Het openingsconcert van het 48-jarige Jazzpodium de Tor werd verzorgd door een (spring)levende jazzlegende: drummer John Engels. Op het randje van de waarschuwing “er kan geen kip meer bij” was de Tor bomvol, want: wie wilde er nou niet bij zijn? Het “wij waren er nog bij”- gehalte was bijgevolg zeer hoog, want ga er maar aan staan: welke jazzlegende houdt het vijf-en-zestig jaren vol? De inmiddels 83-jarige Engels timmert nog steeds aan de weg én op zijn drumstel (en hóe!). Alsof het nog niet genoeg is, geeft de drummer op de daarop volgende zaterdagmiddag ook nog eens een masterclass.

Zover was het echter nog niet op deze vrijdagavond, want toen konden we genieten van zijn altijd rake klappen, de subtiele brushes en het ongeëvenaard inlevingsvermogen van deze oude rot. Hij had ook nog deelgemaakt van de oorspronkelijke ‘Diamond Five’, de groep die van 1957 tot 1961 in de Amsterdamse ‘Jazzclub Sheherazade’ furore maakte. John Engels speelde toen met Cees Smal, Harry Verbeke, Cees Slinger en Jacques Schols.

 Lees verder: http://www.muziek-recensie.nl/index.php/17-nieuwsartikelen/1417-springlevende-jazzlegende-doet-tor-volstromen