Afgelopen zondag 15/12 was er een heel speciaal feestje in De Tor: een uitzwaai-concert voor saxofonist Niels Bijl die met zijn gezin volgende week naar Australië verhuist.
Een beetje verstopt en eigenlijk vooral voor genodigden maar voor die paar nog open plekken was er een soort van vrije zit. Nou ja, je moest er maar net van op de hoogte zijn. Hoe dan ook, vol was het!
Bijzondere man, die Niels. Ongetwijfeld één van de grote muzikanten uit Twente. Vanuit Haaksbergen kwam hij al vanaf zijn veertiende regelmatig in De Tor. Op de fiets of meeliftend. Saxofoon spelen en de jazz beheersten zijn leven, spelen in bandjes met de lokale toppers. Door naar het conservatorium en sindsdien druk praktiserend musicus, docent en ook initiatiefnemer van allerlei mooie culturele events. Uitgerekend de Amerikaanse tenorgigant en jazzheld Johnny Griffin bracht Bijl ertoe om van de jazz te switchen naar de klassieke muziek, een terrein waar voor de saxofoon nog zo veel te exploreren is. En dat deed hij. Hij speelde in de toonaangevende ensembles, nam meerdere CD’s op en coachte vele jonge saxofonisten naar een hoger plan. Een bijzonder en wel zeer geslaagd initiatief was de oprichting van The Four Baritones en in het verlengde daarvan het ontstaan van ‘het Bariton Instituut’.
Het uitzwaaifeestje van de 15de december werd een ongekend muziekspektakel waaraan tientallen topmuzikanten hun medewerking verleenden. Voor al die mannen en vrouwen was er ruimte voor één muziekstuk, op een avond die vijf (!) uur duurde – en netto in muziek toch zekere vier uur. Maar de tijd vloog om. Wat een feest, waar Niels uiteraard ook nog wat van zijn kunnen ten beste gaf.
Eind veertig, en hij verplaatst zijn carrière naar de andere kant van de wereld. Dat gaat ‘m daar zeker ook lukken met zijn talent, vaardigheden en verbindende persoonlijkheid. Deze avond was een mooie ode aan een gedreven muzikant en Tor-bezoeker (en bespeler) vanaf zijn prilste jeugd, die toezegde hier voor bijzondere muziekprojecten zeker nog eens terug te keren.
Saluut Niels, bedankt voor je vele prachtige muziek en heel veel succes in jullie nieuwe leven.