Door Peter Westers

“Niks is niks as d’r niks umhen zit”.
Dit is de titel van het prachtige liedje van de Enschedese acteur, regisseur en tekstschrijver Laurens ten Den en de evenzo Enschedese componist Rob Horsting, dat bij de eerste Jazzerieje tijdens het Pinksterweekend van 2011 werd opgevoerd door de zangeres Gonneke Bennes.

Deze woorden zijn niet van toepassing op onze stad Enschede. De grootste stad van heel Oost Nederland met haar brede aanbod op het gebied van maatschappelijk leven, sport en cultuur. We mogen trots zijn op onze Universiteit Twente, onze Saxion Hogeschool, het ICT, ons Nationaal Muziekkwartier met het Wilminktheater en het Muziekcentrum, Concordia, Vestzaktheater, Prismare, ArtEZ conservatorium en hogeschool voor de kunsten, de moderne architectuur van de laatste decennia, de goede kunstgalleries, Folkclub Twente, NIX BBBlues Club, Atak, Forum, waar ieder van ons te kust en te keur kan gaan voor een flink stuk cultuurbeleving.

Pand_de_tor_400In dit rijtje mag Jazzpodium de Tor niet ontbreken. Ruim 40 jaar is dit een trefpunt voor liefhebbers van goede jazzmuziek, waarbij al jarenlang gedurende het culturele seizoen iedere vrijdagavond jazzconcerten worden opgevoerd van het hoogst denkbare niveau. Beroemde jazzmusici uit binnenland en wereldwijd vinden hun weg naar de Walstraat want ze weten dat ze daar zullen optreden voor een dankbaar en appreciërend publiek van jazzliefhebbers uit Enschede en verre omtrek. Niet op een groot muziekpodium, maar in de intieme ambiance van een heuse jazzvenue, waar ze in direct en interactief contact met het publiek worden geïnspireerd door de sfeer, wat een bijdrage kan zijn voor hun creatieve prestatie. Bij de jazzkenners staat Enschede op de wereldkaart. Voor concerten van bekende jazzgrootheden komt altijd een talrijk publiek uit de zeer verre omtrek, vaak gebruik makend van de late mogelijkheden van het openbaar vervoer.
Daarnaast zijn er elke 2 weken op woensdagavond jamsessions met studenten Jazz van het ArtEZ conservatorium waar regelmatig beroemde gastdocenten acte de presence geven. Deze sessions zijn voor belangstellenden vrij toegankelijk.

En nee, jazz is al lang geen dixyland meer en ook niet alleen maar bebop uit de 50er en 60er jaren. Bij de brede programmering van de concerten in Jazzpodium de Tor wordt ruime aandacht besteed aan alle nieuwe en verrassende facetten en ontwikkelingen van de hedendaagse jazz, ook met links naar andere vormen van muziek. Daardoor verheugen we ons ieder jaar weer in een toenemende belangstelling van jeugdig publiek.

En nee, in tegenstelling tot wat veel Enschedeërs denken is Jazzpodium de Tor geen socièteit of besloten club. De deur gaat wijd open om zonder de geringste belemmering iedereen toegang te verschaffen die belangstelling heeft voor de betere jazzmuziek of daarmee kennis wil maken. De entreeprijs is laagdrempelig gezien het hoge muzikale gehalte van de concerten. Met een jaarkaart wordt het meemaken van de ca. 35 concerten helemaal zeer voordelig.

In het bestaan (en voortbestaan) van Jazzpodium de Tor speelt het element burgerparticipatie een belangrijke rol. Er is veel belangstelling om als vrijwilliger deelgenoot te zijn van het team van vrijwilligers. In de jaarlijkse begroting van de Stichting Jazz gaat het leeuwendeel naar de honoraria van de musici. De personele kosten zijn 0,0. Het bestuur, de programmering en de bemanning van de jazzavonden worden volledig vervuld door ca. 25 enthousiaste vrijwilligers. Een zeer gering deel wordt besteed aan kosten van publiciteit. Een dergelijke situatie vind je bij geen enkel ander jazzpodium in Nederland, waarvan een aantal een noodlijdend bestaan heeft.

fit for jazz witDank zij een gezond jazzleven heeft Enschede een waarachtig stadse allure, als een culturele parel te midden van het groene Twente, fijn om in te wonen en aantrekkelijk voor ondernemingen en hoger opgeleiden om zich te vestigen.
En met een culturele uitstraling naar het Duitse deel van het Euregiogebied.
Een stad zonder een intensieve jazzcultuur is geen stad, maar een provincieplaatsje met een bescheiden streekverzorgende functie in een beperkte omgeving.

Daarom koesteren wij ons Torretje in de sfeervolle Walstraat, met zijn markante en kunstzinnige zijmuur, als een dierbaar kleinood in onze samenleving. Een van de leukste plekken van Enschede.