Het speelplezier droop ervan af

Volgende week vrijdag zal op Jazzpodium de Tor het laatste concert van seizoen 2016-2017 gehouden worden, want dan is ook de koek voor de Summertime- concerten op. Deze vrijdagavond was het nog niet zo ver, want voor het voorlaatste concert was het Kasper Rietkerk kwartet geboekt. Deze uiterst getalenteerde saxofonist liet een voorproefje horen van zijn eindexamenprogramma van ArtEZ Zwolle, dat in Odeon, daar ter stede op 4 juli a.s. zal plaatsvinden. De leiding van deze ArtEZ- vestiging valt weliswaar onbegrijpelijke besluiten te verwijten; het is voor de examenkandidaat te hopen dat de commissie meer wijsheid aan de dag legt, want Kasper verdient absoluut een hoog cijfer.

Het speelplezier droop ervan af. Met name contrabassist Joris Bolhaar en drummer Jasper Hilgerink zaten te glimmen van plezier. Van gitaristen wordt verwacht dat ze serieus ogen en dit deed Jos van Ringen dan ook. Hij speelde wel even de sterren van de hemel. Maar wat te denken van de saxofonist zélf? De meeste stukken werden uitgevoerd op altsax, voor zijn eigen compositie Periwinkle (een tint blauw, verhelderde hij) verruilde hij echter dit instrument voor de sopraansax. Of het nu ging om uiterst boeiende versies van standards als Body and Soul, Out of nowhere, Au Privave, All the things you are, Bernie’s Tune of zijn drie gespeelde eigen composities, hier stond een volbloed lyrische melodicus te spelen. De opbouw van het programma was goed gekozen: uptempo werk werd afgewisseld met dromerige ballades.
Nee, geen twijfel mogelijk: dat gaat wel lukken op 4 juli en dan maar hopen dat deze begenadigde saxofonist het niet zo druk krijgt, dat hij geen tijd meer heeft om zo nu en dan dit Jazzpodium te verrijken met zijn klanken…
De contrabassist van deze avond, Joris Bolhaar, doet volgende week na afloop van het concert van zijn eigen New Sound Machine even het licht uit tot na de zomer.