Evenementgegevens


Pianist Maarten Regtien speelt ‘Keith Jarrett’, in Streekmarktconcert

Op het Streekmarktconcert van zaterdag 7 september bespeelt Maarten Regtien de Yamaha C7. Maarten Regtien (1963) is Amsterdams klassiek componist én jazzpianist. Boy Edgar prijswinnaar Alan Laurillard liet Regtien in zijn vroege jeugd kennismaken met jazzmuziek. Vanaf dat moment had hij een onstilbare honger naar het beluisteren van jazzopnames en enkele jaren later ontdekte Regtien Keith Jarrett, wiens muziek hem totaal overrompelde. Op 24 januari 1975 improviseerde deze Amerikaanse pianist Keith Jarrett het Köln Concert. Die opname is nog steeds het bestverkochte soloalbum in de geschiedenis van de jazz.

Toen hij zeventien jaar oud was besloot Regtien zichzelf het ambacht van de totaal vrije improvisatie aan te leren. Maarten Regtien speelt louter vrije improvisaties en dat maakt elk concert tot een spannende en unieke ervaring: de pianist weet bij aanvang immers zelf ook nog niet (precies) wat er uit zijn handen zal komen. Geen optreden is dus hetzelfde. Tijdens het Streekmarktconcert op zaterdag 7 september speelt Regtien twee stukken, van elk ongeveer een half uur, waarin hij ook zichzelf steeds opnieuw probeert te verrassen door nieuwe muzikale wegen in te slaan en onbekend materiaal aan te boren. Tussen deze delen licht Regtien zijn improvisaties toe.

Regtien over zijn werkwijze: ‘In mijn muziek komen Jarrett, Bach, Van ‘t Hof, Messiaen, Nancarrow en mijn eigen klassieke en elektronische composities samen, eigenlijk alles wat ik gehoord en onthouden heb, en elke keer is het resultaat ook voor mij weer nieuw en spannend.’ Regtien publiceert opnames van al zijn concerten op YouTube. ‘Hoewel ik in het verleden ook studio-opnames heb gemaakt, vind ik liveconcerten veel eerlijker: het eenmalig karakter, de aanwezigheid van publiek en het plaatsen van de opname op YouTube dwingt me tot het leveren van een topprestatie. In een studio zou ik die urgentie niet in die mate voelen.’ Nieuwsgierig? Voor meer informatie en eerdere opnames: www.regtien.info

Kortom: het Streekmarktconcert van de ‘Cultuurvrienden Oude Blasius Delden’, op zaterdag 7 september, van 11:30 – 12:30 uur. Oude Blasius, Kerkplein 3, 7491 BM Delden. Toegangskaarten € 5 voor leden, € 7 voor niet-leden, vrije toegang jongeren t/m 16 jaar. Kaarten verkrijgbaar bij The Read Shop Delden, op de Streekmarkt en aan de kerkzaal op 7 september.