Evenementgegevens


“Cloud Chamber”

Cloud Chamber is een gezamenlijk project van duo Up Close en het Dudok Quartet Amsterdam. Een project waarbinnen een jazz-based duo (gitaar en contrabas) en een klassiek strijkkwartet elkaar aanvullen, uitdagen en inspireren. Deze unieke bezetting van zes snaarinstrumenten creëert een enorme rijkdom aan muzikale mogelijkheden en kleuren. Het resultaat is een geheel nieuwe vorm van kamermuziek: ingetogen, maar tegelijkertijd met veel zeggingskracht en zeer expressief.

In de Cloud Chamber wisselen verschillende bezettingen elkaar af. Van een intiem duo tot een extended string ensemble, gedragen door een subtiel lijnenspel met sterke improvisaties. Het repertoire is afwisselend: gedeeltelijk speciaal voor dit project geschreven en gearrangeerd, aangevuld met klassiekers uit de jazz-, pop- en klassieke muziek. De rode draad in het programma is de verbinding tussen zes snaarinstrumenten, die samenkomen in een hedendaags én tijdloos verhaal.

Al bij de eerste ontmoeting tussen Ed Verhoeff en het Dudok Quartet Amsterdam in 2013 was er meteen een klik. Ondanks de verschillende muzikale achtergrond kwam hun benadering van klank en samenspel direct sterk overeen. Ed haalt veel inspiratie uit de kamermuziek, iets dat terugkomt in duo Up Close. In februari 2018 vonden in de wereldberoemde Wisseloord Studios de opnames plaats van het gezamenlijke album
Cloud Chamber.

Duo Up Close

Duo Up Close bestaat uit gitarist Ed Verhoeff (NL) en contrabassist Paul Berner (VS). Twee iconen die samen in deze kamermuziek setting de intimiteit in hun muziek vinden. Geïnspireerd door stijlen als Folk, Braziliaans, Klassiek en Jazz weten ze hun eigen taal te creëren die aangrijpt; Melodierijk en altijd verrassend. De kracht van dit duo is het melodische en intense lijnenspel tussen gitaar en contrabas waarbinnen iedere noot telt. In het afgelopen anderhalve decennium waren Paul en Ed te beluisteren op een ontelbaar aantal concerten en speelden zij, naast als duo, ook samen in verschillende andere bezettingen.

Over het gitaarspel van Ed Verhoeff wordt regelmatig in de pers met superlatieven geschreven. Ed werkte samen met Philip Catherine, Adam Nussbaum, Hein van de Geyn, Alex Acuna, Ivan Lins, Metropole Orkest, maar ook Mathilde Santing, Izaline Calister, Ramses Shaffy
en vele anderen.

Internationaal gelauwerde bassist Paul Berner speelde onder andere in de band van Monty Alexander en Milt Jackson. Al op 25-jarige leeftijd deelde hij het podium met Dizzy Gillespie en werkte in New York verder met Stan Getz en Peter Erskine en vele anderen. In Nederland
werkte hij onder andere samen met Toots Thielemans en Jesse van Ruller.

Dudok Quartet
Photo: Marco Borggreve

Dudok Quartet Amsterdam

In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam als eerste Nederlandse ensemble ooit de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Het Dudok Quartet Amsterdam studeerde bij het Alban Berg Quartett in Keulen en vervolgens twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel, waar ze in 2013 afstudeerden met de hoogste onderscheidingen. In 2014 ontving het kwartet de Kersjes Prijs, de grootste Nederlandse prijs voor een kamermuziekgroep met exceptioneel talent. Sinds 2017 bespeelt het kwartet instrumentenvan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Recente hoogtepunten omvatten onder andere het debuut van het kwartet in de Verenigde Staten, in het Konzerthaus in Wenen en in het Beethoven Haus in Bonn en de wereldpremière van Kaija Saariaho’s opera Only the Sound Remains met Philippe Jaroussky en de Nationale Opera. In oktober 2017 bracht het kwartet in samenwerking met productiehuis Oorkaan en regisseur Rosabel Huguet een bewerking van Beethovens strijkkwartet opus 132 in premiere, speciaal vormgegeven voor kinderen van zes jaar en ouder.