Over het ontstaan van “A Love Supreme

Met twee vrienden richtte ik in 2006 AFdH Uitgevers te Enschede op. Wij wilden en willen boeken maken die het op de gewone markt niet zouden redden, tegen het marketeers-evangelie in: ‘te klein publiek, niet investeren’. Het moesten boeken zijn die tekst en beeld op de fraaiste wijze zouden combineren. Zo kwamen we op het spoor van de jazz-stukken van Henk Romijn Meijer (HRM). Verhalen die in NRC, Vrij Nederland, Jazz Nu en andere bladen verschenen, stukken geschreven tussen 1949 en 2002. Romein Meijer (Zwolle 1929-Souillac 2008) was een echte jazzliefhebber en -kenner. Hij speelde zelf verdienstelijk gitaar.

Henk Romijn Meijer met Bert foto Egbert de BloemeAfijn, Bert Vuijsje en Gerben Wynia uit Hengelo hielpen bij het verzamelen van de oude teksten van HRM. Ik dacht: in die platenkast van HRM staat vast een macht aan mooie hoezen. Die gaan we gebruiken voor de illustraties. Fijn plan. Alleen: nauwelijks tijd, en de platenkast stond in HRM’s huis in de Dordogne, Souillac. Geeft niks, dacht ik, ik rijd op mijn motor naar Souillac, business for pleasure, en ik fotografeer  al die mooie platenhoezen. Lekker tokkelen op de ouwe Moto Guzzi, op visite bij Molly, de weduwe van Henk, mooier kan niet. Aldus geschiedde. Het fotograferen met het klungelcameraatje dat ik bij me had, viel vies tegen. In een halve dag in je eentje driehonderd mooi vormgegeven platenhoezen selecteren en fotograferen op de keukentafel, dat kan eigenlijk niet. Maar ik ben er voor om dingen te doen die eigenlijk niet kunnen. Dat verklaart de talrijke ‘zonnevlekken’ op de foto’s in ons boek. Ik verklaar met de hand op het hart dat alle slechte foto’s in het boek door mij gemaakt zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet verhaal ‘De koffiebonen van Henk Romijn Meijer’ schreef ik toen ik weer thuis was. Op de foto ziet u Molly Meijer bij Henks koffergrammofoon. In een van de stukken in ons boek zegt Henk: ‘Jazz op 78-toerenplaten is net als zelfgemalen bonenkoffie: vele malen verkwikkender’. Hij heeft gelijk, vind ik.

Namens AFdH Uitgevers wens ik u veel plezier met A Love Supreme.
Overweegt u eens abonnee te worden van onze uitgeverij:
drie prachtboeken voor 75 euro: http://www.afdh.nl/abonnee.
Dan kunnen wij doorgaan met mooie dwarse boeken maken, zoals de Tor ook nog heel lang door zal gaan…

Paul Abels

Klik hier voor het verhaal “De koffiebonen van Henk Romein Meijer”>>