Persbericht namens de familie van Ack van Rooyen

Hierbij delen wij u mede dat vanmiddag op 91-jarige leeftijd is overleden onze geliefde

Ack van Rooyen
1 januari 1930 – 18 november 2021

We zijn enorm dankbaar voor zijn lange, rijke, van muziek vervulde leven. Een leven waarmee hij zich, in zijn eigen woorden, “gezegend” voelde. En waarmee hij de levens van talloze anderen enorm verrijkt heeft, door wie hij was en door hoe hij speelde. Als familie verliezen wij in Ack een liefhebbende neef en oom die, te midden van zijn drukke muzikantenbestaan, altijd bij ons betrokken bleef. We koesteren de vele mooie herinneringen aan hem en zijn grote liefde Barbara, die hij de afgelopen 2,5 jaar zo miste aan zijn zijde.

De muziek verliest in Ack niets minder dan een muzikant van wereldklasse. Iemand die de kunst van het luisteren en het communiceren verstond. “Wat hoor je nu eigenlijk terwijl je speelt?”, aldus Ack. Hij wist, in samenspel met anderen, tot de essentie van de muziek te komen, en daarmee tot het hart van de luisteraar door te dringen. Met talloze collegae deelde hij door de jaren het podium, en telkens wist hij behalve uit zichzelf zo ook het beste uit hen naar boven te toveren. En als leraar is Ack een blijvende inspiratiebron voor vier generaties jazzmusici, met wie hij genereus zijn kennis deelde.

Ack keek met dankbaarheid terug op zijn lange carrière, waarin hij decennialang optrok met zijn geliefde broer Jerry (1928-2009), en vele dierbare muzikale vrienden. Een carrière die recent werd bekroond met een Koninklijke onderscheiding (2019), de Boy Edgar Prijs (2020) en een Edison voor zijn laatste album Now and Then (2021) met het Metropole Orkest.


Op 25 september 2020 speelde Ack van Rooyen het openingsconcert van het jubileumseizoen van Jazzpodium de Tor in Enschede. Bekijk/beluister dit concert hier nogmaals.