Spetterende Kerst-jazz


Volgende maand zal de band New Sound Jazz Machine slechts drie jaren bestaan en nu al ziet hun eerste cd het daglicht, simpelweg getiteld “New Sound Jazz Machine” (hoe kóm je erop?). De cd werd meermalen aangeprezen, duurt ruim een uur en bevat alles behalve kerstmuziek.

Dat gold ook (bijna) voor het eerste gedeelte van het als Kerstconcert aangekondigde laatste concert op Jazzpodium de Tor van het jaar 2016: slechts het openingsnummer, The first Noël, kan tot dit repertoire gerekend worden. Hoe anders was het na de pauze. Met het ene na het andere sfeervolle en vindingrijke arrangement werd het talrijke publiek om de oren geslingerd. In een uptempo versie klonk It’s beginning to look a lot like Christmas, met superswingende zang van des dirigenten Joris Bolhaar zus Nadya. Wat heeft deze dame de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt! Ooit begonnnen als timide zangeresje en nu blies ze bijkans de band omver. Na December dance, een mooie jazzwaltz, klonk een verrassende latin- versie van Have yourself a merry little Christmas, ook weer met de begenadigde zangeres en nog enkele instrumentale solisten, die er mochten zijn. Weinig jolly kwam de zingende kopersectie over in Deck the halls, maar het werkte wel komisch.
Fusion line viel een beetje buitende Kerst-boot, maar daarom zeker niet minder luisterwaardig, gevolgd door The Chistmas-song (Chestnuts roasting…) in kleine bezetting en met klarinet en basklarinet. Je waande je als luisteraar voor een knappend houtvuur.
Stille nacht in blues-stijl vormde de afsluiting en het zou nog lang onrustig blijven deze nacht, met dank aan de geoliede machine die Joris Bolhaar al nagenoeg drie jaren op zeer professionele wijze aan het draaien houdt.