20140919 Dual CityVrijdagavond gaf de ‘huis’band van Jazzpodium De Tor, Dual City Concert Band, het startschot voor het 45e seizoen: in de loop van 2015 zal het precies 45 jaar geleden zijn dat de eerste artiesten dit inmiddels vermaarde podium betraden. Alsof de laatste doorgewinterde jazzliefhebbers nog uit hun zomerslaap moesten ontwaken, was het niet zo afgeladen vol als bijvoorbeeld tijdens de afgelopen woensdagen, tijdens de ArtEZ Jazz Jam- avonden.

Het was zeker ‘gezellig’ druk en dat verdient deze geroutineerde bigband zonder meer. Het ritselde weer van de puike soli en features door gepokt- en gemazelde muzikanten als pianist Jasper Lekkerkerk, tenorsaxofonist Ewout Derksen, trompettisten Bas Konings, Jan Willem te Kiefte en Arjan Stam, trombonist Matthias Konrad, baritonsaxofonist Kees van Doorenmalen en ga zo maar door.

Ook menige arrangeur kwam uit eigen gelederen. Zo had dirigent Rini Swinkels zijn tanden gezet in Gerhswins Our love is her to stay en was Garden of stones zelfs een eigen compositie van saxofonist Gerlo Hesselink (het titelstuk van zijn meest recente cd), nog eens gearrangeerd door alweer een bekende regionale grootheid: Henri Gerrits.

Natuurlijk genoot menigeen van puik orkestspel, maar extra glans kreeg deze avond dank zij de inbreng van tenorsaxofonist Simon Rigter. Wat deze man met zijn zwoele en intieme tenorsax-geluid teweeg bracht, valt slechts moeilijk te beschrijven. In Melancholy baby zette hij letterlijk de toon, met zijn melancholieke klank en de lyrische lange melodische lijnen.

Het eerste pareltje hebben we alweer te pakken en de ketting zal nog héél lang worden…