ontvangen. Ook de laatste jaren was hij nog steeds een graag geziene gast in het BIM-huis te Amsterdam.
door: C.P. Vincentius

http://www.youtube.com/watch?v=KKCId6QkEkA&list=PLFZXt8lI71SzJmAjSF8J2dGL4jrvE4cz2&feature=share&index=4