ENSCHEDE – In mei verscheen de nieuwste cd op het internationale label Criss Cross Jazz, met gek genoeg de titel After Life. Gerry Teekens, de man die in 1981 het internationaal hoog aangeschreven label begon en in z’n eentje draaiend hield, is op 31 oktober in zijn woonplaats Enschede op 83-jarige leeftijd overleden.

Eind jaren zestig kwam hij vanuit Den Haag naar Enschede om leraar Duits te worden op het Ichthus College. Hij koos voor Enschede omdat er een woning bij werd aangeboden. Hij had er toen als drummer een leven als jazzmuzikant opzitten. Op de kop af 25 jaar was hij docent. Het musiceren gaf hij eraan, dat vond hij een te serieuze zaak om erbij te doen. Wel organiseerde hij jazzconcerten op het Ichthus.

Het radioprogramma Sesjun werd een aantal keren live vanuit de aula uitgezonden. Teekens liet er belangrijke Amerikaanse jazzmusici spelen: de saxonisten Dexter Gordon, Johnny Griffin, Teddy Edwards, de gitaristen Jimmy Raney, Doug Raney en vibrafonist Dave Pike.
Leerlingen als Adje van den Berg en Herman Kok nodigde hij thuis uit. Hij zou ze laten horen wat echt goed was, vertelde Adje later. Bij Teekens hoorde hij voor het eerst de grote jazzgitaristen.

Paul Acket Bird Award

Teekens was fulltime docent, maar hij leidde een dubbelleven in de jazz. In de schoolvakanties organiseerde hij tournees van belangrijke Amerikaanse musici door Europa. Hij verzamelde zijn hele leven jazzplaten. Bij concerten stond hij na afloop klaar met geluidsdragers. Het kwam regelmatig voor dat hij op maandagochtend om 8 uur Duits gaf, terwijl net uit Parijs kwam.

De Amerikaanse gitarist Jimmy Raney betekende veel voor hem. Om de muziek vast te leggen huurde hij na een tournee een studio: Raney’81 werd de eerste Criss Cross-plaat. Er zouden er meer dan vierhonderd volgen. Met name van jonge musici, van wie velen tot de top van de jazzwereld zijn gaan behoren. North Sea Jazz onderscheidde hem in 1999 met een Paul Acket Bird Award.

Zijn zoon Jerry laat weten Criss Cross samen met zijn twee dochters voort te zetten. “Het levenswerk van mijn vader mag niet verloren gaan.”