20140103 Dual City 041

Geen Weense walsen van vader en zoons Strauss op dit nieuwjaarsconcert. De scène van handeling was dan ook niet de Wiener Musikverein, maar het Enschedese Jazzpodium de Tor. Hi

er speelde, na een kort kerstreces, vrijdagavond de Dual City Concert Band o.l.v. Rini Swinkels.

Voordat de gastsolist, drummer Cees Kranenburg, de –invallende- drummer Erik Poorterman van zijn kruk zou verdrijven, waren er al zes zinderende stukken uitgevoerd, als ‘Blues for Red’, ‘It never entered my mind’ en ‘Don’t git sassy’. Als vanouds probeerde dit huisorkest het dak van de Tor enkele centimeters op te tillen met lekker vette tutti: een geluidsmuur waar je tegenaan kon hangen. Maar ook aan solomomenten ontbrak het niet. Zo hoorden we een glansrol van Pascal Haverkate op ‘muted’ trompet, bassolo’s van Uli Wentzlaff-Eggebert en natuurlijk Gerlo Hesselink die met ‘Little big man’ een postuum eerbetoon aan Willy van Diepen bracht.

Na de pauze stonden er nogmaals zes stukken op de lessenaars. De vlam in de pan werd extra aangewakkerd door een oude rot op het slagwerk: Cees Kraneburg jr. Er was onder anderen een fraai arrangement van Jan Wessels te horen van ‘The touch of your lips’ en in ‘I’m old fashioned’ schitterde (lead)trombonist Matthias Konrad. Na Caravan, met een sfeervolle baritonsaxsolo (Kees van Dooremalen), volgde nog een toegift: ‘Foot’ van bassist John Clayton.

20140103 Dual City 026De kop is ervan af, maar voor de zomer van 2014 volgen er nog zeker zestien vrijdagavondconcerten, aangevuld met de woensdagavonden van ArtEZ JazzJam.