ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door jazzkwintet bestaande uit Paul Heller (tenorsax), Niels Tausk (trompet/bugel), Rob van Bavel (piano), Ruud Ouwehand (contrabas) en Joost van Schaik (drums). Programma: eigen werk.

Als programmeur Ruud Ouwehand eenmaal aan het bellen gaat, ontstaat er vanzelf een groep topmuzikanten. De gelegenheidssamenstelling zorgde voor een avond vol huldes aan hun jazzhelden en variaties op standards.

De avond werd afgetrapt met het energieke nummer ‘Cat and mouse’ van Paul Heller. Al snel komt Heller aan bod met de eerste solo van deze avond. Hij laat het hele bereik van zijn tenorsaxofoon horen in een uitbundige solo. Daarna laten ook trompettist Niels Tausk en pianist Rob van Bavel van zich horen. Heller en Tausk doen vervolgens om en om 4 maten improvisatie en laten daarbij de titel van het nummer duidelijk naar voren komen. Wegens griep kon drummer Tim van Hennekes niet komen, maar gelukkig vervangt Joost van Schaik hem. Hij laat met een fijne improvisatie horen dat de groep een slechtere invaller had kunnen regelen!

Het nummer ‘For Kenny’, geschreven door Heller, is een hommage aan trompettist Kenny Wheeler. In dit nummer horen we mooi samenspel tussen Heller en Tausk op bugel. De rustige sfeer van dit nummer wordt aangevuld met solo’s van Van Bavel, Tausk en Heller. Ook bassist Ouwehand soleert en wordt beloond met een hartelijk applaus.

Het nummer ‘Someday a Green dolphin will come’, ook gecomponeerd door Heller, is een leuke mash-up van standards en begint met een stukje voor de ritmesectie. Tausk speelt dit stuk met een zogeheten harmon mute. Heller speelt een lange improvisatie met zijn kenmerkende snelle loopjes die af en toe wat overvloedig klinken. Van Bavel soleert op toetsen, eerst zonder begeleiding en later komt de ritmesectie erbij.

De eerste compositie van Tausk op deze avond is ‘Barbara’, een hommage aan de vrouw van Ack van Rooyen. Tausk kwam vaak bij de Van Rooyens over de vloer, ze hebben veel voor hem betekend.
De bugel van Tausk en de brushes van Van Schaik laten een subtiele sfeer naar voren komen. Heller, Tausk en Ouwehand spelen gevoelige solo’s met fraaie melodieën.

‘Blues for Tom’ is geschreven door Tausk voor zijn held Tom Harrell. In deze swingende blues spelen Van Bavel, Tausk en Heller een solo. De solo van Heller gaat zelfs in double time feel door Ouwehand. Ouwehand en Van Schaik doen na Heller om en om een rondje improvisatie.

Trompettist Ack van Rooyen heeft voor zowel Heller als Tausk veel betekend. Daarom schreef Heller de hommage ‘For Ack’. Dit gevoelige stuk is het hoogtepunt van de avond; het geeft een dromerige sfeer alsof de muzikanten terugdenken aan de tijd met Van Rooyen.

‘Yabadabado time’! is de titel van het het laatste nummer van de avond. Het is een opgewekt nummer van Tausk over de animatieserie ‘Flintstones’. Tausk gebruikt hierbij een grappig effect waardoor zijn trompetklank de sfeer van de cartoon perfect weergeeft. Heller speelt een speelse solo en Van Bavel laat ritmisch sterk pianospel horen.

De avond wordt afgesloten met als toegift een nummer van Ouwehand met een aanstekelijk jazzthema. Zo blijkt dit optreden met hommages aan de jazz en enkele van zijn helden geslaagd. Wat een telefoontje allemaal wel niet kan doen!