20140124 Soo Cho 007De van oorsprong Zuid-Koreaanse pianiste Soo Cho heeft al twee cd’s opgenomen en was vrijdagavond in Enschede om haar derde cd, Pandora, te promoten.

Vrijwel alle composities waren van haar eigen hand en hierbij had zij veel ruimte gegund aan de Argentijns/ Italiaanse saxofonist Javier Girotto. Deze man legde een compleet scala van verschillende speelwijzen aan de dag. Nu eens fluweelzacht, dan weer extravert en soms op het randje van het experimentele. Zijn voorliefde voor Bach liet hij in diverse zeer virtuoze passages ook blijken.
Soo Cho zocht het juist niet in virtuositeit, maar in het scheppen van de juiste muzikale sfeer en subtiliteit. Heel spannend was het muzikale duel tussen saxofoon en de drummer Jasper van Hulten in ‘Illusionist’, vlak voor de pauze.

Na de pauze was er even sprake van een euvel, dat eerder dit seizoen al ruim bediscussieerd is: de rumoerigheid van het publiek. Gelukkig werd het gaandeweg wat stiller, zeker tijdens het bijna mijmerende stuk ‘Kris’.

Wat was dan de enige niet- Soo Cho- compositie? De Hazes- kraker ‘Zij gelooft in mij’: ineens verrassend mooi klinkend, dank zij het geraffineerd omspelen van de melodie. Ook de toegift was niet van Zuid-Koreaanse oorsprong: My funny Valentine.