Evenementgegevens


Lezing door Theo de Bruijn

In de jazz zijn vrouwen vooral bekend als zangeres. Toch zijn er ook veel vrouwelijke instrumentalisten. Sterker nog, de laatste jaren is een aantal van de meest interessante en vernieuwendste artiesten vrouwelijk. In de jaarlijkse Critics Poll van het toonaangevende jazzblad DownBeat werd bijvoorbeeld de lijst van gitaristen jarenlang aangevoerd door mannen als John Scofield, Pat Metheny of Bill Frisell. Tegenwoordig prijkt Mary Halvorson fier bovenaan.
Opmerkelijk is dat de hedendaagse generatie vrouwen zich niet meteen voegen in de bekende jazztradities maar hun eigen pad vormgeven, met een mix van verschillende invloeden. Het resultaat is jazz vermengd met pop, klassiek, funk, electronics en zelfs poëzie. Daarmee is de muziek niet meteen te classificeren. En dat maakt het meteen zo spannend en interessant!

Toch krijgen vrouwelijke jazzmuzikanten relatief weinig aandacht. Zo staat in het originele RealBook, de selectie van ‘standards’ in de jazz, maar 1 stuk dat door een vrouw is geschreven. Zonder te pretenderen een compleet overzicht te bieden, gaan we luisteren naar een puike selectie vrouwelijke jazzartiesten. Uiteraard komt de nieuwe generatie die de laatste jaren de jazz is binnen gestormd ruim aan bod. Daaronder zijn de al genoemde gitariste Mary Halvorson (uiteraard), pianiste Kris Davis, en uit Nederland saxofoniste Tineke Postma, drumster Sun Mi Hong én pianiste Kaja Draksler. En vlak saxofoniste Nubya Garcia uit Engeland niet uit! Zij is het boegbeeld van de opwindende Londense jazzscene met haar mix van afro, dub, gospel en soul. Ook door de jaren heen zijn er veel interessante vrouwelijke artiesten te vinden: van Alice Coltrane tot Carla Bley en helemaal terug tot aan Lil Hardin Armstrong in de eerste helft van de vorige eeuw. En Terri Lyne Carrington maakte onlangs een album met louter stukken geschreven door vrouwen. Misschien zijn het nu nog niet de meest bekende namen, maar na dit uurtje heb je heel wat pareltjes gehoord!

De lezing wordt gehouden op zaterdagmiddag 13:30–14:30 u in de “Pijpenla” in de Openbare Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15.
De toegang is vrij.