2020 is zo pril dat de deur van de Walstraat 21 in Enschede die eerste vrijdag van het jaar nog gesloten bleef.
Dan maar een CD op. Uit de tijd dat de Tor werd opgericht.
Ben Webster en Piet Noordijk op 2 februari 1973 samen in jazzcafé De Koffer te Groningen. Een concert waar het spontane sessiongehalte vanaf spatte. Tor-bezoekers weten wat er wordt bedoeld.
Kostelijk booklet erbij onder regie van Jeroen de Valk. Te lezen valt dat tenorist Ben Webster achteraf gezien één van zijn beste concerten van zijn laatste levensjaar gaf. Opgejut wellicht door altist Piet Noordijk, die helemaal niet op het programma stond, maar toch in de buurt moest zijn. En zich een beetje kwaadschiks langs de portier had gewurmd. Een session op z’n best dus. Geholpen ook door de nodige spiritualiën. En als je dat weet, is dat te horen ook. Webster heeft meer te vertellen dan op zijn laatste platen van die tijd, zoals uitgebracht door Albert Heijn. Gewoon te koop tussen de levensmiddelen. En Piet komt zo onversneden brutaal binnen, het vredige hofje verstorend en vooral opjuttend, dat de luisteraar vanzelf op het puntje van de stoel komt. Wat kon die man blazen! Bij het openingsnummer Sophisticated Lady waarin Websters’ verleden in de Ellingtonband zo mooi werd uitgerold, leek Noordijk nauwelijks te houden om zich er ook mee te bemoeien. Jammer voor wat Webster wellicht van plan was, maar de onbeschaamde Phil Woods/Cannonball Adderley solo van Piet maakte veel goed. Zo ook het werk van bassist Rob Langereis. Beste bassist was dat. Pianist Irv Rochlin blikt wat genuanceerder terug, vooral op de inbreng van Noordijk: “Sometimes I thought he’s ruining our gig. I discussed it with our drummer (Tony Inzalaco) afterwards, and he agreed.”. Maar dat gruizige randje aan het concert maakte het juist wel heel tof. Ruim 70 minuten livemuziek, verdeeld over 7 titels. Nog een keertje terugluisteren. Zo vliegt zo’n vrijdagavond zonder Tor toch nog om.
O ja, zeker nog even vermelden: de CD is een uitgave van het Nederlands Jazz Archief. Te bestellen via www.jazzarchief.nl. Zoals zo veel andere spannende CD’s.. En als donateur – dat bent u toch?! – krijg je nog korting ook. Hoe mooi het jaar kan beginnen.
Tot volgende week vrijdag.