Dat doet de deur dicht…

Vraagje: hoeveel personen behelst de volgende opsomming? Muzikaal leider, contrabassist, basgitarist, trombonist, arrangeur, componist, saxofoniste, klarinettiste, fluitiste, zangeres, trompettist. Juist geraden: drie, allen luisterend naar dezelfde achternaam, te weten Bolhaar en toevallig ook nog eens twee broers en een zus. Andere overeenkomst: deze multitalenten, respectievelijk Joris, Nadya en Gijs, zijn ook nog eens lid van dezelfde BigBand, New Sound Jazz Machine (NSJM).

Deze band had de eer om, na de afsluiting van het kalenderjaar 2016 ook het jazzseizoen 2016-2017, inclusief Summertime-concerts, muzikaal af te sluiten. Niet verwonderlijk was, dat de BUMA op deze avond weinig royalties kon toucheren, gezien het feit dat tien van de dertien uitgevoerde composities van de hand van Joris Bolhaar waren. Suspect in You en Fusion Line waren van Nick Dewhurst (vier weken geleden nog op dit podium te beluisteren) en First of All was van de hand van Mathilde van de Veen, vanaf het begin pianiste bij deze band, maar nu tijdelijk met moederschapsverlof.
Nog recenter stond saxofonist Kasper Rietkerk hier te spelen (vorige week, om precies te zijn), met op contrabas …. ene Joris Bolhaar. De rietblazer hoopt hetzelfde lot tegemoet te gaan als flugelhornspeler Luc Hudepohl al kort geleden heeft mogen meemaken: afstuderen aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Het programma vermeldde nog veel meer solisten dan deze genoemde twee, plus zangeres Nadya. Het was een komen en gaan voor de microfoon, met zeer afwisselend repertoire, van bossa tot jazzwaltz en van reggae tot blues.
Volkomen verdiend speelde de band voor een volle zaal en moge dit lot menige uitvoerende beschoren zijn in het komende seizoen 2017-18, ook al zullen we dan met z’n allen toch weer langs die vermaledijde paal moeten blijven kijken, zoals Tor-voorzitter Willem Habers gelaten constateerde.