Foto: Wim Heutink

Ook wij, vrijwilligers en bestuur van Jazzpodium de Tor, krijgen regelmatig vragen over de huidige situatie en welke rampen zich afspelen in deze corona-tijd. Onze reactie:

Rampen? Rampen spelen zich momenteel af op de ic-afdelingen van ziekenhuizen; je moet alles in perspectief zien. Rampen spelen zich af voor de individuele (jazz)musici die hun inkomen van de ene op de andere dag zagen verdampen.
Daarbij vergeleken zijn de uitdagingen waar De Tor zich voor gesteld zien klein bier. Feit is natuurlijk wel dat de hele samenleving is getroffen door dit virus en dat de culturele sector in het algemeen en de jazz in het bijzonder wel weer eens extra de dupe hiervan kan worden…

De situatie voor Jazzpodium de Tor
De afgelopen decennia is door instellingen en (lokale) overheden, onder de noemer van “investeren in cultuur”, heel veel geïnvesteerd in vastgoed. Een gigantisch groot deel van het budget van veel culturele instellingen gaat naar aflossing, exploitatie, hypotheek, onderhoud, verwarming etc. etc. van hun gebouwen. Helemaal aan het eind van het rijtje komt dan ook nog een post voor de programmering. Daar hebben wij gelukkig geen last van: wij zitten niet in een fraai, onder architectuur gebouwd prestige-object maar organiseren al vijftig jaar (!) onze concerten in twee voormalige rijtjeshuizen in de Walstraat in Enschede.

Ons kapitaal zijn onze vrijwilligers. Jazzpodium de Tor wordt geheel gerund door vrijwilligers. Van programmeur tot schoonmaker, van barkeeper tot geluidtechneut, van kassa-medewerker tot marketeer: alles is vrijwilligerswerk. Onze overhead-kosten zijn nul. Bij De Tor krijgen alleen de optredende musici betaald. En, toegegeven, die vangen ook niet de hoofdprijs….

Wij worden -bescheiden- gesubsidieerd door de gemeente Enschede en kunnen aanspraak maken op de SKIP-regeling van het Fond voor de Podiumkunsten. Dat gaat op basis van declaratie: geen concerten, geen declaratie. Wij hebben een trouw maar beperkt aantal jaarkaarthouders die jaarlijks €145,00 per persoon bijdragen, waarvoor zij een seizoen lang onbeperkt toegang hebben tot de concerten die De Tor organiseert. Daarnaast zijn er natuurlijk de recette-inkomsten uit de losse kaartverkoop.
We hebben, evenals alle andere culturele instellingen, alle geplande concerten in de maanden maart, april, mei en juni 2020 moeten annuleren. Dat betekent dus geen inkomsten uit kaartverkoop. Bij De Tor kun je niet reserveren (vol=vol), dus we hebben geen perikelen gehad met terugbetalen van reserveringen of uitgeven van vouchers o.i.d. Niemand van onze jaarkaarthouders heeft gereclameerd.

Welke oplossingen zijn daar momenteel voor gevonden?
Het seizoen 2019-2020 beschouwen wij als afgelopen. Op naar het volgend seizoen. Dat is ons vijftigste seizoen. Op 4 september 2020 is het op de kop af vijftig jaar geleden dat het eerste concert door -toen nog- Stichting Jazz in Enschede in De Tor werd georganiseerd. Voor dit jubileum-seizoen hadden/hebben we grootse plannen.

Een heel seizoen lang allerlei bijzondere evenementen en activiteiten om te vieren dat we een halve eeuw oud/jong zijn. Veel van die evenementen kunnen nu helaas niet doorgaan. Maar we hebben het niet over afstel, hooguit over uitstel. Tenslotte kun je ook prima je 51e of 52e verjaardag vieren, nietwaar?

We zijn momenteel druk bezig met het zoeken – en vinden- van alternatieven. Grootste uitdaging vormt natuurlijk de locatie. Ons vertrouwde en geliefde onderkomen aan de Walstraat is te klein om concerten te organiseren met inachtneming van de RIVM-maatregelen. De maximale capaciteit van De Tor is 100 personen, maar dan zitten ze wel als haringen in ton. (“Now you know what sardines feel like”, zoals Dizzy Gillespie het ooit uitdrukte tijdens zijn concert in De Tor.)

Daarom zijn we in gesprek met andere locaties in Enschede om te onderzoeken of daar wel activiteiten van Jazzpodium de Tor kunnen worden georganiseerd. Werktitel: “TOR ON TOUR”. Met uiteraard in het achterhoofd de intentie om, zodra dat weer mogelijk is, terug te keren naar de basis aan de Walstraat.

Wat is uw voorspelling van de situatie binnen uw organisatie over een half jaar?
Over een half jaar bestaat De Tor vijftig-en-een-half jaar. Dat is geen voorspelling, dat is een feit. Dan organiseren we (jazz)concerten en -activiteiten voor en door enthousiaste bezoekers en musici. Waar, hoe, hoe vaak? Geen idee. Dat is helemaal afhankelijk van hoe de ontwikkelingen rondom dit klote-virus zijn en wanneer er een vaccin is gevonden. Maar dat Jazzpodium De Tor dan volop actief is, staat buiten kijf.
Jazz is de muziek van de improvisatie en het avontuur. Dus samen op avontuur en samen improviseren…

We zijn tenslotte geen vijftig geworden om ons door een virus te laten kisten.

Binnenkort hoor/lees je meer van ons. Via deze mailings, via onze site www.jazzpodiumdetor.nl of via andere media.
Tot die tijd: “stay safe” en pas een beetje op elkaar…

Hartelijke jazz-groet,

Willem Habers
namens vrijwilligers en bestuur
Jazzpodium de Tor