Evenementgegevens


Announcement winner of the Buma Boy Edgar Prijs 2018 at inJazz: pianist and composer Jasper van ’t Hof. Credit: Maarten van Haaff.

“Eindelijk gerechtigheid.” Dat dacht en zei menig jazzkenner toen op 29 juni jl. bekend werd gemaakt dat de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs van de lage landen, werd toegekend an pianist/toetsenist Jasper van ‘t Hof.

Uit het juryrapport: “Van ’t Hof heeft zich binnen alle stijlen van freebop tot jazzrock, free-jazz en fusion begeven en laat zich ook na vijftig jaar niet op een bepaalde richting vastpinnen.” Volgens de jury verdient Jasper van ’t Hof de prijs “voor zijn imposante oeuvre, het resultaat van vijftig jaar professioneel musiceren. Zowel op piano als achter synthesizer en andersoortige keyboards heeft Van ’t Hof zich al decennialang als een genre-overstijgend instrumentalist en componist bewezen.” (…) “Ook was de toetsenist een van de eerste Europese jazzmusici van naam die de synthesizer inzette als improvisatie-instrument.”

Mooi gezegd, al verraadt de benaming “andersoortige keyboards” de nog steeds bestaande onwennigheid met het elektronische instrumentarium. Ironisch feit is overigens, dat Jasper van ’t Hof de ‘helse machines’ al jaren geleden aan de wilgen heeft gehangen en de laatste tijd juist als akoestisch pianist zijn weg terug naar de jazzpodia heeft gevonden.

Toen hij gevraagd werd waar zijn Boy Edgar tour zou moeten beginnen, hoefde hij geen seconde na te denken: In Jazzpodium de Tor, in zijn geboorteplaats Enschede, natuurlijk. Vonden wij ook.

Vanavond Jasper achter de piano, zonder stekkers, synthesizers, equalizers en helemaal solo: Jasper op zijn puurst (en op zijn best, maar dat is de mening van scribent dezes….)