ZAPP 4 liet met veel perfectie muziek horen die stilte afdwong, met af en toe een knipoog naar wereldmuziek, doorspekt met muzikale humor en zelfs nog even driestemmige zang.

97-toonzetters-2012-zapp-4-800x600-scale-nocrop-q80_photoWanneer in Jazzpodium de Tor de bezoekersstoelen een kwart slag gedraaid zijn, kun je er staat op maken dat er iets bijzonders in huis gehaald is. Dat was vrijdagavond ook het geval, want in plaats van een vette bigband- sound, scheurende saxofoons of een virtuose pianist, nee: er was zelfs geen extraverte drummer te bekennen, maar … een strijkkwartet. Alleen de bezetting van ZAPP 4 was klassiek te noemen –twee violen, een altviool en een cello-, want het repertoire was gewijd aan de lichtere muze. Zo klonken er vele composities van Radiohead, terug te vinden op de meest recente cd We Suck Young Blood.

Bijster origineel, zonder opsmuk, laat staan versterking (op de cello na) en bijna voortdurend onbedaarlijk swingend. ZAPP 4 liet met veel perfectie muziek horen die stilte afdwong, met af en toe een knipoog naar wereldmuziek, doorspekt met muzikale humor en zelfs nog even driestemmige zang.

 Koen Edeling